Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

EU lopettaa Astra Zenecan rokotteiden ostamisen – Iso määrä tilattuja rokotteita toimitetaan Suomeen joka tapauksessa

EU jättää käyttämättä option sadan miljoonan Astra Zenecan rokotteen ostamisesta. Suomeen on hankittu 3,7 miljoonaa annosta Astra Zenecan rokotetta.

Sairaanhoitaja pakkaa rokotepulloja kylmälaukkuun.
Sairaanhoitaja Julie Fletcher pakkasi Astra Zenecan rokotepulloja kylmälaukkuun ennen kuin lähti antamaan koronarokotuksia kotipotilaille Keski-Englannissa viime viikolla. Kuva: Oli Scarff / AFP
Teemu Juhola,
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

EU lopettaa Astra Zenecan koronarokotteiden ostamisen. Unioni jättää käyttämättä option sadan miljoonan rokoteannoksen ostamisesta.

Optio oli osa EU:n ja rokotevalmistajan välistä sopimusta. Sen käyttämisen takaraja on jo umpeutunut.

EU:n komission tiedottaja totesi tiedotustilaisuudessa, ettei Astra Zeneca ole täyttänyt EU:n kanssa tekemänsä sopimuksen ehtoja.

Rokotevalmistajan toimitukset ovat olleet toistuvasti myöhässä. Tähän mennessä Astra Zeneca on toimittanut vasta 30 miljoonaa rokotetta sovitusta 120 miljoonasta rokotteesta.

EU ei ole tehnyt vielä päätöksiä mahdollisista oikeustoimista Astra Zenecaa vastaan. Päätökset oikeustoimista tehdään jäsenmaiden kesken.

EU tilasi Astra Zenecalta 300 miljoonaa rokoteannosta. Optio koski sataa miljoonaa annosta.

Astra Zenecan rokotteeseen liittyy myös veritulppaepäilyjä. Astra Zenecan rokotteella on havaittu yhteys harvinaiseen veren hyytymishäiriöön.

Samassa yhteydessä komissio ilmoitti, että on liian aikaista sanoa, voiko unioni ostaa enemmän Johnson & Johnsonin rokotteita.

EU on tilannut 200 miljoonaa Johnson & Johnsonin rokotetta. Lisäksi optio koskee 200 miljoonaa rokoteannosta.

Ei vaikutuksia rokotusaikatauluun

Suomeen on jo ostettu suuret määrät rokotteita, ja tämän takia optioita ei käytetä, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio. EU:n ilmoitus tarkoittaa siis sitä, että EU ei osta lisäannoksia Astra Zenecalta.

Suomi on ostanut Pfizer-Biontechin rokotetta noin 7,4 miljoonaa annosta, Modernaa 2,1 miljonaa, Astra Zenecaa 3,7 miljoonaa, Johnson & Johnsonia 2,4 miljoonaa ja Curevacia 2,7 miljoonaa annosta. Näistä siis riittää suomalaisille kaksi annosta koronarokotetta, Kontio kertoo.

– Tämän takia muita optioita ei käytetä, sillä rokotteita on jo ostettu suuri määrä.

Jo ostetut rokotteet toimitetaan Suomeen joka tapauksessa, eikä EU:n ilmoitus jättää optiot käyttämättä vaikuta Suomen rokotustahtiin tällä hetkellä.

Lisätty 22.4. klo 16.32 Mia Kontion kommentit.

Lue täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta.

Lisää aiheesta:

65–69-vuotiaat voivat jatkossa valita, minkä rokotteen ottavat – THL:n asiantuntija Astra Zenecan rokotteista: "Vielä ei tiedetä, mitä niille tapahtuu"

Astra Zenecan alamäki syvenee – Euroopan suurimmat maat Italia, Saksa ja Ranska ilmoittivat keskeyttävänsä rokotteiden jakelun

AstraZenecan toimitusjohtaja lehdille: Yhtiö ei sitoutunut toimittamaan EU:lle tiettyä määrää rokotteita tiettyyn aikaan, vaan tekemään parhaansa

Suosittelemme