Hallituksen koronarajoitusten purkusuunnitelman mukaan museot voivat avautua toukokuussa.
Jos koronatilanteessa ei tule takapakkia, on tiedossa "kaikkien aikojen museokesä".
– Viime vuonna oli jo kaikkien aikojen heinäkuu ja toivon mukaan tästä vuodesta saadaan samanlainen, Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä sanoo.
Hän muistuttaa, että museoiden näyttelyistä suurin osa on ollut koronan takia suljettuina jo kuukausia ja ihmisillä on kova halu päästä nauttimaan taiteesta.
Banksyn näyttelyyn ehkä lisälippuja
Yksi ensi kesän näyttelyvetonauloista on Mäntässä sijaitsevan Serlachius-museo Göstan Banksy. A Visual Protest.
Näyttely avautuu toukokuussa. Sisäänpääsy pitää varata ennakkoon. Toistaiseksi varauskalenteri on koko näyttelyn avoinnaoloajalta täynnä. Museosta kuitenkin vakuutetaan, että lippuja saattaa tulla vielä lisää.
Lipputilannetta kannattaa seurata nettisivuilta täältä.
Mäntässä on esillä erityisesti Banksyn varhaistuotantoa kuten grafiikkaa ja levynkansia.
Maailmankuulun katutaiteilijan henkilöllisyys on säilynyt salassa. Se tiedetään, että hän on syntynyt 1970-luvulla ja hän on kotoisin Bristolista Englannista.
Banksy on tehnyt 1990-luvulta lähtien katutaidetta, performansseja ja taidetempauksia eri puolilla maailmaa. Teokset ovat usein sodanvastaisia ja irvailevat kaupallisuudelle sekä kritisoivat kulutusyhteiskuntaa.
Banksy-hengessä Serlachius-museo Gösta ei peri lainkaan pääsymaksua näyttelyn ajalta.
Ateneumin taidemuseossa valmis Ilja Repinin (1844-1930) taidenäyttely on odottanut yleisöä ja museon avautumista kuukauden ajan.
Museonjohta Marja Sakarikertoo, että venäläisen taidemaalarin teoksia pääse katsomaan näillä näkymin toukokuun alusta. Monen muun museon tavoin Ateneum ottaa silloin käyttöön lippujen ennakkovarausjärjestelmän.
"Onhan tätä odotettu."
Marja Sakari
Kiinnostus Repinin taidenäyttelyä kohtaan on jo nyt ollut niin suurta, että museo odottaa siitä yleisömenestystä.
– Nyt näyttää todella hyvältä. Tuntuu huojentavalta, että voimme viimein avata näyttelyn yleisölle, Sakari toteaa.
Ensi kesänä toteutuu myös Helsinki Biennaali, joka peruuntui viime kesänä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia.
Biennaalissa on mukana 40 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Nykytaide levittäytyy Vallisaareen ja eri puolille Helsinkiä 12.6.-26.9.2021.
Kimmo Levä: "Näyttelyt auki niin nopeasti kuin ikinä"
Museoliiton viesti on, ettei näyttelyiden avaamisessa tulisi enää viivytellä.
– Toivomme, että ne avautuisivat mahdollisimman pian – jos ei vielä vappuna, niin heti ensimmäisenä arkipäivänä toukokuussa, pääsihteeri Kimmo Levä sanoo.
Museot ovat menettäneet koronan toisen aallon seurauksena noin 30 prosenttia pääsylippu- ja museokauppatuloistaan.
Museoliiton mukaan tilanne pahenee, jos näyttelytilojen sulkemiset jatkuvat kesäkaudelle. Liitto odottaa hallitukselta päätöstä noin 15 miljoonan euron korona-avustuksista museoiden talouden vahvistamiseksi.
Suomen museoliiton noin neljästäsadasta jäsenmuseosta sata on tällä hetkellä avoinna. Suurin osa sijaitsee pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
Helsinkiläinen Didrichsenin taidemuseo on ollut yleisölle avoinna koronatilanteesta huolimatta.
– Olemme pitäneet museon ovet auki siksi, että mikään laki ei määrää museota pitämään ovensa kiinni, kunhan se huolehtii koronaturvallisuudesta, museonjohtaja Maria Didrichsen kertoo.
Jos museo on ollut kiinni, se on perustunut viranomaisten antamiin suosituksiin.
– Museossamme kaikki on sujunut erinomaisesti, Didrichsen korostaa.
Taidemuseossa on avoinna näyttely Maalaaminen on kaikkein tärkeintä. Se esittelee Tove Janssonin uraa kuvataitelijana.
Viikonloppuna asiakkaita riitti tasaisena virtana. Osa oli varannut vierailuajan ennakkoon, mutta sisään pääsi myös jonottamalla.
– Se on loistava uutinen, jos muutkin näyttelyt avautuvat. Museot ovat matalan tartuntariskin paikkoja ja ihmiset kaipaavat kulttuuria, Didrichsen jatkaa.