Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turun tuomiokirkon kellot soittivat läpi yön – katso videolta, millainen pieni, paikoiltaan luiskahtanut osa sekoitti suurten kellojen kuminan

Vika alkoi maanantaina iltapäivällä, kun kellot soittivat tavanomaisesta poikkeavia välisoittoja. Nyt kellot on hiljennetty.

Kirkonkellon korjaaja Petri Vikman laittaa Turun tuomiokirkon kellot kuntoon
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun tuomiokirkon kellot soittivat läpi maanantain ja tiistain välisen yön. Kellot ovat nyt hiljenneet.

Tuomiokirkkoseurakunta kertoi Twitterissä jo maanantaina, että kelloja säätävässä laitteessa on vika, jota selvitetään.

Maanantaina päivällä kellot soittivat tavanomaisesta poikkeavia välisoittoja, minkä vuoksi järjestelmä yritettiin sammuttaa. Tästä huolimatta kellot soivat läpi yön. Nyt laitteiston sulake on irroitettu. Kellot soittivat tiistaina aamulla yhtäjaksoisesti tunnin ajan.

Kellojen korjaaja on kutsuttu paikalle ja korjaustöitä tehdään parhaillaan. Arvion mukaan tarvittavat korjaukset saadaan tehtyä tiistain aikana.

Kirkonkellokorjaaja Petri Vikman saapui katsomaan Turun tuomiokirkon kelloja. Toimittajana Kimmo Gustafsson.
16 vuotta kirkonkelloja korjannut Petri Vikman kertoo Turun tuomiokirkon kellojen viasta ja korjauksesta toimittaja Kimmo Gustafssonille. Parivaljakko kapusi kirkon torniin.

Tuomiokirkkoseurakunta pahoitteli lähialueille aiheutunutta häiriötä Twitterissä tiistaina.

– Oletettavasti vika on laitteiston moottorissa. Se on jäänyt pyörittämään kelloa, vaikka sen kuuluisi pysähtyä aina kierrettyään yhden kierroksen, kertoo kirkonkelloja korjaava sähkömies Petri Vikman.

Hän on korjannut kirkonkelloja Suomessa yli viidentoista vuoden ajan. Vastaan ei ole kuitenkaan koskaan tullut Turun tuomiokirkon kellojen kaltaisia.

– Ei tällaisia ole oikein missään, Vikman sanoo.

Kellojen pitäisi soida normaalisti tämän päivän jälkeen. Vanhat rakenteet ovat kuitenkin aina sellaisia, ettei sataprosenttista takuuta voida antaa, muistuttaa Vikman.

Turun tuomiokirkon kello.
Turun tuomiokirkon kelloja. Kuva: Henri Kirkanen / Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Turun tuomiokirkon tornissa on kuusi jumalanpalveluskelloa ja kaksi aikakelloa, jotka ovat peräisin Turun palon jälkeiseltä ajalta. Aikaisemmat kellot tuhoutuivat palossa, mutta niiden materiaalia käytettiin nykyisten kellojen valussa.

Tavallisesti Turun tuomiokirkon kellot soittavat kerran varttia yli, kaksi kertaa puolelta ja varttia vaille kolme kertaa. Tasalta kello soittaa ensin neljästi ja sen jälkeen matalampi kello lyö täydet tunnit.

Keskustele aiheesta. Kommentointi on mahdollista Yle Tunnuksella 21.4. kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Turun tuomiokirkon kellot lyöneet maanantaina tavallista enemmän, vikaa selvitetään

Suosittelemme