Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Awak Kuier sai perheeltään viestin, joka nousi päivän merkityksellisemmäksi yksityiskohdaksi – juhlii WNBA-varaustaan maltillisesti: "Syömme vähän kakkua ja hengailemme"

Awak Kuier ei osannut odottaa, että hänet varattaisiin naisten ammattilaisliiga WNBA:han jo 19-vuotiaana.

Awak Kuier STT Lehtikuva 16.4.2021
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

19-vuotias Suomen naisten koripallomaajoukkueen tähtipelaaja Awak Kuier teki torstain ja perjantain välisenä yönä suomalaista koripallohistoriaa, kun hänet varattiin ammmattilaisliiga WNBA:n varaustilaisuudessa toisena pelaajana Dallas Wingsiin.

Kuier on kaikkiaan toinen WNBA-liigaan varattu suomalaispelaaja. Hän on ensimmäinen ei-yhdysvaltalainen pelaaja kuuteen vuoteen, joka on varattu sarjaan viiden parhaan joukossa.

– Todella hyvä fiilis. Tämä on ollut unelmani kauan, enkä oikein uskonut sitä. Mutta sen jälkeen kun vanhemmat ja perheenjäsenet soittivat, aloin oikeasti tajuamaan, että minut varattiin. Varaus on todella hieno asia ja olen iloinen siitä, Kuier kommentoi iloisena Yle Urheilun videohaastattelussa.

Kuier kertoo saaneensa jo useita ihania onnitteluviestejä puhelimeensa.

– Vanhemmat sanoivat, että he ovat todella ylpeitä ja iloisia puolestani. Olen saanut todella ihania viestejä, Kuier kiittelee.

Ajatukset pysyivät pelissä

Kuier ei ehtinyt jännittää varaustilaisuutta kovinkaan paljoa päivän aikana, sillä hänen joukkueensa Ragusa pelasi ensimmäisen pudotuspeliottelunsa Empolia vastaan Serie A:ssa torstai-iltana.

Ottelu päättyi Ragusan voittoon pistein 60–54. Kuier saalisti ottelussa neljä pistettä, hän antoi kolme koriin johtanutta syöttöä ja pelasi joukkueestaan neljänneksi eniten, lähes 23 minuuttia.

– Onneksi minulla oli peli, niin ei ollut periaatteessa aikaa ajatella tätä tilaisuutta. Mutta sen jälkeen olen kyllä ollut todella jännittänyt. Olen onnellinen siitä, että tämä on periaatteessa ohi, mutta yritän nauttia tästä kumminkin, Kuier tiivistää ajatuksiaan.

Pystyit siis keskittymään peliin, vaikka varaustilaisuus oli edessä?

– Aina kun pelaan korista, niin en oikein pysty ajattelemaan mitään muuta. Se hetki on niin tärkeä. Pystyin pelaamaan ihan normaalisti, mutta totta kai jos menin vaihtoon, niin tajusin, että tänään on varauspäivä ja se alkoi mietityttämään, Kuier sanoo hymyillen.

Varaus Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga WNBA:han on ollut Kuierille unelma jo pitkän aikaa. Hän ei kuitenkaan osannut odottaa, että hänet varattaisiin liigaan nuorena, vasta 19-vuotiaana pelaajana.

– En olisi kelannut, että minut varattaisiin näin nopeasti, kun ajattelin ensimmäistä kertaa, että olisi hienoa tulla varatuksi. Kelasin, että pelaisin Italiassa pari kautta ja menisin sitten varaustilaisuuteen, mutta minut varattiinkin jo tänä vuonna. Se tuntuu todella hyvältä.

Awak Kuier
Awak Kuier on ensimmäinen ei-yhdysvaltalainen pelaaja kymmeneen vuoteen, joka on varattu WNBA:han viiden parhaan joukossa. Kuva: Francesco Bellina

Seura tullut jo tutuksi

Uusi seura Dallas Wings ei ole suomalaistähdelle täysin uusi tuttavuus. Kuier on kuullut seurasta paljon hyvää Isabella Harrisonilta, joka pelaa WNBA:n lisäksi parhaillaan myös Ragusassa. Sen lisäksi Kuier on keskustellut muutamia kertoja seuran johtohenkilöiden kanssa.

– En ole vielä ehtinyt puhumaan valmentajalleni, mutta yritän mennä sinne mahdollisimman nopeasti ja yritän päästä harjoitusleirille. Sitten katsotaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Yritän mennä sinne nopeasti, Kuier vastaa kysymykseen jatkosuunnitelmista.

Kuier kertoo, ettei hän ehdi hirveästi juhlia varaustaan, sillä hän suuntaa jo aamulla lentokentälle.

– Emme ehdi hirveästi juhlia, mutta juhlimme ainakin vähän joukkueen kanssa. He ovat olleet niin onnellisia minun puolestani. Syömme vähän kakkua ja sitten hengailemme, Kuier tuumii.

Kuierilla pyörii haastatteluhetkellä mielessä monia asioita. Hän on ensinnäkin iloinen joukkueensa ensimmäisestä pudotuspelivoitosta, mutta myös varaus on totta kai iso asia. Näitäkin asioita merkityksellisempää hänelle on kuitenkin yksi asia.

– Ehkä eniten olen onnellinen siitä, että olen tehnyt vanhemmat ylpeiksi. Sekä kaikki Suomen korisfanit, pelaajat ja valmentajat. Se on todella hienoa, että kaikista ihmisistä olen saanut tämän tilaisuuden, Kuier tiivistää ajatuksiaan.

Juttua muokattu 16.4. klo 13.50: Awak Kuier on ensimmäinen viiden parhaan joukossa WNBA:han varattu ei-yhdysvaltalainen pelaaja kuuteen vuoteen, eikä kymmeneen vuoteen, kuten jutussa aluksi väitettiin.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Näin Suomen Awak Kuier nousi 19-vuotiaana koripallomaailman huipulle.

Awak Kuier on 19-vuotiaana saavuttanut sen, mistä moni koripalloilija vain uneksii: Hänet on varattu pelaamaan maailman kovatasoisimmassa naisten koripallosarja WNBA:ssa. Miten Sudanin sisällissodan pakolaisperheen tyttärestä kasvoi naisten koripallon kenties kovin lupaus?

Lue myös:

Awak Kuier, 19, teki suomalaista urheiluhistoriaa! Varattiin toisena WNBA:han: "Olen niin kiitollinen, että minulla on tuollainen perhe"

Awak Kuier, 19, teki suomalaista urheiluhistoriaa! Varattiin toisena WNBA:han: "Olen niin kiitollinen, että minulla on tuollainen perhe"

Suosittelemme sinulle