Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Katiska-vyyhdissä tuomittu purjehtija Janne Järvinen syyttää Olympiakomiteaa virheellisistä perusteluista – "Sain vihreää valoa olympiaprojektin jatkamiselle"

Purjehtija Janne Järvista ei valittu olympiajoukkueeseen. Hän aikoo valittaa tästä Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Janne Järvinen Sinem Kurtbay
Janne Järvinen ja Sinem Kurtbay olympialaisten maapaikan varmistuttua. Kuva: Sailing Energy
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kilpapurjehtija Janne Järvinen syyttää Olympiakomiteaa takin käännöstä olympiavalinnan suhteen. Järvinen kertoo lähettämässään tiedotteessa, että hän on alusta asti pelannut avoimilla korteilla ja ollut yhteydessä Olympiakomiteaan ensimmäistä kertaa vuosi sitten, kun häneen kohdistuva rikosepäily tuli esiin.

Järvinen saavutti Sinem Kurtbayn kanssa Suomelle Tokion olympialaisiin maapaikan Nacra 17 -luokassa, mutta Olympiakomitea valitsi kisoihin Kurtbayn pariksi Akseli Keskisen. Järvinen tuomittiin laajassa Katiska-huumevyyhdissä kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

– Tällöin sain huippu-urheiluyksikön johtajalta Mika Lehtimäeltä ja lajiryhmävastaava Jani Tanskaselta vihreää valoa olympiaprojektin jatkamiselle. Mikään ei ole tämän jälkeen muuttunut. Sain käräjäoikeudelta huhtikuussa tuomion, jonka kaatumiseen hovioikeudessa vakaasti uskon. Näin ollen olen lainvoimaista tuomiota odottaessa syytön, Järvinen sanoi lähettämässään tiedotteessa.

Olympiakomitea perusteli Keskisen valintaa urheilullisilla seikoilla. Järvisen mukaan perusteluissa oli erikoisinta se, että urheilulliset perustelun olivat heikot ja sisälsivät hänen mukaansa myös asiavirheitä.

– Urheilullisin perustein Olympiakomitea ilmoitti minun ja Keskisen olevan tulosvertailussa tasaväkisiä. Minulla on pelkästään viimeisen vuoden aikana ollut lähes 200 harjoittelu- ja kilpailupäivään ja yli 4 vuoden kokemus lajin täysiaikaisena purjehtijana. Keskinen on purjehtinut venettä kokonaisuudessaan 11 kuukautta.

Järvinen ilmoitti tiedotteessaan myös vievänsä asian Urheilun oikeusturvalautakunnan käsiteltäväksi.

Järvinen ei ole vastannut Yle Urheilun haastattelupyyntöön aiheesta.

Lue myös:

Olympiakomitean Mika Lehtimäki: Kurtbay ja Keskinen ovat lähdössä Tokioon, vaikka toivoivat vankeustuomion saaneelle Janne Järviselle kisapaikkaa

MTV: Tokioon valitut purjehtijat vetosivat Olympiakomiteaan, että Katiska-vyyhdissä tuomittu Janne Järvinen pitäisi valita olympialaisiin

Lajiliitto seisoo Olympiakomitean valinnan takana ja selvittää, voiko kisoihin valittu kaksikko kilpailla Tokiossa Janne Järvisen veneellä

Urheiluoikeuden asiantuntija arvioi Olympiakomitean päätöstä ja Järvisen mahdollista valitusta oikeusturvalautakuntaan: "Tilanne ei välttämättä olekaan niin selvä"

Tämä on urheilullinen peruste, jolla vankeustuomion saanut Janne Järvinen putosi olympiajoukkueesta – Olympiakomitean mukaan tuomio ei vaikuttanut päätökseen

Olympiakomitea päätti: Vankeustuomion saanut kilpapurjehtija Janne Järvinen ei edusta Suomea Tokion olympialaisissa

Suosittelemme sinulle