Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronarajoitusten piti vähentää huumeiden saatavuutta, toisin kävi ainakin Tampereella

Vastaavaa kolmen aineiston vertailua ei aiemmin ole tehty Suomessa eikä tiettävästi kansainvälisestikään.

Poliisin takavarikoima amfetamiini.
Arkistokuva poliisin takavarikoimasta amfetamiinista. Kuva: Poliisi
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen ennakoitiin vähentävän huumeiden saatavuutta ja käyttöä. Toisin kävi ainakin Tampereella.

Tampereella huumetilanne pysyi suhteellisen tasaisena viime keväänä koronan aiheuttamista poikkeusoloista ja rajoituksista huolimatta, selviää tuoreesta Yhteiskuntapolitiikka-lehden julkaisusta.

Tutkijoilla oli analyysissa käytössä kolme aineistoa. Tampereen huumetilannetta katsottiin tammi–kesäkuussa 2020 anonyymin Tor-verkon Torilauta-sivuston Tampereen alalaudan huumeiden myynti- ja ostokeskusteluiden pohjalta, jätevesitutkimusten sekä huumausainerikosten lukumääriä koskevien poliisin tilastojen pohjalta.

– Ennakko-odotuksista poiketen huumemarkkinoissa ei näyttänyt tapahtuneen kovin suuria muutoksia, toteaa THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen tiedotteessa.

Ainutlaatuinen vertailu

THL kertoi perjantaina tutkimuksesta. Vastaavaa vertailua ei aiemmin ole tehty Suomessa eikä tiettävästi kansainvälisestikään.

Tor-verkon myynti-ilmoitusten pohjalta arvioituna huumeita vaikutti koronarajoituksista huolimatta kuitenkin olevan saatavilla. Joitain viitteitä oli muutoksista. Esimerkiksi kokaiinin ja ekstaasin kysyntä paikoitellen ylitti tarjonnan.

Jätevesitutkimusten mukaan huumeiden käyttö pysyi tasaisena kevään aikana. Vuosi sitten tämä näkyi Tampereen jätevedenpuhdistamon huumausainejäämissä.

Puhdistamokuntien asukkaat käyttivät maaliskuussa varsinkin amfetamiinia, mutta myös ekstaasia ja kokaiinia. Toukokuussa kokonaismäärä oli jo alempi.

Tuhatta henkeä kohden lasketut milligrammat jäivät Tampereella kuitenkin esimerkiksi Helsingin, Lahden ja Kemin varjoon. Tampereella puhdistetaan myös Kangasalan, Ylöjärven ja Pirkkalan jätevedet.

Myös poliisin tilastoissa Tampereen huumausainerikosten lukumäärät pysyttelivät suurin piirtein samalla tasolla koko kevään, apteekkimurrotkaan eivät lisääntyneet.

Tutkijat arvioivat, että rajoitukset ovat muokanneet huumeiden hankkimistapoja.

– Sosiaalisten kontaktien vähentämisen ja kotona pysymisen takia huumeita on saatettu hankkia uusilla tai vaihtoehtoisilla tavoilla, jolloin esimerkiksi Tor-verkon rooli hankintakanavana voi korostua, johtava asiantuntija Timo Ståhl THL:stä sanoo.

Tulokset eivät suoraan ole yleistettävissä koko Suomeen, mutta voivat antaa viitteitä koko maan huumetilanteesta.

Lue lisää:

Outo havainto lämpökamerassa paljasti miljoonaluokan huumebisneksen – näin viranomaiset iskevät nyt huumekaupassa liikkuviin rahoihin

Huumausaineet maistuivat myös Tampereen seudulla epidemian alkuvaiheessa

Huumeisiin kuollaan aiempaa nuorempana – amfetamiinia ja opioideja käyttävien nuorten määrä on kasvanut

9 harhaluuloa: Huumepoliisit kertovat, mitä illuusioita nuorilla on huumekaupasta – "Vain tuuri ratkaisee, miten tilanne päättyy"

Suosittelemme