Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uusi ja kallis potilastietojärjestelmä tulee käyttöön Helsingissä, Kauniaisissa ja Keravalla – tavoitteena parempi tietoturva

Apotin käyttöönoton ennakoidaan näkyvän viivästyksinä terveysasemilla ja hammashuollossa.

Lääkäri ja potilas
Apotista saadaan tehoja myös koronan jälkivaiheen hoitoon, sanoo Helsingin Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen. Kuvituskuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin, Kauniaisten ja Keravan terveydenhuolto, kotihoito, iäkkäiden palvelut ja päihdehuolto sekä HUS Diagnostiikkakeskuksen kuvantaminen siirtyvät käyttämään Apotti-potilastietojärjestelmää lauantaina 24. huhtikuuta.

Käyttöönoton myötä potilaiden ajanvaraus muuttuu. Sähköinen asiointi siirtyy ensi lauantaina kokonaisuudessaan Maisa-asiakasportaaliin. Jatkossa ajanvarauksen lisäksi esimerkiksi reseptien uusiminen ja laboratoriotulosten tarkistus hoidetaan Maisassa.

Apotin käyttöönoton on ennakoitu näkyvän viivästyksinä terveydenhuollon palveluissa. Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeisen mukaan palvelutarjonta on tavallista vähäisempää tällä viikolla ja pari kolme viikkoa käyttöönoton jälkeen.

– Erityisesti suun terveydenhuolto ja terveysasemat ovat niitä, joissa viivettä tulee näkymään.

Myös HUS on ilmoittanut, että ei-kiireellisten kuvantamispalveluiden tarjonta vähenee tilapäisesti.

Koronan myötä hoitovelka on kasvanut jo entuudestaan, mutta Helsingin Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen pitää Apotin käytön laajentamisen ajankohtaa perusteltuna.

– Yhteinen arvio on, että hoito- ja palveluvelan purkamista tämä ei ainakaan hidasta. Apotista saadaan tehoja myös koronan jälkivaiheen hoitoon. Koronaepidemian kannalta hyvää hetkeä ei olisi tullut vielä aikoihin.

Yksin Helsingissä apotti korvaa seitsemän rinnakkaista potilastietojärjestelmää. Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeisen mukaan Apotti parantaa potilaiden tietoturvaa.

– Nyt kun on yksi järjestelmä, tiedot siirtyvät automaattisesti. Enää ei tarvitse esimerkiksi faksata erikoissairaanhoidosta tietoja perusterveydenhuoltoon.

Apotin hankinnan, rakentamisen ja käyttöönoton arvioidaan maksavan yhteensä 408 miljoonaa euroa.

Apotti otettiin ensiksi käyttöön HUSin Peijaksen sairaalassa loppuvuodesta 2018. Sen jälkeen käyttö on laajentunut kaikkiin HUSin sairaaloihin ja Vantaan, Hyvinkään, Lohjan, Porvoon sekä Raaseporin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Lue myös:

Apotti tulee keväällä Helsinkiin – vaikutukset näkyvät hammashuollossa ja neuvoloissa

Apotin käyttöönotosta Meilahdessa on selvitty lauantaina kohtuullisilla ongelmilla – päivystys ei ruuhkautunut

Nettisivustolla kysytään tietojärjestelmästä kokemuksia nimettömänä, lääkärit haukkuivat lyttyyn – Toimitusjohtaja: Apotin ongelmat ovat tiedossa

Parjattu potilastietojärjestelmä jälleen tulikokeessa – Apotti laajenee Uudellamaalla: "Luvassa hikoilua ja alkuvaiheen tuskaa"

Voit keskustella aiheesta tämän jutun alla tiistaina 20.4.2021 kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle