Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turvapaikanhakijoita kohtaan tehty polttopulloisku Oulun torilla keväällä 2017 oli rasistinen rikos

Mies tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Rikkinäinen pullo teltan edustalla Oulun torilla.
Polttopulloisku tapahtui huhtikuussa 2017 Oulun torilla. Kuva: Paulus Markkula / Yle
STT,
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulussa neljä vuotta sitten tapahtunut turvapaikanhakijoiden telttaa kohtaan tehty polttopulloisku oli rasistinen rikos.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi 37-vuotiaan miehen teosta ehdolliseen vankeuteen.

Tuomion mukaan mies syyllistyi laittomaan uhkaukseen ja teolla oli rasistinen motiivi.

Mies oli suunnitellut iskun turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltalle ennakkoon. Kolme polttopulloa oli valmistettu katupartioryhmä Soldiers of Odinin kerhotiloissa. Mies ajoi autoa, joka saapui teltalle ja josta pullot heitettiin.

Heitetyistä pulloista kaksi osui teltan taakse ja viimeinen teltan sivustalle lähemmäksi siellä ollutta grilliä. Yhtään pulloista ei oltu sytytetty palamaan, eikä oikeuden mukaan riittävällä varmuudella osoitettu, että mies myöskään olisi yrittänyt niitä sytyttää. Tuomion mukaan ei myöskään näytetty, että mies olisi tiennyt grillistä, joka olisi voinut toimia sytykkeenä. Rikkoutuneista pulloista kuitenkin räiskyi bensiiniä, ja sitä osui yhden asianomistajan housuille sekä teltan kankaalle.

Mies myönsi teon vaihtoehtoisen syytteen mukaisesti laittomana uhkauksena, mutta kiisti rasistisen motiivin. Oikeuden mukaan jo teon kohdistaminen turvapaikanhakijoiden telttaan puhui rasistisen motiivin puolesta.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme