Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus: Merimetsojen ja harmaahaikaroiden suojelu estää Rauman satamaa rakentamasta pengertietä

Uutta tieyhteyttä haluttaisiin käyttää Rauman sataman laajennukseen.

Kaksi luotoa Rauman sataman edustalla
Pengertie kulkisi Rauman telakkarannasta Vähä Järviluodon kautta Iso Järviluotoon. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Tapio Pukkila

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Rauman kaupungin ja sataman valituksen päätöksestä, jolla Varsinais-Suomen ely-keskus kielsi joulukuussa 2019 pengertien rakentamisen aloittamisen kahden luodon ja Rauman telakan välille.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi pengertielle rakentamisluvan jo vuonna 2016, mutta ely-keskus kielsi rakentamisen.

Ely-keskuksen mukaan rakentaminen häiritsee ja vahingoittaa rauhoitettujen harmaahaikaran ja merimetson pesintää alueella.

Luotojen harmaahaikarayhdyskunta on kasvanut ja lienee nyt Suomen suurimpia. Lisäksi luodoille on asettunut suuri määrä merimetsoja.

Hallinto-oikeus katsoo, että rakentaminen vahingoittaisi pesiä todennäköisesti ainakin toisella luodoista eli Vähä Järviluodolla.

Hallinto-oikeuden päätös ei ollut yksimielinen. Vähemmistöön jäänyt hallinto-oikeuden jäsen olisi kumonnut ely-keskuksen päätöksen. Hän katsoi, että ely-keskuksella ei ollut perusteita kieltää valittajia jatkamasta ruoppausta ja pengertien rakentamista.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Rauman kaupunki ja satama ovat päättäneet hakea valituslupaa.

Myös muun muassa vasemmistoliiton satakuntalainen kansanedustaja Jari Myllykoski on jo ottanut asiaan julkisesti kantaa.

Myllykoski harmittelee, että haitaksi asti lisääntynyt ja selvästi elinvoimainen laji menee työpaikkojen ja alueelle tärkeän satamatoiminnan kehittämisen edelle. Hän toteaa, merimetsojen suojelua koskevaan lakiin on puututtava, jos pengertietä koskeva päätös saa lainvoiman.

Lue aiheesta aiemmin:

Rauman satama ja kaupunki valittavat pengertien rakentamiskiellosta

Ely-keskus kielsi Rauman sataman pengertien rakentamisen – rikkoo luonnonsuojelulakia

Merimetsot ja harmaahaikarat pysäyttivät Rauman sataman suunnitelmat uudesta tieyhteydestä – "Kyllä ne uusia pesäpaikkoja löytävät"

Suosittelemme sinulle