Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Konsta Kurikka debytoi Saksan Bundesliigassa – hermostunut pesäpalloilija keräsi vuolaita kehuja harjoituksistakin: "Hän näytti aivan MLB-tason pelaajalta"

20-vuotias Konsta Kurikka debytoi Saksan puoliammattilaissarjassa viime viikonloppuna. Lajiharjoittelu on jäänyt kuitenkin vähäiseksi muun muassa armeijan takia.

Konsta Kurikka
Konsta Kurikka sai näyttää taitojaan viime viikolla Saksan baseball-liigassa. Kuva: Susanne Liedtke
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Pesäpalloilija Konsta Kurikka, 20,teki viime viikonloppuna historiaa, kun hänestä tuli ensimmäinen Superpesis-pelaaja baseballin Saksan Bundesliigassa.

Heidenheim Heideköpfenin riveissä pelannut nuorukainen sai syöttää uransa ensimmäisessä baseball-ottelussa kolmea lyöjää vastaan. Kurikka poltti lyöjistä yhden kolmella suoralla syötöllä, antoi yhden lyönnin ja yhden vapaataipaleen.

– Oli hienoa, että pääsin pelaamaan ensimmäistä matsia noinkin kovaan liigaan ja huippujengiin, jossa on huippupelaajia mukana. Siitä jäi todella hyvä fiilis. Ei varmaan joka joukkue olisi ottanut heti ensikertalaista sisään noin kovassa sarjassa, mutta hyvä, että sain mahdollisuuden, Kurikka kertoo Yle Urheilulle.

Itse suoritustaan Sotkamon Jymyn Superpesis-pelaaja kuvailee kohtalaiseksi.

– Jouduin odottamaaan vuoroani pitkään ja pääsin syöttämään pitkän odottelun jälkeen. Vähän hermostunutta oli, mutta ihan hyvin meni. En ollut ihan rennoimmillaan, mutta kohtalainen suoritus.

Kurikka hyppäsi otteluun käytännössä kylmiltään, sillä hän oli ehtinyt harjoitella vain muutamia päiviä joukkueen mukana ennen ottelua. Hän yritti polttaa kaikki kolme lyöjää, mutta onnistui siinä yhden kerran.

– Bundesliiga on toisaalta kova liiga ja tämä oli ensimmäinen matsi ikinä, joten on sekin ihan ok suoritus. Kyllä se vähän jännitti, sillä laji on ihan uusi ja hyppäsin kuitenkin suoraan tuollaiseen kovaan liigaan sisälle, Kurikka tuumii.

Kurikka harjoitteli Heidenheimissa viikon ajan. Mukana oli myös New York Yankeesin Euroopan kykyjenetsijä Troy Williams, joka kehui vuolaasti Kurikan otteita Baseball- ja softball-liiton tiedotteessa.

– Konstan potentiaali on juuri sellainen kuin odotinkin. Nyt on tärkeä löytää hänelle oikeanlainen seura ensi kaudeksi, jotta hän pääsee todella sisälle baseballiin. Oli uskomatonta nähdä kuinka nopeasti hän oppi ja omaksui asioita. Esimerkiksi tietyissä kenttäpeliharjoituksissa hän näytti aivan Major League tason pelaajalta, Williams kommentoi.

Konsta Kurikka
Kurikka pelasi ensimmäisen ottelunsa baseballin parissa. Ottelu päättyi Heidenheimin 10–4-voittoon. Kuva: Susanne Liedtke

Myös Kurikka kertoo saaneensa erittäin hyvää palautetta viikostaan Heidenheimissa. Kurikan mukaan erityisesti hänen urheilullisuuteen ja uusien asioiden oppimiseen oltiin tyytyväisiä

– Sain todella positiivista palautetta. He sanoivatkin, että harva aloittaa baseball-uransa Bundesliigassa. Lähtökohtiin nähden meni todella hyvin. Kaikki olivat tyytyväisiä tekemiseeni, Kurikka tuumi.

Harjoittelu jäänyt vähäiseksi

Kurikan harjoittelu baseballia varten on jäänyt viime aikoina kuitenkin vähäiseksi muun muassa armeijan takia. Kurikka suorittaa palvelustaan Kainuun prikaatissa, jossa korona pääsi leviämään maaliskuun aikana.

– Kainuun prikaatissa on ollut koronahässäkkää, joten en ole oikein päässyt harjoittelemaan mitään muuta kuin voimaa. Ennen Heidenheimin reissua kävin heittämässä kättä auki Juvalla, ettei se mene heti Saksassa jumiin, mutta muuten en ole ehtinyt hirveästi harjoittelemaan, kun on pitänyt kuitenkin pesäpalloa varten harjoitella, Kurikka kertoo.

Kurikan mukaan viikon visiitti Saksassa vei häntä kuitenkin paljon eteenpäin baseball-pelaajana. Harjoitukset olivat hyvin pitkälti samankaltaisia kuin pesäpallossa, joten sopeutuminen oli helppoa. Heittoharjoitusten lisäksi harjoitteluun sisältyi syöttäjän perusharjoituksia.

– Lyönneistä polttamista, näpyjen hakua ja pesille heittämistä. Harjoittelimme sellaisia syöttäjän perustoimintoja, kun niistä ei ole hirveästi toistoja takana. Sain kyllä paljon uutta ja menin lajinymmärryksessäkin paljon eteenpäin viikon aikana, Kurikka sanoo.

Ensi talvena baseball-seuraan?

Kurikan heittokäsi on vahva, sillä hän on kiskaissut baseballpalloa parhaimmillaan 94 mailia eli 150 kilometriä tunnissa. Kovat heitot ovatkin jo ihan hyvällä mallilla, mutta muissa syötöissä, kuten hidastetuissa syötöissä ja kierresyötöissä, on vielä kehitettävää.

– Kovat syötöt ovat jo aika hyvällä mallilla ja kun saan siihen vielä vähän maileja lisää, niin se on hyvä. Pari kierresyöttöä pitää saada vielä kuntoon ja niissä on varmasti eniten kehitettävää.

– Pitää myös heittää vielä vähän tarkemmin. Marginaalit ovat kuitenkin pieniä, ja kun saan vähän vielä lisää tarkkuutta, niin hyvä tulee.

Superpesis-kauden on tarkoitus alkaa näillä näkymin kesäkuussa. Kurikka keskittyy tällä hetkellä pesäpalloon, vaikkakin hänelle kartoitetaan taustalla sopimusta johonkin baseball-seuraan ensi kaudeksi.

– Vielä ei ole mitään isoa suunnitelmaa tehty. Pelataan pesiskausi alta pois ja mietitään sitten, mikä on jatkosuunnitelma, Kurikka kertoo.

– Kaikki mahdollisuudet pidetään auki koko ajan pelipaikan suhteen. Onneksi minun ei tarvitse keskittyä niihin ja muut tahot työstävät sitä hommaa.

Lue myös:

Sotkamon Jymyn Konsta Kurikan baseball-debyytti ihastutti Saksassa – myös seurassa on innostuttu lajista

Miljardiseura New York Yankeesin kykyjenetsijä kertoo, miksi uskoo Konsta Kurikkaan, 20, vaikkei tämä ole pelannut yhtään baseballottelua – "En tuhlaisi muuten aikaani"

Konsta Kurikan baseball-haaveille vauhtia – debytoi Saksan puoliammattilaissarjassa

Suosittelemme