Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Olympiakomitean Mika Lehtimäki: Kurtbay ja Keskinen ovat lähdössä Tokioon, vaikka toivoivat vankeustuomion saaneelle Janne Järviselle kisapaikkaa

Nacra 17 -luokan purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen lähestyivät olympiakomiteaa maanantaina kirjeellä, jossa he vetosivat, että Tokion olympiapaikka kuuluu Janne Järviselle.

 Nacra 17, Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen .
. Kuva: Getty Images
Jenni Harmanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nacra 17 -luokan purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen lähettivät MTV:n mukaan Olympiakomitealle kirjeen, jossa he vetosivat komiteaa valitsemaan Janne Järvisen olympialaisiin. MTV:n haltuunsa saamassa kirjeessä Kurtbay ja Keskinen kirjoittavat, että heidän mielestään "ei olisi oikein olla valitsematta Järvistä olympiajoukkueeseen".

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki vahvistaa Yle Urheilulle, että kirje saapui maanantaina hyvissä ennen olympiavalintaa. Lehtimäki sanoo, että olympiakomitean lähestyminen on aika tavallista kisojen lähestyessä.

– Meillä on paljon valintoja, joihin erilaiset tahot yrittävät vaikuttaa, tämä on ollut tietysti julkisesti kiinnostava. On ihan arkipäivää, että puheluita tulee sieltä täältä ennen sellaisia valintoja, joissa on useampi mahdollisuus ja urheilija. Siitä huolimatta meidän on tehtävä kriteereiden mukainen valinta, toteaa Lehtimäki.

– Olisi mahdoton suo, jos urheilijat vaikuttaisivat valintoihin.

Olympiakomitealla ja purjehdusliitolla on ollut koko ajan Lehtimäen mukaan keskusteluyhteys ja liitto on viestittänyt, että kokoonpano Keskinen-Kurtbay on valmis Tokion olympialaisiin, jos heidät sinne valitaan.

– Purjehdusliitto on ollut omiin urheilijoiden päivittäin yhteydessä. Ja totta kai on ennen valintoja tarkistettu tieto, että he ovat valmiita tällä kombinaatiolla purjehtimaan ja siihen motivoituneita.

Kirjeestä huolimatta, Kurtbay ja Keskinen eivät myöskään ole kieltäytyneet lähtemästä olympialaisiin.

– Oma liitto on ollut päivittäin yhteydessä ja mitään tällaista viestiä ei ole saatu urheilijoilta.

– Tällä hetkelläkin Keskinen ja Kurtbay harjoittelevat ja purjehtivat keskenään Espanjassa, ei siinä ole mitään ongelmaa, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki toteaa, että purjehtijoiden vetoomus on ymmärrettävä, onhan Janne Järvinen rahoittanut koko olympiaprojektin itse ja hänen omistamalla veneellä on kisattu.

– Totta kai se on aika inhimillistä ja luonnollista, että jos on viiden vuoden projekti, joka on yhdestä lompakosta rahoitettu, siinä syntyy lojaliteetti, Lehtimäki sanoo.

Sinänsä kirjeellä ei ole valintoihin ollut vaikutusta, vaan olympiavalinnat tehdään määrättyjen kriteereiden mukaan. Tässä tapauksessa jo aiemmin on kerrottu, että valinnassa painoivat urheilulliset perusteet. Päätöksessä painotettiin Akseli Keskisen ikää, hänen uransa nousujohteista kehitysvaihetta sekä parivaljakon parempia suorituksia maailman tason kilpailuissa.

Janne Järvisen tapaus on kiinnostanut julkisuudessa, koska hänet tuomittiin 8. huhtikuuta Helsingin käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Järvinen aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Lue myös:

MTV: Tokioon valitut purjehtijat vetosivat Olympiakomiteaan, että Katiska-vyyhdissä tuomittu Janne Järvinen pitäisi valita olympialaisiin

Olympiakomitea päätti: Vankeustuomion saanut kilpapurjehtija Janne Järvinen ei edusta Suomea Tokion olympialaisissa

Lajiliitto seisoo Olympiakomitean valinnan takana ja selvittää, voiko kisoihin valittu kaksikko kilpailla Tokiossa Janne Järvisen veneellä

Urheiluoikeuden asiantuntija arvioi Olympiakomitean päätöstä ja Järvisen mahdollista valitusta oikeusturvalautakuntaan: "Tilanne ei välttämättä olekaan niin selvä"

Tämä on urheilullinen peruste, jolla vankeustuomion saanut Janne Järvinen putosi olympiajoukkueesta – Olympiakomitean mukaan tuomio ei vaikuttanut päätökseen

Suosittelemme sinulle