Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Melkein kokonainen saattohoidon osasto sairastui koronaan Katriinan sairaalassa Vantaalla

Sairaalan palvelupäällikön mukaan on epäselvää, kuinka virus levisi niin moneen potilaaseen.

lasten verenpaineenmittaukseen käytettäviä värikkäitä kiristysnauhoja
Epidemia saatiin kuriin Katriinan sairaalassa. Kuvassa tapaukseen liittymätön sairaanhoitaja kuvattuna työssään heinäkuussa 2019. Kuva: Laura Hyyti / Yle
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavirus on päässyt leviämään Vantaalla Katriinan sairaalan saattohoidon osastolla, jossa 11:stä potilaasta yhdeksän on sairastunut.

Ensimmäinen positiivinen koronatestitulos tuli tietoon 10. huhtikuuta, kun oireinen henkilö testattiin, kertoo sairaalan palvelupäällikkö Pia Rantamäki sähköpostitse.

– Ensimmäisen positiivisen tuloksen tultua ilmi kaikki osaston potilaat ja henkilöstö testattiin ja tässä yhteydessä löytyi useita positiivisia tuloksia, vaikka kaikki olivat oireettomia, Rantamäki kertoo.

Saattohoito-osastolla on sallittu vapaammat vierailukäytännöt kuin muualla osaston luonteesta johtuen, palvelupäällikkö kertoo.

– Virusvariantit ovat osoittautuneet erittäin herkästi leviäviksi. Emme siis pysty varmuudella sanomaan, kuinka virus levisi näin moneen, toteaa Rantamäki.

Rantamäen mukaan tartuntatauti- ja hygieniayksikön tartunnanjäljitys selvitti epidemian ilmettyä mahdolliset tartuntaketjut ja asetti eristykset ja karanteenit. Osastolla siirryttiin ohjeiden mukaisesti työskentelemään niin sanotussa täydessä suojavarustuksessa.

– Tämän jälkeen ei ole tullut ilmi uusia tartuntoja, eikä tauti ole levinnyt sairaalassa muualle, Rantamäki sanoo.

Rantamäen mielestä sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstön rokottaminen myös muissa kuin ensilinjan yksiköissä olisi tärkeää, jotta saataisiin turvattua hauraat potilaat ja henkilöstön riittävyys.

– Me emme voi työskennellä etätöissä tai sulkea yksikköä, kun korona aiheuttaa altistumisia.

Suosittelemme