Hyppää sisältöön

Kuuden maitopurkin kokoinen satelliitti singahtaa taivaalle kahden vuoden päästä – laukaisupaikka on Sodankylä

Satelliitti kerää tietoa revontulista ja geoympäristön muutoksista.

Revontulia pimeällä taivaalla, hahmotekuva satelliitista, joka leijuu ilmassa
Hahmotelma LappiSat-1-satelliitista: Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.
Mia Sivula

Sodankylän avaruuskampuksella on alettu rakentaa revontulisatelliittia. Se rakennetaan kokonaan observatorion Tähtelän avaruuskampuksen työpajoissa. 

LappiSat–1–satelliitti kerää tietoa revontulista ja geoympäristön muutoksista.

– Satelliitti tulee välittämään mittaustietoa ja kuvaa revontuliovaalista. Arktinen alue on erityisen altis avaruusperäisille häiriöille, joiden vaikutukset näkyvät maan pinnallakin, sanoo Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, professori Eija Tanskanen tiedotteessa. 

LappiSat–1 on noin kuuden maitopurkin kokoinen ja painaa noin kymmenen kiloa. Sen rakentaminen vie noin kaksi vuotta. Satelliitin rakentamisessa hyödynnetään kaupallisia järjestelmiä ja avaruuskelpoisia komponentteja.

Satelliittihanke on Oulun yliopiston ja Sodankylän geofysiikan observatorion yhteinen ja laatuaan ensimmäinen. Rahoituksen se saa Lapin liiton Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Teknisessä toteutuksessa on mukana Lapin ammattikorkeakoulu ja avaruusoikeudellista osaamista hankkeeseen haetaan Lapin yliopistosta.

Satelliittien rakentamisen kustannukset ovat 2000–luvun alusta lähtien pienentyneet merkittävästi, Tanskanen kertoo. Yksi syy siihen on se, että satelliitit ovat pienentyneet. 

– Myös keskisuurilla yliopistoilla on nyt mahdollisuus toteuttaa oma satelliitti. LappiSat-1 on Pohjois-Suomelle mahdollisuus hypätä avaruusajan eturintamaan, hän sanoo.

Kun satelliitti on valmis, se laukaistaan noin 500 –750 kilometrin korkeuteen kiertoradalle.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle