Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Etsimme talvihorroksesta heränneitä kyykäärmeitä – kyyt pysyivät piilossa, mutta selvisikin, miten käärmeenlumoajat huijaavat ihmisiä

Kyykäärmeet ovat talvehtineet hyvin runsaan lumen takia.

Kyyt ovat heränneet talvihorroksesta
Kirsi Lönnblad,
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kyykäärmeiden talvehtiminen on onnistunut tänä vuonna hyvin. Talvehtimista on auttanut normaali, luminen talvi.

Kyyt ovat heräilleet maaliskuun lopulta lähtien.

Yle seurasi kello 15 alkaen suorassa lähetyksessä, miltä kyiden elämä näyttää tällä hetkellä Haminassa. Tällä kertaa kyykäärmeet kuitenkin pysyttelivät piilossa, eikä yksikään näyttäytynyt suorassa lähetyksessä.

Ennen lähetystä paikalla vielä näkyi yksi kyy ja yksi rantakäärme. Lähetyksen oppaana toiminut luontoasiantuntija Urpo Koponen arveli, että kivien väleissä käärmeitä olisi enemmänkin.

Paikka oli Koposen mielestä otollinen paikka nähdä kyykäärmeitä, koska rapakivikumparepohja oli erittäin kuiva ja siinä oli syviä maaonkaloita.

– Ei tällaisia paikkoja paljon ole. Tämä on perinteinen ja ihanteellinen käärmeiden talvehtimispaikka, Koponen kertoi.

Urpo Koponen tarkkailee kyykäärmettä Haminassa.
Urpo Koponen näyttää, millaisessa paikassa käärmeet viihtyvät. Kuva: Krista Kierikka / Yle

Salaisuus paljastui

Sen sijaan lähetyksessä saatiin paljastettua käärmeenlumoajien salaisuus.

Luontoasiantuntija Urpo Koponen kertoi, että käärmeet ovat kuuroja. Kysyimme, mihin perustuvat esitykset, joissa itämaiset käärmeenlumoajat soittavat huilua ja käärme ikään kuin tanssii soiton tahdissa.

– Se perustuu huilun heiluttamiseen. Huilua koko ajan heilutetaan, ja käärme seuraa soitinta. Näin tavallaan huijataan ihmistä, että käärme muka olisi musikaalinen ja tanssisi, mutta kyllä se seuraa huilua, Urpo Koponen kertoi.

Urpo Koponen Haminassa.
Urpo Koponen on seurannut käärmeiden elämää noin 50 vuoden ajan. Kuva: Krista Kierikka / Yle

Käärmeongelma saatiin kuriin Kotkassa

Kyiden määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Kyykannan taantumiseen ovat vaikuttaneet muun muassa rakentaminen, liikenne ja leudot talvet.

Esimerkiksi Kotkassa tehtiin kuitenkin viime vuoden keväällä poikkeuksellisen paljon käärmehavaintoja. Syynä oli se, että käärmeille ei tuntunut löytyvän pysyvää talvehtimispaikkaa, ja ne olivat vallanneet suositun ulkoilupuiston.

Kotkan Kumparepuistossa nähtiin viime keväänä jopa 49 käärmettä yhdellä kertaa. Käärmeitä jouduttiin kuskaamaan pois suositulta ulkoilualueelta 15 kilometrin päähän metsikköön.

Seurasimme suorassa lähetyksessä, miltä näyttää käärmeiden suosimassa paikassa Haminassa.

Lue lisää: Kyiden valtaaman puiston tyhjentäminen kesti kolme päivää – käärmeet kuskattiin 15 kilometrin päähän, jotta ne eivät löydä takaisin

Käärmeet valtasivat suositun puiston – nähty jopa 49 käärmettä yhdellä kertaa: "En muista, että olisi ollut tällaista ryöppyä"

Suosittelemme