Hyppää sisältöön

Yllättävän moni pääsee oikeustieteelliseen ilman valmennuskurssia – Felicia ja Emilia Vinni puolestaan säästivät saadakseen valmennusta

Yleisesti luullaan, että valmennuskurssi on oikikseen tai lääkikseen hakevalle välttämättömyys. Tilastot kertovat muuta.

Helsinkiläisten Emilia ja Felicia Vinnin kalentereissa vuoden tärkein merkintä osuu toukokuun 24. päivän kohdalle. Silloin järjestetään oikeustieteellisen alan yhteisvalintakoe. Isosisko Emilia, 23, yrittää oikikseen kolmatta kertaa ja pikkusisko Felicialla, 21, edessä on toinen yritys.

– Nyt tosiaan lähtee kolmas vuosi käyntiin. Se tuo oman jännityksensä tähän, koska on tapana sanoa, että kolmas kerta toden sanoo. Toivotaan, että se pitää paikkansa, Emilia kertoo.

Sisarukset ovat säästäneet tienesteistään pitkän pennin, jotta voisivat kirittää pääsykoeurakkaansa valmennuskurssilla. He eivät ole ainoita, sillä varsinkin oikeustieteelliseen ja lääketieteelliseen pyrkivät ajattelevat usein valmennuskurssin välttämättömyytenä.

Näin ei kuitenkaan aina ole. Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori Sonja Kosunen kertoo, että tilastojen mukaan kilpailuimmillekin aloille pääsee vuosittain sisään paljon opiskelijoita, jotka eivät ole käyneet valmennuskurssia.

– Siellä on tottakai kilpailua, mutta hyvällä valmistautumisella siihen voi realistisesti osallistua ilman valmennuskurssiakin, Kosunen sanoo.

Kuuntele myös muut Ylen nopeet ja syvät uutiset Areenasta.

Suosittelemme sinulle