Hyppää sisältöön
Annika Saarikko kertoi hallituksen infossa mm. linjauksista koskien turvavälien pitämistä kulttuuritapahtumissa.

Hallitus: loppu koulusuluille, aikuiset sisäharrastuksiin aikaisintaan elokuussa, 50 hengen yleisötilaisuudet sallitaan pian perustason alueilla

Pääministeri Marinin mukaan vielä ei ole oikea aika matkustaa Eurooppaan. Unionin rokotepassit voivat helpottaa matkailua jo kesäkuussa.

Ari Hakahuhta
Johannes Blom
Raisa Lehtivuori

Mistä on kyse?

  • Hallitus on hyväksynyt tarkennetun suunnitelman koronaviruksesta johtuvien rajoitteiden purkamisesta.
  • Suunnitelmaa tarkennettiin kommenttikierroksen jälkeen. Kommenteissa korostui tarve lasten ja nuorten sekä muiden haavoittuvassa asemassa olevien tilanteen helpottamiseen.
  • Hallitus jatkaa myöhemmin tänään neuvotteluja tapahtuma- ja kulttuurialan lisätuesta.
  • Nuorten harrastustoimintaa avataan tautitilanteen salliessa huhti-toukokuussa, aikuisten harrastetapahtumat jatkuvat näillä näkymin ulkona kesä-heinäkuussa ja sisätiloissa aikaisintaan elokuussa.
  • Sisärajaliikenteessä rajoitusten purku aloitetaan touko-kesäkuussa. Euroopan laajuiset "koronapassit" käyttöön ehkä jo kesäkuun lopussa.

Tiedotustilaisuus on nyt päättynyt. Kiitos kaikille tilaisuutta seuranneille! Voit katsoa tallenteen tapahtumasta Yle Areenasta.

Euroopan koronapassit käyttöön ehkä kesäkuussa

Kotimaan matkailua suositellaan tälle kesälle, mutta voisiko koronapassi avata ovia Eurooppaan?

Marinin mukaan tällainen matkailua avaava todistus on valmistelussa, ja se voitaisiin ottaa Euroopan laajuisena käyttöön kesäkuun lopussa.

Juuri nyt ei Marinin mukaan ole sellainen hetki, että Eurooppaan kannattaisi matkustaa, sillä tautitilanne on jälleen huonontunut monessa maassa.

Katso oheisesta videosta, miten pääministeri kommentoi matkustamista:

Miten käy festivaalien?

Tilaisuudessa on siirrytty median kysymyksiin.

Ovatko jopa musiikkifestivaalit mahdollisia joillain alueilla tulevana kesänä?

Saarikon mukaan tämän hetkisen tiedon valossa ja viime kesän kokemusten perusteella on mahdollista, että erityisesti loppukesällä isompia tapahtumia saatetaan järjestää.

Silloinkin tärkeää on huolehtia terveysturvallisuudesta.

Rajoitusten ja suositusten hallitun purkamisen tavoiteaikataulu keskeisiltä osin (kuva koskee vain niitä alueita, joilla epidemiatilanteen edellyttämät rajoitukset ovat olleet voimassa):

Rajoitusten ja suositusten hallitun purkamisen tavoiteaikataulu keskeisiltä osin
lähde: valtioneuvoston kanslia

Aikuisten sisäharrastukset alkuun aikaisintaan elokuussa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo seuraavaksi, että hallitus on kuunnellut kansalaisten toiveita siitä, että rajoitusten purku aloitetaan alueellisesti lapsista ja nuorista.

Etenkin nuorten harrastustoiminta on tärkeää saada alkuun. Huhti-toukokuussa nuorten ulkotiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta avautuu.

Kesäkuussa avataan myös nuorten urheilukilpailuja ja kesäleiritoimintaa.

Heinäkuun alussa päästään sisätiloissa kilpailutoimintaan, myös kontaktilajien osalta.

Aikuisten harrastetapahtumat jatkuvat näillä näkymin ulkona kesä-heinäkuussa ja sisätiloissa aikaisintaan elokuussa.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson hallituksen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Loppu koulusuluille

Opetusministeri Jussi Saramo päivittää seuraavaksi lasten ja nuorten tilannetta.

Hallitus ei enää toteuta koulusulkuja, mutta Saramo korostaa, että kouluissa on yhä noudatettava vaadittavia varotoimenpiteitä.

Tutkimusnäyttö etäopetuksen kielteisistä vaikutuksista on osoittautunut laajaksi. Monet ovat kaivanneet opintoihin tukea ja epidemia on vaikuttanut opintojen etenemiseen.

Saramon mukaan aikuisten rajoituksia purettaessa pitää olla varovainen, ettei toimista luopuminen kiristäisi painetta lasten ja nuorten koulunkäynnin rajoittamiseen.

Rahoitusta oppimisvajeen paikkaamiseksi tullaan tarvitsemaan yhä lisää, ja valmistelu tämän suhteen on käynnistetty.

Jussi Saramo
Jussi Saramo kertoi hallituksen exit-suunnitelmasta mediatilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Ari Hakahuhta

Hallitus valmistelee kulttuuri- ja tapahtuma-alan lisäbudjettia puoliväliriihen yhteydessä tänään

Hallituksen on tarkoitus neuvotella puoliväliriihen yhteydessä kulttuuri- ja tapahtuma-alan uusista tukisummista. Hallitus antanee alaa koskevan erillisen lisäbudjetin ensi viikolla, mutta päälinjauksista saatetaan tiedottaa jo tänään keskiviikkona.

– Toivon mukaan voimme kertoa tästä tänään vielä enemmän ja voimme saattaa lisätalousarvioprosessin mahdollisimman nopeasti loppuun, niin että myös eduskunta pääsee osaltansa tämän asian käsittelemään, pääministeri Sanna Marin sanoi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi, että hallitus on tietoinen vaikeasta tilanteesta kulttuuri- ja tapahtuma-alalla. Ala on matkailun jälkeen yksi eniten koronakriisistä kärsinyt.

– Tänään sovitaan raamit kulttuurialan sekä tapahtumien taloudelliselle lisätuelle. Samassa yhteydessä tehdään päätöksiä myös liikunnan ja urheilun tukemisesta, Saarikko ennakoi.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan lisäbudjetin summia ministerit eivät ennakoineet.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan tukeen liittyy myös tapahtumatakuu, jota hallitus valmistelee. Jos koronaviruksen tautitilanne muuttuu eikä tapahtumaa voikaan toteuttaa viranomaisten aiemmin sallimissa rajoissa ja tapahtuma joudutaan pienentämään tai perumaan, hallitus varautuu tukemaan tapahtumajärjestäjää.

Johannes Blom

Sisärajaliikenteessä rajoitusten purkua toukokuusta alkaen

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan ei ole enää pitkä rutistus siihen, että suomalaiset voivat tavata toisiaan esimerkiksi keikoilla tai ravintoloissa.

Suomen kesä tarjoaa Ohisalon mukaan hyvät puitteet ulkotapahtumille. Kun kesällä päästään kohti riittävää rokotekattavuutta, myös sisätilojen tapahtumia helpotetaan.

Ohisalo näkee, että rajoitusten purkaminen tulee helpottamaan erityisesti nuorten tilannetta ja ehkäisemään syrjäytymistä. Valmistelussa on lisää tukea nuorille.

Suomalaisten arkea on vaikeuttanut myös rajaliikkeiden katkot. Ohisalon mukaan rajoitusten purku aloitetaan sisärajaliikenteessä touko-kesäkuussa.

Ensimmäisenä avataan rajayhteisöjen liikettä, josta edetään työmatkaliikenteen avaamiseen.

Maria Ohisalo
Maria Ohisalo hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Johannes Blom

Perustason alueilla yleisötilaisuuksia mahdollisimman pian

Kulttuuriministeri Annika Saarikko haluaa nostaa suunnitelmasta esiin ensinnäkin sen, että tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan.

Päivän tulevissa neuvotteluissa sovitaan myös raamit kulttuuri- ja tapahtuma-alan sekä liikunnan ja urheilun tukemisesta.

Sisä- ja ulkotiloissa 50 hengen tilaisuuksia voidaan tavoitteen mukaan järjestää perustason alueilla mahdollisimman pian.

Suurempia yleisötapahtumia katsotaan jälleen huhti-toukokuun vaihteessa.

Myös yli 50 hengen tapahtumia voitaisiin järjestää tilojen terveysturvallisuus huomioiden.

Ulkotiloissa turvavälivelvoite poistetaan näillä näkymin kesäkuussa.

Annika Saarikko
Annika Saarikko kertoi hallituksen exit-suunnitelmasta mediatilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suosittelemme sinulle