Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Masennus vie joka päivä kymmenisen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle

Mielenterveyden sairauksien jälkeen seuraavaksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen olivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. 

Henkilö katsoo jäätynyttä Suomenlahtea lautalla.
Viime vuonna naisia oli työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneissä hieman enemmän kuin miehiä. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi laskuun viime vuonna, kertoo Eläketurvakeskus.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 19 100 henkeä, mikä on noin tuhat vähemmän kuin toissa vuonna.

– Koronan vaikutus työkyvyttömyyseläkkeisiin on vielä epäselvä. Toivotaan, että työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen vähenee edelleen, sanoo Eläketurvakeskuksen tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino tiedotteessa.

Eläketurvakeskuksen mukaan on mahdollista, että kontaktien välttäminen korona-aikana on luonut hoitovelkaa ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrä nousee viiveellä.

Kaksi kolmasosaa masennuksen aiheuttamista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin naisille

Mielenterveyden sairaudet olivat edelleen yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Suurin yksittäinen syy oli masennus. Se vei joka päivä keskimäärin kymmenen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle. Kaksi kolmasosaa masennuksen aiheuttamista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin naisille.

– Masennuksen perusteella myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä väheni ilahduttavasti sekä miehillä että naisilla, Palotie-Heino kertoo.

Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden osuus työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisistä oli viime vuonna kolmannes.

Seuraavaksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen olivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet.

Naisten selkeästi yleisin tekijä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisessä olivat mielenterveyden sairaudet. Sen sijaan miehillä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet olivat hieman mielenterveyttä yleisempi syy.

Kaikkiaan naisia oli työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneissä hieman enemmän kuin miehiä. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta.

Suosittelemme