Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Varhaiskasvatustyöhön kaivataan lisää ammattilaisia – Vaasa laittoi 70 paikkaa hakuun, Kokkolassa ja Seinäjoella pulaa sijaisista

Varhaiskasvatus kärsii valtakunnallisesta työvoimapulasta.

Päiväkotilapsen taikinaiset kädet.
Vaasaa vaivaa pula varhaiskasvatuksen työntekijöistä. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Ulla Kuivasmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasa hakee helpotusta varhaiskasvatusta piinaavaan työvoimapulaan laittamalla auki seitsemisenkymmentä paikkaa. Paikkojen joukossa on sekä vakituisia että määräaikaisia pestejä.

Vaasa palkkaa varhaiskasvatuksen opettajia ja erityisopettajia että lastenhoitajia.

Eniten tarvitaan vakituisia opettajia suomenkieliseen varhaiskasvatukseen, näitä paikkoja haettavana peräti 14 ja lisäksi haettavana on 12 määräaikaista opettajan paikkaa, lastenhoitajienkin vakituisia paikkoja on haussa 11.

Palvelupäällikkö Hanna Valkeinen Vaasan varhaiskasvatuksesta ei osaa sanoa yhtä vastausta työntekijäpulaan tai runsaaseen avoinna olevien paikkojen määrään.

– En osaa vastata muuta kuin että meillä on paljon nuoria naisia töissä, joten esimerkikis äitiyslomalle jäädään. Viime aikoina on myös ollut vaikeata rekrytoida henkilökuntaa, kun oppilaitoksista ei valmistu niin paljon kun mikä alan tarve on, eivätkä kaikki jotka valmistuvat, jää alalle, Valkeinen sanoo.

Työvoimatarpeeseen vaikuttavat myös eläköitymiset.

Vaasassa on jo ennestään kaksi opettajaa sellaisissa ryhmissä, joissa on yli 3-vuotiaita lapsia eli alkavan kaksivuotisen esiopetuksen vuoksi ei lisää opettajia ole Vaasaan tarvinnut palkata. .

– Velä muutamia vuosia sitten henkilökuntaa löytyi, mutta tilanne on sekä Vaasassa että myös muualla Suomessa vaikeutunut. Esim pääkaupunkiseudulla tämä on ollut suuri ongelma jo 2000 luvun alussa. Henkilökuntaa etsitään eri puolelle Vaasaa.

Kokkolassa tilanne on parempi, lyhytaikaisista sijaisista on pula

Kokkolassa varhaiskasvatuksen työntekijäpulaan on haettu helpotusta laittamalla auki 10 paikkaa auki.

Ne kaikki ovat varhaiskasvatuksen opettajan virkoja.

Kokkolassa tilanne on kuitenkin huomattavasti helpompi kuin naapurimaakunnissa.

Korona-aika on sujunut Kokkolan päiväkodeissa hyvin, sillä karanteeneiltä on vältytty ja vanhemmat ovat pitäneet lapset kotona flunssatapauksissa.

Lyhytaikaisista sijaisista Kokkolassa on kuitenkin pulaa.

Seinäjokikin tarvitsisi lisää sijaisia varhaiskasvatukseen

Seinäjoella varhaiskasvatuksen rekrytointi on juuri toteutettu ja se onnistui hyvin. Seinäjoellakin varhaiskasvatuksessa on kuitenkin huutava pula sijaisista.

– Sijaisista huutava pula. Koronan takia ei uskalleta lähteä töihin. Se vielä vaikeutti sijaistilannetta, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Aija-Marita Näsänen.

Seinäjoella varhaiskasvatuksessa työskentelee päivittäin noin tuhat työntekijää.

Pula varhaiskasvatuksen opettajista vaikeuttanee Seinäjoenkin tilannetta tulevina vuosina. Seinäjoelta syyksi henkilöstötilanteeseen arvellaan olevan, että varhaiskasvatuksen opettajia koulutetaan liian vähän tai opettajat hakeutuvat pienen palkan takia muihin töihin.

Lue seuraavaksi: "Ensin ajateltiin, että lapset eivät tartuta" – Pandemia pahensi päiväkotien sijaispulaa, työntekijöitä etsitään nyt päivittäin

Suosittelemme sinulle