Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mikko Esko jäi pois lentopallon EM-kotikisojen leiriryhmästä – Suomen konkarit tietämättöminä vararyhmästä: "Emme ole Banksin kanssa puhuneet siitä mitään"

Mikko Esko ei perheellisenä miehenä pitänyt mahdollisena lähteä koko kesäksi maajoukkueen mukaan. Samuli Kaislasalo puolestaan putosi ryhmästä pois.

Mikko Esko
Mikko Esko joutui miettimään pitkään ratkaisuaan, Kuva: Tomi Hänninen
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Miesten lentopallomaajoukkue on syyskuussa mukana EM-kisoissa, joiden alkulohko pelataan Tampereella. Tällä viikolla nimettiin 16 pelaajan ryhmä, joka valmistautuu kisoihin ja leireilee koko kesän ajan kahta reilun viikon taukoa lukuunottamatta.

Päävalmentaja Joel Banksin ryhmästä puuttuu useita nimiä, jotka on totuttu näkemään maajoukkueessa. Yksi heistä on 42-vuotias passari Mikko Esko. Esimerkiksi Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala harmitteli "kapellimestarin" puuttumista ryhmästä. Esko päätti itse jäädä pois selvästä ja ymmärrettävästä syystä.

– Leiritykset alkavat toukokuun puolivälissä ja kestävät syyskuuhun asti. Näin perheellisenä ei vain ollut mahdollista lähteä mukaan. Tietysti harmittaa ja olisi ollut kiva olla mukana, mutta nyt elämän realiteetit ovat tällaisia, Esko totesi.

Päätöksentekoa vaikeutti entisestään se, että kyseessä ovat kotikisat.

– En ole koskaan pelaanut kotikisoja. Totta kai tämä olisi ollut ainutlaatuinen kokemus. Niin tärkeä se olisi ollut, että asiaa tuli mietittyä pitkään ja kaikki kivet käännettyä.

Esko ei halunnut itselleen erityiskohtelua, jolla olisi päässyt lyhyemmällä valmistautumisella mukaan.

– Niillä mennään mitä valmentaja päättää. Jos siihen ei pysty lähtemään, niin mukaan otetaan sellaiset pelaajat, jotka pystyvät. Mitään ei ole jäänyt hampaankoloon.

Torstain tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että 16 pelaajan ryhmän lisäksi on olemassa noin kymmenen pelaajan ryhmä, joka on tarvittaessa leirivalmiudessa esimerkiksi loukkaantumisten varalta.

– Emme ole Banksin kanssa puhuneet siitä mitään. Meidän kesken puheet jäivät siihen, että en lähde mukaan. Toivottavasti porukka pysyy terveenä. Varmasti joku varasuunnitelma on, jos käy huonoa tuuria, Esko sanoi.

Banksin kanssa Esko kävi keskusteluja jo kauden aikana ja uudelleen kauden jälkeen.

– Päävalmentaja otti päätökseni todella hienosti ja korrektisti. Siitä hatunnosto hänelle, että ei vetänyt herneitä nenään.

Kokenut Esko pitää leirille valittua ryhmää pääpiirteissään oikeana.

– Varmasti aika samanlaisen porukan olisin valinnut. Aina valinnoista tulee keskustelua, mutta kyllä tuolla ovat ainakin aika lähelle kaikki parhaat mukana.

Kaislasalo jäi ryhmän ulkopuolelle

Leiriryhmästä jäi ulos myös sellaisia pelaajia, jotka olisivat mukaan halunneet. Yksi sellainen oli Samuli Kaislasalo, joka oli edellisissä EM-kisoissa jopa Suomen ykköshakkuri.

– Totta kai se on iso pettymys, koska kotikisat olisi ainutkertainen tilaisuus. Kaksi isoa pettymystä tuli peräkkäin, oli siinä vähän mieli maassa.

Ensimmäisellä pettymyksellä Kaislasalo viittaa Mestaruusliigan pudotuspeleihin, jossa hänen edustamansa Hurrikaani hävisi puolivälierissä Vantaan Ducksille.

Kaislasalo ei keskustellut Banksin kanssa sen tarkemmin putoamisensa syistä.

– Hän soitti kaikki pelaajat läpi ja kertoi, miten asiat ovat. En voi oikein vastaankaan sanoa. En voi sanoa, että tämä yllätyskään olisi ollut. Loppukausi ei mennyt ihan putkeen, oliko se sitten syy, että putosin asteikossa alaspäin.

Siirilä Kaislasalo Kerminen
Samuli Kaislasalo (keskellä) juhlii Tommi Siirilän (vas.) ja Lauri Kermisen (oik.) kanssa vuonna 2019. Kuva: AOP

Banks totesi tiedotustilaisuudessa, että ideaalimaailmassa leiriryhmässä olisi 24 tai jopa 30 pelaajaa, mutta Lentopalloliiton taloustilanne asettaa omat rajoituksensa. Kaislasalo on samoilla linjoilla ryhmän koosta.

– Sehän olisi ihannetilanne, että olisi iso ryhmä. Harjoituksiinkin saisi kilpailutilanteen. Mutta tilanne on nyt tämä.

Kaislasalo muistuttaa, että kisoihin on vielä aikaa ja loukkaantumiset ovat mahdollisia. Hänelläkään ei ole tietoa, että mitään nimettyä vararyhmää olisi.

– Ne, jotka ovat siinä kintaalla, ovat varmasti kaikki valmiina.

Hakkureista jäivät valitsematta myös Olli-Pekka Ojansivu ja Mestaruusliigassa hyvin pelannut Ducksin Joonas Jokela. Leiriryhmässä ovat hakkureista kokenut Urpo Sivula, VaLePan Aaro Nikula ja Ettan maajoukkuedebytantti Aleksi Muukkonen.

– Siellä on kokemusta, tuore Suomen mestari ja nuoruutta. Ei kukaan heistä huono pelaaja ole, Kaislasalo arvioi virkaveljiään.

Kaislasalo uskoo, että pitkä harjoittelujakso johtaa Suomen hyvään menestykseen.

– Veikkaan, että Suomi on kisojen musta hevonen. Uskon, että joukkue on hyvässä tikissä, kun noin pitkään harjoitellaan ja hiotaan.

Lue myös:

Näin te äänestitte lentopallon EM-kisojen ryhmityksestä: Yle Urheilun lukijat osin täysin eri linjoilla päävalmentaja Banksin kanssa

Asiantuntija pelkää, että EM-kisoihin valmistautuva lentopallomaajoukkue lähtee liikkeelle liian vähillä korteilla – jäi kaipaamaan erityisesti yhtä pelaajaa: "Kapellimestari on poissa"

Lentopallon EM-ryhmästä jäi pois useita yllättäviä nimiä – näin päävalmentaja perusteli valintoja: "Ideaalimaailmassa meillä olisi isompi joukkue"

Ojansivu ja Kaislasalo sivuun kotikisoista – Banks valitsi EM-maajoukkueryhmänsä

Suosittelemme sinulle