Hyppää sisältöön

Liikuntahallin tieltä kaadettavien puiden määrä tarkentuu Lappeenrannassa – asiantuntija tulee tutkimaan arboretumin puita

Kuuntele jutun lopusta, miksi uutta sisäliikuntahallia suunnitellaan juuri Amiksen kentän paikalle.

Amiksen tekonurmi Lappeenrannassa.
Amiksen kenttä sijaitsee Lappeenrannan keskustan tuntumassa ammattiopiston ja Valtakadun välissä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Ilona Pesu

Uuden sisäliikuntahallin rakentaminen nostattaa intohimoja Lappeenrannassa.

Kaupunginvaltuusto päätti viime vuoden lokakuussa, että halli sijoitetaan nykyisen Amiksen tekonurmikentän paikalle eli ammattiopiston ja Valtakadun väliselle maakaistaleelle.

Suunnitelman mukaan Amiksen kenttä siirtyisi hallin tieltä itään eli Armilan sairaalalle päin, ja hallin tieltä kaadettaisiin Lappeenrannan arboretumin puiston puita.

Lue myös: Lappeenrannan valtuusto yksimielinen: Sisäliikuntahalli rakennetaan ammattiopiston tekonurmelle vuonna 2022

Suunnitelmia ei ole nielty sellaisinaan. Arboretumin puiston puolustamiseksi alettiin kerätä adressia, joka luovutetaan kaupunginvaltuustolle ensi maanantaina. Adressi on kerännyt noin 700 allekirjoitusta.

Viimeksi jalkapalloseurat myös ehdottivat, että jalkapallokenttä pysyisi nykyisellä paikallaan ja halli rakennettaisiin lasten liikennepuiston paikalle eli tekonurmikentän ja vesitornin väliin.

Amiksen tekonurmi ja sen viereistä arboretumia Lappeenrannassa.
Arboretumin puiden säilyttämiseksi kerätty adressi luovutetaan pian eteenpäin. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kaatuvien puiden määrä vielä auki

Lappeenrannan kaupunginpuutarhurin Laura Ratilaisen mukaan esimerkiksi kaadettavien puiden määrää ei toistaiseksi tiedetä, vaan selvitystyöt ovat vasta käynnistymässä.

– Meille on tulossa ulkopuolinen arboristiasiantuntija, joka kartoittaa ensi vaiheessa puut tällä alueella, jossa suurin vaikutus tulisi tapahtumaan, Ratilainen kertoo.

Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen.
Kaupunginpuutarhuri Laura Ratilaisen mukaan arboretumia puolustava adressi kertoo siitä, että viheralueet ovat kaupunkilaisille tärkeitä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Arboristi pystyy arvioimaan sekä silmämääräisesti että tutkimusvälineitä käyttäen sitä, missä kunnossa puiston puut ovat.

Rantalaisen mukaan tavoitteena on säilyttää etenkin puut, joilla on vielä pitkä elinaika edessään. Pienempiä puita on myös mahdollista siirtää toiseen paikkaan. Arboristin arvio saadaan aikaisintaan toukokuussa, jonka jälkeen selvitystyötä päästään jatkamaan eteenpäin.

– Tällä hetkellä emme osaa vielä sanoa, mitä vaikutukset tulevat lopputilanteessa olemaan. Nyt vasta rupeamme selvittämään. Totta kai yhteydenottoja on tullut, ja olen vienyt kommentteja eteenpäin, Rantalainen sanoo puiden kohtaloon viitaten.

Myös projektijohtaja Ilkka Oksman Lappeenrannan toimitilayhtiöstä sanoo, että arboretumiin puututaan mahdollisimman vähän.

Lappeenrannan toimitilojen liikuntapaikkarakentamisen projektijohtaja Ilkka Oksman.
Sisäliikuntahallin ja kentän suunnittelu on Ilkka Oksmanin mukaan alkuvaiheessa. Kaavan valmistelu ja hankesuunnittelu on aloitettu, ja niiden on määrä valmistua syksyllä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Keskustelu tervetullutta

Ratilainen ja Oksman pitävät liikuntahallista virinnyttä keskustelua tervetulleena.

– Asiaan kuuluu myös se, että osa asukkaista haluaa säilyttää puistoalueen ja osa haluaa urheilurakentamista ja tapahtumatoimintaa kaupunkiin. Molemmilla on arvonsa ja on hyvä, että jo tässä vaiheessa käydään laajaa keskustelua. Se auttaa kaavan valmistelussa ja voidaan sanoa, että asiasta on laaja tieto, Oksman sanoo.

Eri näkemysten kuuleminen jatkuu kaavavalmistelun edetessä. Hallia valmistellaan kuitenkin nimenomaan Amiksen kentälle valtuuston päätöksen mukaisesti.

Mikäli kesällä valittava kaupunginvaltuusto hyväksyy hallisuunnitelmat tämän vuoden lopulla, rakennustyöt alkavat 2022.

Lasten liikennepuisto Lappeenrannassa.
Vesitornin ja Amiksen kentän välissä sijaitseva liikennepuisto on osa Lappeenrannan arboretumia. Liikennepuiston alue on kunnostettu muutamia vuosia sitten. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Oksmanin mukaan esimerkiksi jalkapalloilijoiden ehdottama liikuntahallin siirtäminen lasten liikennepuiston paikalle ei onnistuisi, sillä tontti kapenee vesitornia kohti eikä halli yksinkertaisesti mahtuisi siihen. Liikennepuiston alue on myös osa arboretumia, joten arboretumin puita jouduttaisiin Oksmanin ja Ratilaisen mukaan kaatamaan myös tässä vaihtoehdossa.

Kaupungille on myös ehdotettu, että halli rakennettaisiin Amiksen alueen sijasta Armilan paloaseman paikalla tai Harapaisiin.

Suosittelemme sinulle