Hyppää sisältöön

Yhdysvallat: Venäjällä on nyt enemmän joukkoja Ukrainan rajalla kuin Krimin miehityksen aikoihin vuonna 2014

EU:n ulkosuhdehallinnon verkkosivujen mukaan venäläisjoukkojen vahvuus Ukrainan rajoilla ja Krimillä olisi 100 000.

Tunnuksettomia sotilaita kadulla Ukrainassa.
Venäjä käytti vuonna 2014 Krimin miehityksessä tunnuksettomina liikkuneita erikoisjoukkoja, joita Ukrainassa alettiin kutsua "vihreiksi miehiksi". Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
STT

Yhdysvaltain mukaan Venäjällä on enemmän sotilasjoukkoja Ukrainan rajalla kuin vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin. Asiasta kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby, joka kuvaili joukkojen sijoittelua erittäin huolestuttavaksi.

Kirby ei suostunut tarkentamaan, miten joukkoja on rajan tuntumaan aseteltu tai millaisista sotilasmääristä tarkalleen puhutaan. Yhdysvallat ei usko joukkojen sijoittelun edistävän turvallisuutta ja tasapainoa raja-alueella eikä varsinkaan miehitetyllä Krimillä.

John Kirby
John Kirby Kuva: EPA

Venäjä on Kirbyn mukaan väittänyt, että kyse on harjoituksesta. Yhdysvallat ei kuitenkaan koe, että olisi selvää, että tämä olisi todellinen syy joukkojen sijoittelun taustalla.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kertoi niin ikään aiemmin, että Ukrainan rajalle sijoitettujen venäläisjoukkojen määrä on suurempi kuin koskaan ennen.

Borrellin mukaan venäläisjoukkojen vahvuus Ukrainan rajoilla ja Krimillä on 150 000. Borrell ei paljastanut lähdettä tiedolleen.

EU:n ulkosuhdehallinnon verkkosivuilla luku oli myöhemmin korjattu 100 000:ksi.

– Kyseessä on suurin määrä Ukrainan rajalle sijoitettuja venäläisjoukkoja koskaan. On selvää, että se on huolestuttavaa, Borrell sanoi.

Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisääntyminen Ukrainan rajoilla ja Krimin niemimaalla tuomittiin EU-maiden ulkoministerien videokokouksessa maanantaina.

Josep Borrell
Josep Borrell Kuva: Aris Oikonomou / AFP

Yhdysvallat kritisoi Venäjän aikeita Mustallamerellä

Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan kritisoi maanantaina Venäjän suunnitelmia estää kulku osassa Mustaamerta. Mahdollisilla rajoituksilla voisi olla vaikutusta myös ukrainalaissatamiin pääsemiseen.

Venäjän valtionmedia on kertonut, että maan hallinto aikoo sulkea osan Mustastamerestä ulkomaisilta sotilas- ja viranomaisaluksilta kuudeksi kuukaudeksi.

Ulkoministeriön edustajan Ned Pricen mukaan mahdollinen merialueiden sulkeminen olisi jälleen yksi esimerkki siitä, miten Venäjä kiihdyttää kampanjaansa Ukrainan sabotoimiseksi ja horjuttamiseksi ilman erillistä provosointia. Price kommentoi asiaa tiedotteessa.

Ned Price
Ned Price Kuva: Carolyn Kaster / AFP

Erityisen huolestuttavan kyseisestä kehityksestä tekee se, miten Venäjä on sijoittanut joukkojaan miehitetylle Krimille sekä Ukrainan raja-alueille.

Ukrainan tilanne on kiristänyt viime aikoina entisestään Venäjän ja lännen välejä. Taistelut Ukrainan armeijan ja Venäjän tukemien separatistien välillä Donetskissa ja Luhanskissa ovat kiihtyneet alkuvuodesta.

Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014. Miehityksen jälkimainingeissa alueella alkaneissa sotaisuuksissa on kuollut yli 13 000 ja lähes 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Jääkö Ukraina idän ja lännen väliin? Tästä on kysymys jo seitsemän vuotta kestäneessä Itä-Ukrainan konflktissa.

Suosittelemme sinulle