Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sinisen tulevaisuuden taru voi loppua kuntavaaleihin – puolueen johtaja syyttää perussuomalaisia ehdokkaiden uhkailusta

Sinisen tulevaisuuden on pärjättävä ensimmäisissä kuntavaaleissaan, jos puolue haluaa päästä vaikuttamaan. Ehdokkaiden saamista on kuitenkin vaikeuttanut uhkailu. Puoluejohdon mukaan pelottelua on tehty perussuomalaisten taholta.

Kari Kulmala puhuu kotirannassaan Rääkkylässä.
- Jos kävisi niin huonosti, että emme saisi minnekään kuntaan tai kaupunkiin yhtään valtuutettua niin kyllä voi sanoa, että siinä vaiheessa puolueen tulevaisuus olisi taputeltu, sinisten puheenjohtaja Kari Kulmala tuumaa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Marja-Liisa Kämppi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Kuntavaalit on sinisille elämän ja kuoleman paikka, kyllä se näin vaan on, nyt on onnistuttava, Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Kari Kulmala myöntää.

Siniset syntyi vuonna 2017, kun Jussi Halla-aho oli valittu Timo Soinin tilalle perussuomalaisten johtoon ja PS jakautui kahtia.

Sinisten jäsenmäärä on jumittunut alle tuhanteen, vaikka piirejä on 11 ja paikallisyhdistyksiä 33. Kannattajia löytyy eniten Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) aikanaan vahvoilta kannatusseuduilta Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savosta sekä sinisten ministereiden jäljiltä Uudeltamaalta ja Oulun seudulta.

Kari Kulmalan tavoite puheenjohtajana on kesäkuun kuntavaaleissa tuplata sinisten kannatus eduskuntavaaleihin verrattuna. Puolueella on nyt reilut 50 valtuutettua eikä ehdokkaaksi ole ollut tungosta.

– Ei meillä ole valtakunnallisesti kuin noin 70 ehdokasta. Olisin halunnut enemmänkin ehdokkaita ympäri Suomen, mutta varsin toiveikkaasti mennään tiettyjen kuntien ja kaupunkien osalta, puoluejohtaja vakuuttaa.

Suurempaa kannatusta siniset tavoittelee kuntavaaleissa myös vaaliliittojen avulla, esimerkiksi Helsingissä kristillisdemokraattien kanssa. Puolueella on ollut vaikeampi saada jalansijaa kaupungeissa kuin maaseudulla.

– Koko maassa Helsinkiä lukuunottamatta isot kaupungit ovat olleet hankalia, pienissä kunnissa on ollut huomattavasti helpompaa, sinisten puoluesihteeri Jari Turpeinen kertoo.

Kari Kulmala pilkkoo pöllejä polttopuiksi.
Kari Kulmala haluaa eroon vastakkainasettelusta maaseudun ja kaupunkien väliltä, koska hänen mielestään molemmat tarvitsevat toisiaan. Sinisissä tuota asetelmaa ei puheenjohtajan mukaan esiinny. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Noviisi hyppäsi kehään, kun konkarit luovuttivat

Perussuomalaisena eduskuntaan vuonna 2015 noussut ylikonstaapeli Pohjois-Karjalan Rääkkylästä on johtanut puoluetta pian kaksi vuotta. Jo viime syksynä hän arvioi, että kuntavaalit ovat sinisille kohtalokkaat.

Kulmalan käsiin siniset päätyi kesällä 2019, kun puolueen perustaja Sampo Terho löi hanskat tiskiin. Syynä oli se, että Sininen tulevaisuus koki murskatappion eduskuntavaaleissa.

Yhden prosentin kannatus ei riittänyt pitämään ainuttakaan sinistä kansanedustajaa Arkadianmäellä. Putoajia oli kymmenen, joukossa Terhon tavoin ministereinä toimineet Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Pirkko Mattila. Myös kaikki sinisistä edelleen muihin puolueisiin siirtyneet menettivät paikkansa.

Ensimmäisen kauden edustaja Kari Kulmalakaan ei saanut jatkokautta. Sinisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana toiminut ryhtyi kuitenkin puoluejohtajaksi, kun politiikan konkareilta loppui usko.

– Puheenjohtaja eikä ministereistä kukaan halunnut lähteä. Eduskunnan puhemies Maria Lohelakin siirtyi muihin hommiin. Vastuunkantajaa tarvittiin ja halusin ottaa sen paikan, Kulmala perustelee.

Häntä varoitettiin tehtävän mahdottomuudesta.

– Ehkä minussa on sitä pohjalaista hulluutta, jota Pohjanmaalla miehissä on, Kulmala heittää.

Hymyilevä Kari Kulmala korjaa puuvenettään rantasaunan luona.
- Kuntavaaleissahan se sitten veri punnitaan, puoluejohtaja Kulmala tuumaa paikatessaan kalavenettä Hämeenselän rannalla pohjoisella Saimaalla. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ehdokkaita peloteltu, perussuomalaiset kiistää

Virta sinisistä muihin puolueisiin on jatkunut. Viimeinen nimekäs lähtijä oli Raimo Vistbacka kokoomuksen ehdokaslistalle Etelä-Pohjanmaalla. Enemmän kuin siniset jättäneistä Kulmala puhuu ehdokashankintaa vaikeuttaneesta painostuksesta.

– Meidän kannattajia on uhkailtu ja erityisesti perussuomalaisten taholta, ihan valtakunnallisesti ympäri Suomen. Peloteltu, että ette voi lähteä ehdokkaaksi. Se on todella härskiä toimintaa, ei millään tavalla hyväksyttävää, puheenjohtaja kritisoi.

Kulmala on itsekin saanut osansa törkypalautteesta perussuomalaisten hajoamisesta alkaen. Poliisina häntä eivät uhkailuviestit hätkäytä, mutta läheisten pelottelu tuntuu pahalta.

– Siellä uhattiin jopa perhettä ja toivotettiin minullekin ärhäkkää syöpää, Kulmala hymähtää.

Hän arvelee puolueen hajoamisen olleen niin kova paikka joillekin perussuomalaisille, että neljä vuottakaan eivät ole riittäneet irti päästämiseen.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kiistää uhkailun omiensa taholta.

– En ole kuullut eikä ole itsellä mitään havaintoa. En usko sitä, koska siniset on historian liike, sitä ei ole käytännössä enää olemassa. En näe, minkä takia kukaan perussuomalainen välittäisi siihen kiinnittää minkäänlaista huomiota, Grönroos naurahtaa.

Hän arvelee sinisten ehdokaspulan johtuvan muista syistä.

– Puolue perustettiin säilyttämään Soinin ja kumppaneiden hallituspaikat ja kun henkilöt eivät ole enää vaikuttamassa politiikassa, puolueella ei ole mitään ideologiaa, Grönroos sanoo.

Kari Kulmala istuu rantasaunansa kuistilla.
Poliisina Kari Kulmalaa eivät sanalliset uhkailut hätkäytä, mutta läheisten pelottelu tuntuu ikävältä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Siniset eivät tarjoile medialle räväköitä kannanottoja

Sinisiä johtava Kari Kulmala ei keksi muuta tietä kannatuksen nostamiseen kuin jokaisen oma esimerkki.

– Jos saadaan kuntavaaleissa ensimmäiset valtuutetut jokaiseen maakuntaan, niin se olisi hyvä. Uskon, että meillä on mahdollisuus kasvaa isompien puolueiden joukkoon, mutta se vaatii vain aikaa, puheenjohtaja pohtii.

Puoluesihteeri Jari Turpeinen rohkenee haaveilla sinisistä valtuustoryhmistä ja näkee kuntavaalit käännekohtana.

– Sen jälkeen nousu lähtee helpommin, koska näissä vaaleissa äänestetään oikeasti meitä. Eduskuntavaaleissa tiettyjen tahojen lokakampanja tappouhkauksineen piti huolen, että ei oltu lähdössä samalta viivalta kuin muut, Turpeinen uskoo.

Kari Kulmala kävelee pois polttopuidenpilkkomispaikalta.
Kari Kulmalan mielestä nykyisen puoluejohdon on aika väistyä, jos kuntavaalitulos on huono. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Sinisiä on moitittu vaisuudesta ja näkymättömyydestä. Kulmala tietää, että räväkillä kannanotoilla saisi julkisuutta, mutta se keino ei innosta.

– Sellaiset uppoavat mediaan, mutta minä en ainakaan puolueen puheenjohtajana ja poliisina sellaisiin sorru, puheenjohtaja linjaa.

Sen sijaan Kulmala luottaa, että kuntavaalit ovat henkilövaalit ja hyvät, asialliset ehdokkaat sekä vaaliteemat turvallisuus, perheet ja pienyrittäjät vetoavat äänestäjiin.

Tulosta ja tulevaisuuttaan siniset ruotivat puoluekokouksessaan kuntavaalien jälkeen.

– Jos kävisi niin huonosti, että emme saisi minnekään kuntaan tai kaupunkiin yhtään valtuutettua, niin kyllä voi sanoa, että siinä vaiheessa puolueen tulevaisuus olisi taputeltu, puheenjohtaja Kari Kulmala niittaa.

Tarkennus 5.5.2021 klo 8.40: "Jussi Halla-aho oli syrjäyttänyt Timo Soinin" on muutettu "Jussi Halla-aho oli valittu Timo Soinin tilalle".

Aiheesta voi keskustella 5.5.2021 kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

"Tämä oli tässä!" – Simon Elon kirja kertoo perussuomalaisten radikalisoitumisesta, Sipilän hallituksen törmäyksestä soteen ja sinisten tuhosta

Timo Soini jättää kuntapolitiikan kahdenkymmenen vuoden jälkeen – "Sanon näkemiin, en hyvästi, mutta päivänpolitiikka on osaltani ohitse"

Suosittelemme