Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Armin Laschetista tulee Saksan kristillisdemokraattien liittokansleriehdokas – Vastaehdokas Söder hyväksyi tappionsa

Sisarpuolue CSU:n Markus Söder kertoi aiemmin päätöksen olevan CDU:n käsissä ja olevansa tyytyväinen ratkaisuun, jos valinta ei osu häneen.

Saksan CDU-puolueen johtaja Armin Laschet puhumassa tiedotusvälineille liittokansleriehdokkuudestaan.
Saksan CDU-puolueen johtaja Armin Laschet on saanut puolueensa tuen liittokansleriehdokkuudelleen. Väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin seuraajaksi pyrkivä Laschet puhui tiedotusvälineille ehdokkuudestaan maanantaina ennen valintaansa. Kuva: Filip Singer / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin puolueen CDU:n johto on antanut tukensa puolueen johtajan Armin Laschetin liittokansleriehdokkuudelle.

CDU:n johto kokoontui maanantai-iltana pohtimaan kristillisdemokraattien kansleriehdokasvalintaa Laschetin ja baijerilaisen CSU:n johtajan Markus Söderin välillä. Yli kuuden tunnin mittaisten keskusteluiden jälkeen järjestettyyn äänestykseen osallistuneiden mukaan Laschet sai äänestyksessä 77,5 prosentin kannatuksen. Söderin kannatus jäi 22,5 prosenttiin.

Baijerilainen on ollut mielipidekyselyissä paljon Laschetia suositumpi. Myös monet CDU:n jäsenet haluaisivat Söderin kansleriehdokkaaksi.

Merkelin pitkäaikainen liittolainen Laschet oli saanut jo viime viikolla tuen CDU:n ylimmältä johdolta, mutta Söder kieltäytyi perääntymästä viitaten kannatuskyselyiden tuloksiin sekä CDU:n ja CSU:n päättäjiltä saamaansa tukeen.

Suvi Turtiainen kertoo Saksan kärkipuolueiden liittokansleriehdokkaiden valinnasta sekä jälleen pahenevasta koronatilanteesta

Söder myöntää tappionsa ja tarjoaa tukeaan Laschetille

Markus Söder totesi tiistaina iltapäivällä, että hän hyväksyy CDU:n johdon päätöksen Laschetin kansleriehdokkuudesta.

– Vain yhtenäinen konservatiiviunioni on menestyksekäs, Söder sanoi Münchenissä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Söder sanoi tarjoavansa tukeaan Laschetille ja toivoi tälle menestystä.

Söderin suosio jäi CDU:n puoluehallituksessa yllättävän pieneksi. Puoluehallituksen 46:sta jäsenestä Laschetia äänesti 31 edustajaa ja Söderiä vain yhdeksän. Salaisesta äänestyksestä uutisoi saksalainen Bild-lehti.

Kuusi edustajaa pidättyi äänestämästä, lehti kertoo.

Bild kertoi jo ennen tiedotustilaisuutta, että Söder on hyväksymässä tappionsa.

Merkel ei halua puuttua ehdokasasetteluun

Liittokansleri ei ole itse ottanut kantaa riitaisaan ehdokasasetteluun. Viime viikolla Merkel sanoi, että hän haluaa ja aikoo pysyä erossa asiasta.

Maanantain videokokouksen osallistujat kertoivat saksalaismedialle, että Merkel osallistui kokoukseen, muttei kokouksessa käytyyn keskusteluun. Osa oli kokenut Merkelin vaitonaisuuden kielivän tuen puutteesta Laschetille.

Söder kertoi aiemmin maanantaina päätöksen olevan sisarpuolueista suuremman eli CDU:n käsissä ja olevansa tyytyväinen ratkaisuun, jos valinta osuu Laschetiin.

– Me emme halua, emmekä tule näkemään välirikkoa CSU:n ja CDU:n välillä, Söder vakuutteli.

Saksassa pidetään valtiopäivävaalit ensi syyskuussa. Tuolloin valitaan myös seuraaja maata 16 vuotta johtaneelle Angela Merkelille.

Lue lisää:

Saksan vihreät valitsivat kansleriehdokkaakseen 40-vuotiaan Annalena Baerbockin

Saksan kanslerikisassa tilausta hillityn Merkelin vastakohdalle – ehdokkaiksi saattavat nousta ärhäkkä baijerilainen ja historiallisen nuori vihreä

Pattitilanne Saksan liittokansleripelissä: Baijerin ja muun Saksan konservatiivit tukevat eri ehdokkaita Angela Merkelin seuraajaksi

Suosittelemme