Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Maailmantalouden kasvusykäys voi tuoda Suomeen "aikamoiset juhannustanssit", arvioi ekonomisti

Tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskasen mukaan kasvua ennustetaan jo tälle vuodelle, erityisesti syksyä kohti.

PTT:n Ruuskanen: "Aikamoiset juhannustanssit tulossa"
Anni Juusola
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituspuolueet vääntävät kättä valtion tulevien vuosien rahankäytöstä puoliväliriihessä.

Neuvotteluja on kuvailtu erityisen vaikeiksi. Torstaina säätytalosta poistunut valtiovarainministeri Matti Vanhanen totesikin, että puolueet ovat kaukana toisistaan ja "missään olennaisessa ei ole edetty".

Koronan jälkeinen talousnäkymä ei ole kuitenkaan pelkästään synkkä. Maailmantalouden voimakas kasvu tulee myös Suomen avuksi, arvioi Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

– Kasvu tulee olemaan todella kovaa Pohjois-Amerikassa. Myös Kiina on selvinnyt hyvin koronakriisistä. Tämä tulee aiheuttamaan valtavan kasvusykäyksen koko maailmantalouteen, ja se tulee myös kohdistumaan suomalaiseen vientisektoriin.

– Lisäksi suomalaiset ovat erittäin paljon säästäneet korona-aikana. Noin 2,5 prosenttia BKT:stä, 6 miljardia lepää suomalaisten tileillä. Kun rokotukset saadaan tehtyä ja talous saadaan käyntiin, aikamoiset juhannustanssit on luvassa.

Ekonomistikoneen toteuttaman kyselyn mukaan joka toinen suomalaisista taloustieteilijöistä katsoo, että julkisen talouden sopeutustoimet olisi syytä aloittaa jo tällä vaalikaudella. Ruuskanen puoltaa myös sopeutustoimia, jos talous lähtee ennusteidenmukaiseen kasvuun.

– Silloin lisäelvytys ei ole niin tehokasta, vaan se voi johtaa talouden ylikuumenemiseen.

Katso Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskasen haastattelu Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle