Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

IEA: Maailman ilmastopäästöt kasvavat taas rajusti – hiilen käyttö sähköntuotannossa kasvaa, vaikka uusiutuva energia olisi halvempaa

Joe Bidenin ilmastohuippukokoukselta odotetaan merkittäviä päätöksiä.

Lämpökamerakuva hiilivoimalasta.
Lämpökameralla otettu kuva saksalaisesta Mannheim AG:n hiilivoimalasta. Kuva: Ronald Wittek / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maapallon ilmakehään pääsee tänävuonna 33 miljardia tonnia hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja, kertoo Kansainvälinen energiajärjestö IEA tänään julkaisemassaan vuosikatsauksessa.

Päästöjen määrä kasvaa viime vuodesta 1,5 miljardilla tonnilla, mikä on samaa tasoa kuin koronapandemian aiheuttama pudotus päästötasoon. Ilmastotutkijat ovat hyvin pettyneitä tilanteeseen, koska monet maat ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita vähentää päästöjään, ja pandemian arveltiin antavan siihen vetoapua.

IEA:n mukaan maailman energiankysyntä kasvaa viime vuodesta 4,6 prosenttia. Tästä lisäyksestä 70 prosenttia tulee kehittyvistä maista.

Kehittyvät maat, etenkin Kiina, ovat lisäämässä voimakkaasti varsinkin hiili- ja kaasuenergian tuotantoa. 80 prosenttia hiilen kysynnän kasvusta on peräisin Kiinasta ja muualta Aasiasta.

Tutkijoita ihmetyttää, että hiilen kulutuksen ennustetaan hiukan kasvavan myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa, vaikka uusiutuva energia on noussut hiilivoimaa halvemmaksi, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti.

Öljyn kysynnän uskotaan kasvavan noin kuusi prosenttia, mutta kysyntä ei silti yllä koronapandemiaa edeltävään tasoon. Lentoliikennettä on koronan varotoimien takia edelleen vähän.

Uusiutuvan energian tuotanto kasvanee tänä vuonna noin kolme prosenttia, ja se kattaa sähköntuotannosta jo 30 prosenttia, IEA ennustaa. Uusiutuvan energian tuotanto lisääntyy nopeimmin Kiinassa.

Maiden lunastettava lupauksiaan

IEA on hyvin huolissaan ilmastopäästöjen nopeasta kasvusta, sillä lukuisat maat ovat ottaneet tavoitteekseen päästöjen nopean vähentämisen tällä vuosikymmenellä.

Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti viime kesänä YK:n yleiskokouksessa, että Kiinan tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2060.

Tämä edellyttäisi, että maalla olisi selkeä suunnitelma päästöjen vähentämiseen jo nyt ja että sitä alettaisin ripeästi toteuttaa. Tästä huolimatta Kiina rakentaa uutta hiilivoimaa, eikä maan hiljattain julkaisemassa viisivuotissuunnitelmassa ole juuri merkkejä päästöjen vähentämisestä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden järjestää torstaina ja perjantaina etähuippukokouksen ilmastoasioista. Mukaan on tulossa noin 40 valtiojohtajaa, joiden joukossa on muiden muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Bidenin uskotaan yrittävän patistaa valtiojohtajia todellisiin toimiin ilmaston pelastamiseksi.

YK:n ilmastokokous on määrä järjestää marraskuussa Skotlannin Glasgow'ssa.

Lue lisää:

Ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen: Hiilen kulutus lähtee taas nousuun myös Euroopassa – kasvua luvassa vielä lähivuodet

Suosittelemme