Hyppää sisältöön

Jo seitsemän Itä-Euroopan maata karkottaa venäläisiä diplomaatteja, kun sanasota Venäjän kanssa pahenee – UM:n mukaan Suomelta täysi tuki Tšekille

Kiista sai alkunsa Tšekissä vuonna 2014 tapahtuneesta räjähdyksestä.

Tšekistä karkotettavia Venäjän suurlähetystön työntekijöitä matkatavaroineen Prahan lentokentällä. Kuva: Michal Cizek / AFP

Venäjän kiista itäeurooppalaisten naapurimaidensa kanssa pahenee. Jo seitsemän Itä-Euroopan maata on määrännyt venäläisiä diplomaatteja poistumaan maasta.

Tänään perjantaina Baltian maat ilmoittivat tukevansa Tšekkiä ja karkottavansa yhteensä neljä venäläistä diplomaattia.

Suurin kiista puhkesi viime viikon lauantaina, kun Tšekki karkotti 18 venäläisdiplomaattia vakoilusyytösten takia. Venäjän lähetystön uskotaan olleen osallisena Tšekissä vuonna 2014 tapahtuneeseen ammusvaraston räjähdykseen, jossa kuoli kaksi Tšekin kansalaista. Varastossa olleita ammuksia oli mahdollisesti määrä viedä Venäjän kanssa sotaa käyneeseen Ukrainaan.

Venäjä vastasi karkottamalla 20 tšekkiläistä diplomaattia, mihin taas Tšekki vastasi karkottamalla peräti 63 diplomaattia Venäjän Prahan lähetystöstä.

"Putin go home" -seinäkirjoitus lähellä Venäjän suurlähetystöä Prahassa. Kuva: Michal Cizek / AFP

Slovakia on ilmoittanut tukevansa Tšekkiä karkottamalla kolme venäläistä.

Tšekin ja Venäjän diplomaattinen riita syvenee – Tšekki häätää yli 60 Venäjän suurlähetystön työntekijää ja Venäjä vannoo kostotoimia

Lisäksi Bulgaria ja Puola ovat määränneet venäläisiä diplomaatteja poistumaan. Bulgaria syyttää diplomaatteja vakoilusta. Puola sanoo karkottamiensa venäläisten "rikkoneen diplomaattista statustaan ja toimineensa Puolan etujen vastaisesti".

Venäjä aikoo vastata toimiin. Sen mukaan Puola rikkoo maiden suhteita ja että sen syytökset ovat "absurdeja". Venäjän Tallinnan-suurlähetystö puolestaan sanoo, että Viron toteuttama venäläisdiplomaatin karkotus on "epäystävällinen ja perusteeton teko".

UM: Suomi antaa tukensa Tšekille

Ulkoministeriö kommentoi perjantai-iltana, että Suomi on ilmaissut antavansa täyden tuen Tšekille.

– Tämä on hyvin huolestuttava tapaus ja jatkamme sen seuraamista. Tapaukseen liittyen annettiin tällä viikolla yksimielinen EU-lausunto, jossa osoitettiin EU:n ja jäsenmaiden ymmärrys ja solidaarisuus Tšekille, ministeriöstä lausutaan.

Ulkoministeriö ei aio kommentoida asiaa toistaiseksi enempää.

– Tämäntyyppisiä kysymyksiä käsitellään diplomatiassa aina luottamuksellisesti. Tapoja reagoida tällaisiin tapauksiin on monia ja keskustelu niistä jatkuu tarvittaessa EU:n piirissä.

Tšekki karkottaa kymmeniä venäläisiä diplomaatteja.

Juttua päivitetty 23.4.2021 klo 19.09. Täydennetty ulkoministeriön kommenteilla.

Suosittelemme sinulle