Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pelijätti pyörsi päätöksensä – Elias "Jamppi" Olkkonen vapautui yllättäen elinikäisestä pelikiellostaan

Olkkonen kertoi striimissään pelikiellon purkamisen tulleen täytenä yllätyksenä. Toistaiseksi suomalaistähti pysyttelee Valorant-pelin parissa.

Elias "Jamppi" Olkkonen,
Elias "Jamppi" Olkkonen saa osallistua jatkossa CS:GO-pelin major-turnauksiin. Kuva: Asko Agge
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

E-urheilutähti Elias "Jamppi" Olkkosen elinikäinen pelikielto Counter-Strike: Global Offensive -pelin major-turnauksiin on purettu.

CS:GO-pelin kehittänyt yhdysvaltalainen pelijätti Valve ilmoitti torstai-iltana muuttavansa sääntöjään koskien VAC-huijaukseneston haaviin jääneitä pelaajia. Käytännössä Valve sallii VAC-bannit saaneiden pelaajien osallistumisen major-turnauksiin, mikäli banneista on kulunut vähintään viisi vuotta ja pelaajan ammattilaisura Valven turnauksissa on alkanut bannien saamisen jälkeen.

Aiemmin VAC-bannit saaneiden pelaajien osallistumiskiellot pelin suurturnauksiin olivat elinikäisiä ja peruuttamattomia.

Käytännössä pelikielto oli este 19-vuotiaan Olkkosen jatkolle pelin huipputasolla, sillä major-turnauspaikoista haaveilevat joukkueet eivät voineet peluuttaa suomalaista pelin suurimmissa turnauksissa.

Olkkonen yritti kumota omaa pelikieltoaan oikeusteitse, mutta Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi kanteen viime vuoden lokakuussa. Olkkonen valitti päätöksestä hovioikeuteen.

Käräjäoikeudelle Olkkonen kertoi luoneensa uuden CS:GO-pelitilin syksyllä 2015 kavereidensa kanssa pitämänsä LAN-tapahtuman yhteydessä. Tuolloin 14-vuotias Olkkonen luovutti pelitilin samana iltana ystävälleen, jotta tämä voisi osallistua peleihin. Pelitilille asetettiin VAC-pelikielto pelissä kiellettyjen apuohjelmien käytöstä marraskuussa 2015.

Olkkonen on kiistänyt käyttäneensä kyseisellä pelitilillä kiellettyjä apuohjelmia, mutta pelinkehittäjä pysyi kannassaan ja eväsi suomalaiselta pääsyn pelin ykkösturnauksiin. Käräjäoikeus ei ottanut kantaa Olkkosen väitteisiin tai vaatimuksiin pelikiellon kumoamisesta, sillä käräjäoikeus katsoi saksalaisyhtiötä koskevan oikeustapauksen kuuluvan saksalaiseen tuomioistuimeen.

Nyt Olkkonen on vapaa osallistumaan myös major-turnauksiin, sillä väitetystä huijaustapauksesta on kulunut yli viisi vuotta.

Elias "Jamppi" Olkkonen ENCE-paidassa.
Olkkonen pelasi suomalaisen ENCEn CS:GO-joukkueessa keväästä 2020 tammikuuhun 2021. Kuva: ENCE

Valven mukaan muutos tehtiin, koska osa pelaajien CS:GO-peliin saamista VAC-pelikielloista on jo yli kahdeksan vuotta vanhoja. Mahdollisesti myös Olkkosen tapauksen saamalla julkisuudella on ollut vaikutusta peliyhtiön päätökseen.

Olkkonen pysyy toistaiseksi Valorantissa

Tämän vuoden tammikuussa Olkkonen kertoi jättävänsä CS:GO-kentät ja siirtyvänsä pelaamaan Riot-peliyhtiön kehittämää Valorant-räiskintäpeliä. Tällä hetkellä hän edustaa pelissä Team Liquidia.

Olkkonen itse kertoi torstai-iltana striimissään pelikiellon poistamisen tulleen hänelle täytenä yllätyksenä. Olkkonen kertoi myös pysyvänsä toistaiseksi Valorant-videopelin parissa, mutta ei sulkenut pois mahdollisuutta paluulle Counter-Striken pariin.

Valven yllätysilmoitus on aiheuttanut ristiriitaisia tuntemuksia myös Olkkosen uraa läheltä seuranneissa e-urheiluvaikuttajissa. Esimerkiksi Olkkosen entisen joukkueen, suomalaisen e-urheiluorganisaation ENCEn osakas ja organisaation markkinointijohtajana työskentelevä Joona "natu" Leppänen reagoi Twitterissä tuoreeltaan uutisiin.

ENCE vapautti Olkkosen sopimuksestaan suomalaisorganisaation kanssa helmikuun lopulla Olkkosen solmittua pelaajasopimuksen Valorant-peliin hollantilaisen Team Liquidin kanssa. Nuori vantaalainen ehti edustaa ENCEn CS:GO-joukkuetta vajaan vuoden ajan.

Lisää aiheesta:

Pelikiellon kurittama ENCE-tähti Elias "Jamppi" Olkkonen hylkää CS:GO-kentät, vaihtaa Valorantiin

Suomen ykkösjoukkue ENCE uudistuu rajusti – kohuttu Aleksi Jalli saa seurakseen kolme ulkomaalaista

Elias "Jamppi" Olkkonen valitti pelikieltopäätöksestä hovioikeuteen – vaatii käräjäoikeuden päätöksen kumoamista

Suosittelemme