Hyppää sisältöön

Suomi jaettiin neljään osaan Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuksessa: suurin osa Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaasta on taantuvaa aluetta

Parhaiten Kainuussa menee Kajaanilla ja Sotkamolla. Pohjois-Pohjanmaalla loistavat erityisesti Kempele ja Liminka.

Raportin mukaan puolankalaisilla on maan vähiten asuntovelkaa. Kuva on otettu Egenland-ohjelmaa varten Puolangalta. Kuva: Yle / Rasmus Tåg
Tanja Heikkonen

Hyvinvointieroja käsittelevä raportti on karua luettavaa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Molemmat maakunnat ovat suurimmalta osin taantuvaa aluetta, kertoo demaritaustaisen Kalevi Sorsa -säätiön raportti, joka on selvittänyt suomalaisten hyvinvointieroja.

Kainuusta parhaiten raportissa pärjäsivät Kajaani ja Sotkamo. Sotkamo on Suomen keskitasoa ja Kajaani on toiseksi parhaassa ryhmässä. Kainuulle ehkä positiivisin maininta raportissa on, että puolankalaisilla on maan vähiten asuntovelkaa.

Loput kunnat edustavat taantuvia alueita, joilla asukkaiden hyvinvointi jää lähes kaikkien mittareiden perusteella koko maan keskiarvon alapuolelle.

Parhaiten alueellamme menee Oulun seudulla. Parhaiten voivat pohjoispohjanmaalaiset asuvat Kempeleessä ja Limingassa. Raportin mukaan alueiden erilaistuminen on hyväksyttävä ja kuntapohjainen ajattelu unohdettava.

Raportin mukaan parhaiten hyvinvoivat suomalaiset asuvat pääkaupunkiseudulla, suurten kaupunkien naapurikunnissa ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Raportti jakaa Suomen kunnat neljään ryhmään hyvinvoinnista kertovien mittarien perusteella. Ryhmät kuvaavat esimerkiksi työllisyysastetta, huoltosuhdetta, lasten köyhyysriskiä, tuloja, terveydenhoitosektorilla työskentelevien määrää, asuntolainoja, äänestysaktiivisuutta, laajakaistan kattavuutta sekä sisäistä muuttoliikettä.

Lue lisää: Raportti alue-eroista: Suurimmat hyvinvointierot Helsingin metroradan varrella, suurten kaupunkien naapurikunnat hyvinvoinnin kärjessä

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle