Vedetään vielä yhteen kehysriihen polttavimpia kysymyksiä.
Mitkä verot nousevat ja mitkä laskevat?
Hallitus on siis sopinut 100-150 miljoonan veronkorotuksista.
- Niihin päästään esimerkiksi verottamalla mahdollisimman laajasti ulkomaisten rahastojen kiinteistösijoituksista saatuja voittoja.
- Tupakan verotusta kiristetään yhteensä 100 miljoonaa euroa kahtena seuraavana vuonna.
- Myös parafiinisen dieselin verotuki poistetaan, minkä pitäisi tuoda noin 90 miljoonan verotulot kahtena seuraavana vuonna.
Myös verokevennyksiä on luvassa.
- Öljylämmityksestä luopumista tuetaan kotitalousvähennyksen avulla.
- Kotitalousvähennystä korotetaan myös kotitalous- ja hoitotyön osalta. Tarkoitus on kokeilla, parantaisiko tämä työllisyyttä.
- Ansiotuloveroja ei haluta kiristää, joten niihin tehdään vuosittain indeksitarkastus.
Milloin velkaantuminen loppuu ja vaatiiko se leikkauksia?
Hallituksen tavoite on taittaa julkisen talouden velkaantuminen 2020-luvun puolivälissä.
Vielä syksyllä valtiovarainministeriö arvioi, että se ei tapahtuisi ennen vuosikymmenen loppua, mutta arviot työllisyydestä ja bruttokansantuotteen kasvusta ovat parantuneet.
Myös arviot siitä, kuinka paljon leikkauksia velkasuhteen vakauttamiseen vaaditaan, ovat parantuneet.
Syksyllä arvio oli, että velkasuhteen vakautus vuosikymmenen loppuun mennessä edellyttäisi julkisen talouden vahvistamista 5 miljardilla. Nyt homman arvioidaan hoituvan huomattavasti pienemmillä vahvistuksilla.
Miten työllisyyttä nostetaan?
Työttömyysturvassa hallitus luottaa erityisesti pehmeisiin keinoihin.
Aiemmin hallitus on päättänyt reilun 30 000 lisätyöllisen toimista. Puoliväliriihen ratkaisuilla pitäisi syntyä 40 000–44 500 lisätyöllistä. Hallituskauden loppuun mennessä tehdään lisäksi päätökset 110 miljoonalla julkista taloutta vahvistavista työllisyystoimista.
Hallitus tavoittelee, että vuosikymmenen puolivälissä työllisyysaste olisi 75 prosenttia.
Pehmeitä keinoja löytyy monelta suunnalta. Yksi esimerkki on valtionyhtiö ”Välittäjä Oy”, jonka hallitus perustaa palkkaamaan osatyökykyisiä tarjoamaan vuokratyövoimaa muille yrityksille.
Suuria vaikutuksia odotetaan olevan 2030 mennessä sillä, että ennaltaehkäistään työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä ja lyhennetään sairastumisesta johtuvia työuran katkoksia. Tavoite on ehkäistä viisi prosenttia mielialahäiriödiagnoosin perusteella alkavista työkyvyttömyyseläkkeistä. Vaikutukseksi sosiaali- ja terveysministeriö laskee 2 500 työllistä.
Yksittäinen iso keino on myös työttömien siirtämien TE-toimistoilta kuntien vastuulle.
Myöhemmin päätettäviin toimiin kuulunee myös niin sanottuja "kovia" työllisyyskeinoja, joista yksi olisi euroistaminen. Se tarkoittaa, että tukeen saisi oikeuden tietyillä kuukausituloilla sen sijaan, että oikeus määräytyisi tehtyjen työtuntien mukaan. Se ei kuitenkaan ole tämän kevään listassa.