Hyppää sisältöön

Katso videokooste prinssi Philipin hautajaispäivän tunnelmista – Yle seurasi hautajaisia hetki hetkeltä

Runsas viikko sitten kuollut Englannin kuningatar Elisabet II:n puoliso prinssi Philip haudattiin tänään kuninkaallisen perheen läsnäollessa.

Terhi Pirilä-Porvali,Petri Burtsoff,Jussi-Pekka Panttila
Terhi Pirilä-Porvali
  • Prinssi Philip, Edinburghin herttua, oli kuningatar Elisabet II:n puoliso.
  • Hän kuoli 99-vuotiaana 9.4.2021.
  • Prinssi Philip syntyi Kreikassa Korfun saarella 10.6. 1921.
  • Kuninkaallinen perhe on kokoontunut Windsorin linnaan saattamaan prinssiä. Siunaustilaisuus pidetään Windsorin linnan alueessa sijaitsevassa Pyhän Yrjön kappelissa.
  • Ylen näytti erikoislähetyksen hautajaisista TV1:ssä ja Yle Areenassa. Lähetys löytyy hetken kuluttua Yle Areenasta tekstitettynä.
  • Lisäksi Yle Areenasta löytyy hautajaislähetys tulkattuna viittomakielelle sekä selostettuna ruotsiksi.
Petri Burtsoff

Prinssi Philipin hautajaisseuranta Ylen verkkosivuilla on tämän artikkelin osalta päättynyt.

Lisää tunnelmia Britanniasta on luvassa klo 20.30, kun toimittaja Pasi Myöhänen kertoo tunnelmista Lontoossa.

Mukavaa iltaa kaikille!

Terveisin,

Terhi Pirilä-Porvali ja Petri Burtsoff

Petri Burtsoff

Tässä vielä koko lähetys hautajaisista. Kokonaan tekstitetty versio hautajaisista löytyy illalla Yle Areenasta.

Terhi Pirilä-Porvali

Loppuun voi todeta kuningatar Elisabetin sanat, kuinka hän kuvaili puolisoaan prinssi Philipiä heidän kultahääpäivänään vuonna 1997: "Hänen ei ole helppo ottaa vastaan kehuja. Hän on yksinkertaisesti ollut minun voimani ja tulee aina olemaan. Minä, perheemme, maamme ja monet muut maat, olemme hänelle enemmän velkaa kuin koskaan hän itse vaatisi – tai mitä itse edes ymmärrämme."

Terhi Pirilä-Porvali

Prinssi Philip vieraili Suomessa useasti

Prinssi Philip vieraili ensimmäisen kerran Suomessa Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 yhdessä kuningattaren serkun, Kentin herttua prinssi Edwardin kanssa. Kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip tekivät virallisen valtiovierailun Suomeen toukokuussa 1976. Tuolloin heitä isännöi tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Helsingin lisäksi he vierailivat muun muassa Ahvenanmaalla ja Jyväskylässä. Keski-Suomessa kuningatar vietiin muun muassa tutustumaan metsän hakkuuseen. 1990-luvulla prinssi Philip vieraili Suomessa kahdesti lyhyemmillä vierailuilla. Vuonna 1994 kuningatar Elisabet ja prinssi Philip tervehtivät tasavallan presidentti Martti Ahtisaarta ja hänen puolisoaan Eeva Ahtisaarta Mäntyniemessä, kun kuninkaalliset olivat palaamassa historialliselta valtiovierailultaan Venäjälle.

Tuolloin Britannian hallitsija vieraili ensimmäisen kerran Venäjällä tsaarin vallan päättymisen vuoden 1917 jälkeen.

Petri Burtsoff

Lontoosta raportoi jälleen toimittaja Pasi Myöhänen. Hänen mukaansa brittimedia on täynnä uutisia prinssi Philipin kuolemasta ja hänen hautajaisistaan.

Lehdissä on Myöhäsen mukaan julkaistu usean kymmenen sivun liitteitä aiheesta.

Myöhänen mainitsee esimerkiksi Guardian-lehden pääkirjoituksen, jossa pohdittiin monarkian tulevaisuutta. Myöhäsen mukaan prinssi Philipin kuolemasta saattaa muodostua tietynlainen vedenjakaja monarkian historiassa.

Petri Burtsoff

Tässä kuva kuningatar Elisabetin rintakorusta, josta Terhi mainitsi aiemmin.

Terhi Pirilä-Porvali

Kuvissa näkyvät nyt veljekset prinssi William ja prinssi Harry. Marjukka Havumäki ja Laura Kolbe arvioivat, että näitä kuvia Britanniassa katsotaan tarkkaan, sillä veljesten väleissä on ollut viime aikoina kitkaa. Prinssi Harry muutti vuosi sitten puolisonsa kanssa Yhdysvaltoihin ja on arvostellut kuningashuonetta. Prinssit puoisoineen ovat viimeksi esiintyneet yhdessä yli vuosi sitten maaliskuussa Lontoon Westminster Abbeyssa pidetyssä vuosittaisessa Kansainyhteisön maita kunnioittavassa jumalanpalveluksessa.

Petri Burtsoff

Professori Laura Kolben mukaan hautajaiset ovat koronapandemian johdosta erittäin pelkistetyt ja tulevat jäämään historiaan myös tältä osin.

Kuvissa näemme, miten hautajaisvierailla on päällään mustat kasvosuojat.

Petri Burtsoff

Prinssi Philipin muistoksi ammuttiin kunnialaukauksia Lontoon Tower Bridgellä hiljaisen hetken yhteydessä.

Suosittelemme sinulle