Hallituksen uutiset kesän festivaaleista otettiin positiivisena vastaan Tampereella. Nyt näyttää siltä, että Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali Blockfest pystytään järjestämään elokuun lopussa.
Hallituksen mukaan tämänhetkisen tiedon valossa ja viime kesän kokemusten perusteella on mahdollista, että erityisesti loppukesällä isompia tapahtumia voidaan järjestää.
Blockfestin vastaava tuottaja Kalle Kallonen oli uutisesta mielissään.
– Kuukausia olen viestiä odottanut. Kiva, että se vihdoin tuli. Uskaltaa painaa taas yhden vaihteen isommalle, Kallonen kertoo Ylelle.
Täyttä varmuutta loppukesän tapahtumien toteutumisesta ei vielä ole. Kaikki riippuu lopulta koronatilanteesta: jos tautitilanne kesällä pahenisi selvästi, myös tapahtumat olisivat uhattuna.
Blockfest odottaa tarkempia ohjeita, millä ehdoilla festivaaleja voisi järjestää. Kallosen mukaan heillä on vaihtoehtoisia suunnitelmia, miten esimerkiksi väkimäärää voisi vähän pienentää tai sisäänkäyntejä lisätä. Myös hygieniasäännökset ovat tulleet jäädäkseen.
Mutta ehdolla millä tahansa festivaalia ei kannata järjestää.
– Ihan emme voi tehdä istumafestivaalia, se tuhoaa sielun.
Blockfestin tuorein kävijäennätys on oheistapahtumineen 75 500 ihmistä vuodelta 2019.
Turvavälien poistuminen tärkeää
Kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi hallituksen infossa, että ulkotiloissa turvavälivelvoite poistetaan näillä näkymin kesäkuussa.
Kallonen oli erityisen huojentunut arviosta, ettei loppukesän tapahtumissa tarvittaisi enää kahden metrin turvavälejä.
Vaikka tapahtuman järjestäjä kuinka tiedottaisi turvaväleistä, se ei pysty vahtimaan, kuinka lähellä ihmiset ovat toisiaan.
– Emme voi taata, ettei ihminen mene halaamaan toista.
Ohjelma käytännössä valmis
Blockfestin ensin kesän ohjelma on käytännössä valmis ja odottaa julkistamista. Blockfestillä on Kallosen mukaan hyvät edellytykset saada festivaali kasaan. Samaa taloudellista mahdollisuutta ei ole kaikilla, koska järjestäminen syö miljoonia euroja.
– On tämä sellaista uhkapeliä ollut. Meitä ei pieni pelaaminen haittaa. Meillä on ollut edellytykset tehdä, Kallonen kertoo.
Blockfestiä auttaa se, että iso osa lipuista on jo myyty, koska suuri osa asiakkaista piti lipun viime kesältä, kun festivaali jouduttiin perumaan. Uusia lippuja tulee tästä syystä myyntiin vähemmän kuin aiempina vuosina.
Taloudellista hätää ei siis ole, ja myös ja esiintyjien hankinta on hyvällä mallilla. Bändit ovat jo ilmoittaneet tulevansa Blockfestille, jos se järjestetään. Artisteja on tulossa Yhdysvalloista ja negatiivinen koronatestitodistus auttaa tässä.
Kalle Kallonen myöntää, että usko on ollut välillä koetuksella.
– Yksi maanantai oli sellainen, että mietin, pitääkö luovuttaa. Välillä on ollut vaikea uskoa, mutta ollaan saatu pidettyä positiivinen mieliala yllä.
Hallituksen tuoreet uutiset keskiviikkona lisäsivät tätä uskoa.
Helsingin Allas Sea Poolissa 50 keikkaa
Helsingin Allas Sea Poolin toimitusjohtaja Bodil Ståhl oli innoissaan tiedosta, että tapahtumia voitaisiin kesällä järjestää jo lähes normaalisti.
– Ihanaa! Kesä alkoi tänään! Nämähän ovat aivan mielettömät uutiset.
Allas Sea Pool arvioi, että he voisivat toteuttaa vähintään samanlaisen tapahtumakesän kuin viime vuonna. Silloin keikkoja oli kaikkina kesäkuukausina, mutta ne toteutettiin turvajärjestelyin. Esimerkiksi jokaiselle kävijälle oli istumapaikka ja pöytätaso.
Paikkoja oli normaaliin verrattuna 20–30 prosenttia vähemmän. Kesäkuussa yleisöä otettiin sisään enimmillään 500 ja siitä eteenpäin enimmillään 800.
– Harjoittelimme hyvin viime kesän ja saimme turvalliset tapahtumat järjestettyä, Ståhl sanoo.
Tänä kesänä Allas Sea Pool on suunnitellut järjestävänsä 50 keikkaa eli keikkoja olisi 15 per kuukausi. Kotimaisista artisteista koostuva ohjelmisto on määrä julkaista vapun jälkeen.
Vaikka koronatilanne ja yleisörajoitukset saattavat vielä muuttua, toimitusjohtaja Bodil Ståhl on vakuuttunut, että he pystyvät tapahtumia järjestämään.
– Aivan ihanaa että saadaan artisteja ja yleisöä paikan päälle.
Kesäteatteri kaipaa selkeitä ohjeita
Teatteri Retikassa Suomussalmella uskotaan, että kesäteatterikausi onnistuu jollain tavalla ja tarkoituksena on päästä aloittamaan esitykset heinäkuun puolessa välissä.
Tilanne voi kuitenkin muutamassa viikossa muuttua radikaalisti. Markkinointia ei esimerkiksi aloiteta ennen, kun ohjeet ovat täysin selvät, sanoo käsikirjoittaja Ulla Schroderus.
Schroderus jatkaa, että jos katsojarajoitukset ovat liian tiukat, kesäteatteria ei kannata Suomussalmella taloudellisesti lähteä tekemään.
Pori Jazz suunnittelee pienempiä konsertteja
Hallituksen keskiviikon tiedotustilaisuutta seurannut Pori Jazzin toimitusjohtaja Miika Ranne piti positiivisena asiana kahden metrin turvavälin poistumista ulkotapahtumista kesäkuussa.
Muutoin hän piti hallituksen tiedottamisen sisältöä niukkana. Pori Jazzin järjestämiseksi tarvitaan hänen mukaansa lisää tietoa. Hän kaipaa hallitukselta tarkempia päivämääriä, milloin isompia yleisötapahtumia voidaan järjestää.
– Vielä on hyvin epäselvää, mikä tilanne on heinäkuussa. Tuleeko heinäkuuksi yleisörajoituksia, ja pitääkö ulkoanniskelussa jokaiselle olla oma pöytäpaikka.
Pori Jazz on määrä järjestää 9.–17. heinäkuuta. Tällä hetkellä näyttää Ranteen mukaan hyvin epätodennäköiseltä, että paikan päälle saataisiin ulkomaisia esiintyjiä maailman koronatilanteen ja matkustusrajoitusten takia.
Viime viikolla useat kotimaiset isot festivaalit peruivat tapahtumiaan. Pori Jazz on valmistautunut järjestämään tapahtuman pienemmillä konserteilla.
– Isommat festivaalit joutuivat perumaan, koska he tavoittelivat täyttä kapasiteettia. Meidän kannalta tilanne on hyvä, koska pystymme pienentämään yleisökapasiteettiamme.
Pori Jazz ilmoittaa vapun jälkeen, minkälaisia konsertteja se pystyy järjestämään.
– Pystymme pitämään yllä suunnitelmia vielä kaksi viikkoa. Sen jälkeen meidän täytyy tietää, miten edetään vai edetäänkö millään.