Hyppää sisältöön

Koronan kotitestit tulevat myyntiin myös Suomessa – näyte otetaan vanupuikolla nenästä

Ilmoitukset tuotteen tuonnista ja myynnistä rekisteröitiin tänään Fimeassa. Toinen ilmoituksen jättäjistä on kauppaketju Lidl.

Tanja Huutosen pojan saamia pikatestejä.
Koronan pikatestejä on ollut käytössä jo aiemmin muun muassa Saksassa. Kuvan on ottanut Ylelle huhtikuun alussa haastattelun antanut Saksassa asuva Tanja Huutonen. Kuva: Tanja Huutonen
Ari Tuhkanen

Ensimmäinen varhaisen koronavirustartunnan toteamiseen tarkoitettu kotitesti tulee myyntiin Suomessa lähiaikoina. Kotitestit ovat olleet viime kuukausina laajasti käytössä muun muassa Saksassa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta kerrotaan, että tänään on käsitelty Lidl Suomi Ky:n sekä Mediq Suomi Oy:n tekemät ilmoitukset kiinalaisen Xiamen Boson Biotech yhtiön Rapid SARS-CoV-2 antigeenipikatesti-testin myynnistä Suomessa.

Tulos valmistuu 15–20 minuutissa

Tuotteen käyttöohjeessa sanotaan, että näyte otetaan henkilön nenän etuosasta ensimmäisten seitsemän päivän kuluessa oireiden ilmaantumisesta. Näyte otetaan vanupuikolla.

Tulos valmistuu 15–20 minuutin kuluttua näytteenotosta.

Ohjeessa korostetaan, että kyseistä pikatestiä ei tule käyttää ainoana perustana koronavirusinfektion diagnosoimiseen tai poissulkemiseen.

Lidlin kaupallisen johtajan Mikko Forsströmin mukaan tuote pyritään saamaan myyntiin toukokuun aikana. Tuotteen hinnan kauppa julkistaa myyntiinoton yhteydessä.

Kuluttajille on yritetty saada myyntiin ammattilaistestejä

Kyseinen testi on siis ensimmäinen Suomessa myyntiin tuleva kotitesti, joka on tarkoitettu koronavirustartunnan varhaiseen toteamiseen.

Aiemmin Fimeassa on rekisteröity vain yksi kotikäyttöön sopiva testi. Kyseessä oli vasta-ainetesti, joka on tarkoitettu pääosin sairastetun taudin ja elimistön tuottamien vasta-aineiden jälkikäteiseen toteamiseen.

Fimean ylitarkastaja Nelli Karhun mukaan kaikkiaan ilmoituksia kotitestituotteiksi on tullut kymmenkunta ja yhteydenottoja asian tiimoilta peräti noin sata.

Muut Fimealle ilmoitetut testit ovat osoittautuneet ammattilaisille tarkoitetuiksi testeiksi, jotka on virheellisesti ilmoitettu kotitesteinä.

– Ilmoitetut tuotteet ovat pääosin olleet terveydenhuollon ammattilaisille sopivia. Niitä on joissain tapauksissa käytetty kotitesteinä esimerkiksi Saksassa poikkeusluvalla, mutta Suomessa ei ole katsottu olevan aihetta lisätä kotitestausta myöntämällä erityislupia, kertoo ylitarkastaja Karhu.

Fimeassa uskotaan, että ilmoituksia kuluttajakäyttöön sopivista tuotteista on tulossa lähiaikoina lisää.

Ylitarkastaja Karhun mukaan Fimean tietoon on tullut myös väärennettyjä kotitestejä.

THL neuvoo kotitestiä harkitsevia

Kotitestit eivät ole Suomessa tulossa osaksi kansallista testausstrategiaa, sanoo turvallisuus ja terveys-osaston ylilääkäri Kari S. Lankinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Testauskapasiteetti on hänen mukaansa muutenkin hyvä. Kotitestien rooli on täydentävä, toteaa ylilääkäri Lankinen sähköpostivastauksessaan.

THL on koonnut sivuilleen ohjeita kotitestiä harkitseville (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Kotona tehtäviä koronatestejä odotetaan Suomeen keväällä – Berliinissä asuvalle Tanja Huutoselle ne ovat jo arkipäivää, kun kaupunkia hiljalleen avataan

Saksa tarjoaa ilmaiset pikatestit kerran viikossa, jotta oireettomat tartuttajat löydettäisiin – Kotitestejä odotetaan myyntiin Suomessakin

Suosittelemme sinulle