Hyppää sisältöön

Katse korkealla

Awak Kuierista, 19, tulee ensimmäinen suomalaispelaaja WNBA:ssa. Mikä sarja oikein on, ja miten Kuier sinne pääsi?

Awak Kuier valittiin naisten koripallon NBA:n varaustilaisuudessa toisena pelaajana. Kuierin varasi Dallas Wings. Suomalaisista vain Taru Tuukkanen on varattu sarjaan, mutta hän ei koskaan siellä pelannut. Kuier pelaa – ja todennäköisesti hyvin pian.

Kaksivuotiaana perheensä kanssa Suomeen muuttanut Kuier aloitti koripallon kun hän oli kymmenen vanha. Kuier on Kotkan Peli-Karhujen kasvatti, mutta ammattilaisuran ensiaskeleet hän otti helsinkiläisessä HBA-Märskyssä.

Tällä kaudella naisten maajoukkueen 195-senttinen supertähti on pelannut Italian pääsarjassa Virtus Eirenen riveissä. Sisilian Ragusasta matka käy seuraavaksi kohti Pohjois-Amerikkaa ja maailman kovatasoisinta ammattilaissarjaa.

Naisten NBA:n eli WNBA:n ensimmäinen kausi pelattiin vuonna 1997. Ammattilaissarjassa pelaa 12 joukkuetta, jotka on jaettu kuuden joukkueen konferenssiin. Harjoitusleirit alkavat toukokuussa, kausi päättyy alkusyksystä.

Parhaimmat WNBA:n pelaajat voivat tienata noin 500 000 dollaria kaudesta, mutta keskivertopelaajan palkka on noin 130 000 dollaria. Monet pelaajista pelaavatkin lisäansioiden takia talvikauden Euroopan rahakkaimmissa huippuliigoissa, kuten Turkissa tai Venäjällä.

Vaikka Kuier tekisi jo sopimuksen Dallasin kanssa, palaa hän todennäköisesti viimeistään syksyllä takaisin Italiaan. Kuier sanoi tammikuussa Yle Urheilulle, että hän haluaa ansaita enemmän kuin WNBA:ssa on mahdollista ja aikoo siksi pelata myös Euroopassa.

Maajoukkueenkaan ei tarvitse tähdestään täysin luopua, sillä esimerkiksi EM-karsintoja pelataan pääasiassa loppusyksystä ja alkutalvesta.

Tekijät

ToimittajaMicke Suopuro
KuvatTanja Heino / Yle, Getty Images, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu 16.4.2021 14:33