Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto: Moni maatilojen ulkomaalainen työntekijä oli viime kesänä töissä ilman työnteko-oikeutta

Myös työaikakirjanpidossa oli puutteita, jotka ovat jatkuneet useita vuosia.

Aluehallintovirasto tarkasti maatiloja, joilla oli ulkomaalaista työvoimaa. Kuva: Linus Hoffman/Yle
Laura Kangas

Maatiloilla tavattiin viime vuonna huomattavan paljon ilman työnteko-oikeutta olleita ulkomaalaisia työntekijöitä.

Joka viidennessä Itä-Suomen aluehallintoviraston tekemässä tarkastuksessa löytyi ulkomaalaisia työntekijöitä, joilla ei ollut työnteko-oikeutta Suomessa.

Aluehallintoviraston mukaan määrä on suuri siihen nähden, että koronapandemiasta johtuen huhti-lokakuussa oli voimassa määräaikainen poikkeuslaki, jonka nojalla ulkomaalaisten työnteko-oikeus oli normaalia laajempi.

Myös työaikakirjanpidossa ja palkkauksessa havaittiin puutteita, jotka ovat jatkuneet aluehallintoviraston mukaan vuodesta toiseen. Kaksi kolmasosaa tarkastetuista marja- ja vihannestiloista oli laiminlyönyt työaikakirjanpidon, ja palkkauksessa puutteita oli joka toisella tilalla.

Maatalouden kausitöissä on usein käytössä urakkapalkka, joka määritellään työtuntien ja kerätyn sadon perusteella. Koska työajat oli usein kirjattu puutteellisesti, tarkastuksissa ei voitu verrata työn tulosta ja työaikaa ja varmistaa, onko työntekijöille maksettu oikeanlaista palkkaa ja urakkalisää.

Myös peruspalkkauksessa ja yli- ja sunnuntailisien maksamisessa oli puutteita.

Aluehallintovirasto valvoo kausityöntekijöitä käyttävien maatalousyritysten urakkahinnoittelua ja tuntikirjanpitoa myös tällä satokaudella.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle