Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Äärioikeistoryhmän poliisit viestittelivät keskenään tappamisesta ja virkatietojen hyväksikäytöstä: ”Niin paljon vakoilen kuin pystyn”

Ylen saamasta asiakirjasta ilmenee kahden virasta pidätetyn konstaapelin väkivaltaisia ajatuksia sisältäviä viestejä.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".
Viestittely paljastuu syyttäjätutkinnanjohtajan tekemästä päätöksestä lopettaa esitutkinta. Kuva: Länsi-Suomen syyttäjäalue / Turun hallinto-oikeus, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahden helsinkiläispoliisin viestittely paljastaa, että niin sanottuun äärioikeistoverkostojuttuun liittyvät poliisit hyödynsivät virantoimituksessa saamaansa tietoa omiin tarkoituksiinsa.

Viestinvaihto ilmenee syyttäjän tekemästä päätöksestä, jolla syyttäjätutkinnanjohtaja Heikki Stenius lopetti esitutkinnan toisen poliisin osalta. Poliisia epäiltiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Jutussa ei epäillä enää ketään valmistelurikoksesta.

Toista poliisia epäillään yhä virkarikoksista. Vyyhtiin liittyy myös epäiltyjä ampuma-aserikoksia, joiden sisällöstä ei ole tarkkaa tietoa. Rasistisen äärioikeistoverkoston jäseniä yhdistää laillinen ampumaharrastus.

Kyseinen vanhempi rikoskonstaapeli riitautti syyttäjän tekemän päätöksen julkisuuden. Turun hallinto-oikeus teki salauspäätöksestä ratkaisun tällä viikolla, ja Yle sai päätöksestä julkisen version.

Julkisesta versiosta ilmenee osa kahden poliisin välisestä viestittelystä. Viestit paljastuivat esitutkinnassa toisen poliisin puhelimeen tehdyssä laite-etsinnässä.

”Pistetään kylmäksi paljon porukkaa”

Hakasulkeissa olevat osiot ovat toimittajan merkintöjä. RTY tarkoittaa rikostutkintaa ja EET ennaltaehkäisevää toimintoa.

Poliisi A 5.11.2017: Mulla on hyvä tilanne kun oon RTY:ssä. Kuulen kaikenlaista nimittäin. Vittu niin paljon vakoilen ja käytän kuulemaani hyväks kun pystyn.

Poliisi B 5.11.2017:Erittäin hyvä. Teen sitä samaa EET:ssä.

Poliisi B 5.11.2017: Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)

Poliisi A 8.1.2019: Tulee paljon kroppaq. [kroppa = ruumis]

Poliisi B 29.2.2020: [osio salattu] Maastopuku, kypärät, rynnäkköreppu, muonaa, paristoja, trangia, EA/välineet, lääkkeitä, [osio salattu] radiot jne. jne.

Poliisi B 29.2.2020: [osio salattu] savuheitteitä ja muuta kivaa =)

Poliisi B 29.2.2020: Saattaa meinaan [osio salattu] yllättyä kun alkaa luoti lentämään.

Yle uutisoi maaliskuussa samaan äärioikeistovyyhtiin liittyvän helsinkiläisen ylikonstaapelin viestittelystä äärioikeistojohtajalle. Ylikonstaapeli viestitti muun muassa: Keskittäkää voimat eli ei pienellä porukalla matuja haastamaan vaan odotatte että porukka on kasassa.

Poliisilaitos on pidättänyt tässä jutussa mainitut poliisimiehet virantoimituksesta ja asettanut heille porttikiellon laitoksen tiloihin. Helsingin poliisilaitos odottaa tutkinnan valmistumista ja tekee sen jälkeen ratkaisun, aletaanko poliisimiesten irtisanomista valmistella.

Ylen nyt saamasta asiakirjasta ei ilmene poliisi B:n henkilöllisyys. Poliisi B:tä ei voi asiakirjalähteiden perusteella varmuudella yksilöidä. Tiedossa ei siis ole, onko jutussa mainittu ylikonstaapeli ja poliisi B. sama henkilö vai kaksi eri poliisia.

Jutun tutkinnanjohtajana toimiva aluesyyttäjä Heikki Stenius ei kerro jutussa epäiltynä olevien tai olleiden kokonaismäärää.

– Yksi epäily asiassa on virkasalaisuuden rikkominen, Stenius sanoo.

Poliisi A:ta ei enää epäillä virkarikoksista. Ylellä ei ole tietoa muista häneen mahdollisesti kohdistuvista rikosepäilyistä.

Hänen mukaansa virkasalaisuuden rikkominen ei kuitenkaan suoraan liity poliisimiesten viestittelyssä mainitsemaan "vakoiluun".

Poliisia A. epäiltiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta päätöksestä ilmenevien viestien takia. Stenius kuitenkin päätyi siihen, että rikoksen tunnusmerkistö ei täyty, sillä pahat ajatukset ja asiattomuudet eivät ole rikoslaissa rangaistavia.

Epäillyn mukaan kyse oli pelkästään epäasiallisesta keskustelusta eikä tarkoitus ollut valmistella rikosta. Syyttäjän mukaan esitutkinnassa pystyttiin sulkemaan pois se mahdollisuus, että konstaapelit olisivat suunnitelleet väkivaltarikosta rikoslain edellyttämällä tavalla.

Päivitys 20.4.2021 klo 13.23: Tarkennettu tietoa poliisi A:han mahdollisesti kohdistuvista rikosepäilyistä.

Päivitys 20.4.2021 klo 15.43: Tarkennettu juttuun tietoa epäiltynä olevien poliisien määrästä.

Päivitys 20.4.2021 klo 16.05: Lisätty tieto siitä, että Helsingin poliisilaitos odottaa tutkinnan valmistumista ennen mahdollista irtisanomispäätöstä.

Päivitys 21.4.2021 klo 11.22: Tarkennettu tietoa siitä, että ampuma-aserikosepäilyjen tarkkaa sisältöä ei tiedetä.

Lue lisää:

Äärioikeistojohtaja jakoi ministerin kotiosoitteen ja sai neuvoja poliisilta: "Keskittäkää voimat, ei pienellä porukalla matuja haastamaan"

Supo: Äärioikeistolaisen terrori-iskun valmistelusta on saatu viitteitä – suurimmat uhat tällä hetkellä ovat äärioikeisto ja ääri-islamistit

Suosittelemme sinulle