Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kotkassa juhlitaan jälleen! PeKan mestaruusjuna saapui maaliin – "Puolustus voitti tänään meille tämän pelin"

Kotkan Peli-Karhut ei hätkähtänyt Tapiolan Hongan vahvaa alkua Korisliigan neljännessä loppuottelussa.

Katso PeKan juhlintaa kuvaa klikkaamalla.
Anu Karttunen,
Inka Henelius
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkan Peli-Karhut juhlii jälleen koripallon naisten Suomen mestaruutta. PeKa voitti Tapiolan Hongan neljännessä loppuottelussa 75–57 (26–33) ja vei kolmannen peräkkäisen mestaruuden otteluvoitoin 3–1. Viime vuonna mitaleita ei jaettu, mutta Peli-Karhut voitti mestaruuden myös vuosina 2018 ja 2019. PeKa hävisi tällä kaudella ainoastaan Hongalle, kerran runkosarjassa ja kerran finaaleissa.

Kotijoukkue Honka pani PeKan koville ottelun ensimmäisellä puoliajalla. Se pystyi estämään kotkalaisten kolmen pisteen heitot ja oli tarkkana korin alla, eikä PeKan tähtipelaaja Zykera Rice päässyt loistamaan.

Kolmannelle neljännekselle lähdettiinkin espoolaisten seitsemän pisteen johdossa, mutta kotijoukkueen johtoasema suli ja kääntyi jaksolla kuuden pisteen tappioksi. Etenkin PeKan Elena Melton kolme perättäistä koria ja Noora Järvikankaan komea kolmonen nostivat vierasjoukkueen tasoihin ja mestaruustaistoon.

Siinä missä PeKa ensimmäisellä puoliajalla menetti pallon epätavallisen usein, toisella puoliajalla se pelasi huomattavasti tarkemmin ja ennen kaikkea puolusti tehokkaammin. Honka ei saanut heittopeliään enää toimimaan ja viimeisellä neljänneksellä kotijoukkue sai ainoastaan kahdeksan pistettä. PeKan peli ei horjunut edes siitä, että sen tärkeä pelintekijä Linda-Lotta Lehtoranta loukkasi kättään viimeisillä minuuteilla.

PeKa pystyi tekemään pisteitä laajemmalla rintamalla, sillä etenkin loppupuolella esiin noussut ja finaalisarjan parhaana palkittu Rice viimeisteli 21 pistettä, Anissa Pounds 14 pistettä, Lotta-Linda Lehtoranta 13 pistettä ja Järvikangas 12 pistettä. Hongan pisteistä vastasivat enimmäkseen Taru Tuukkanen, Henna Sandvik ja Cierra Dillard, jotka heittivät 14 pistettä.

"Jaksoimme painaa, vaikka vanhoja olemmekin"

Elena Melton leikatessa tottuneesti korisukkaa, Anissa Pounds ehti pikaisesti haastatteluun. Mestaruus oli Poundsille uran kolmas ja ensimmäisistä kultajuhlista on jo kymmenen vuotta. Alkukauden hän pelasi belgialaisen Pepinsterin riveissä, mutta seura keskeytti pelit tämän kauden osalta koronatilanteen takia.

– Pakko sanoa, että tuntuu tosi hyvältä. Kiitän tosi paljon Peli-Karhuja, että sain tulla vielä tähän kauteen mukaan. Olen tosi onnellinen tällä hetkellä, Pounds totesi Yle Urheilulle.

PeKan Elena Melto leikkaa korisukan joukkueen juhliessa Suomen mestaruutta.
Elena Melto leikkasi tottuneesti korisukan mestaruuden merkiksi. Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Pounds oli neljännessä finaalissa joukkueelleen äärimmäisen tärkeä pelaaja ja hänen tavaramerkkinsä eli kaukoheitotkin alkoivat upota.

– Pakko heittää, kun olen heittäjä. Joskus se menee ja joskus ei. Tänään meni!

Honka onnistui ajoittain kiusaamaan Peli-Karhuja. Se voitti yhden loppuottelun ja vei ratkaisuottelun ensimmäisen puoliajankin nimiinsä. Poundsin mielestä kotkalaisten voiton ratkaisi ennen kaikkea kokemus.

– Jaksoimme painaa, vaikka vanhoja olemmekin, hän nauroi ja hehkutti joukkuettaan:

– Tuo joukkue on ihan mieletön, en voisi parempia joukkuekavereita pyytää.

Pikkusisko sai vihdoin mestaruuden

Roosa Lehtoranta oli yksi Peli-Karhujen onnellisimpia mestareita. Lehtorannan siskoista hän oli ainoa, joka ei ollut aiemmin voittanut SM-kultaa. Isosisko Laura on juhlinut viittä mestaruutta ja Linda-Lotta sai nyt tämän voiton myötä jo neljännen mestaruutensa.

– Olen jäänyt nuolemaan näppejäni muutaman kerran Peli-Karhuja vastaan. Ihan älyttömän hieno fiilis, ei tätä voi sanoin kuvailla, aikoinaan myös Tapiolan Hongan riveissä pelannut Roosa Lehtoranta kertoi Yle Urheilulle.

Hän uskookin pääsevänsä nyt paremmin mukaan siskojen mestaruuskeskusteluihin. Ja sekä kokemaan että nauttimaan mestaruusjuhlista. Mitä ilta tuo tullessaan, sitä Lehtoranta ei vielä tiennyt, mutta uskoi, että SM-kullasta nautitaan ainakin hetki.

– Tämän mestaruuden merkitys on tämä älyttömän suuri. Mikä jengi tässä on ympärillä! Meillä on ollu kentällä hauskaa ja kentän ulkopuolella tämä on ihan älytön jengi.

Lehtoranta jakoi kehuja myös entiselle seuralleen. Hänen mielestään Honka pelasi koko sarjan hyvin, lukuun ottamatta ensimmäistä loppuottelua, jonka PeKa jyräsi 101–68. Sunnuntain ratkaisevassa ottelussa Honka ei pystynyt saamaan kasaan kuin 57 pistettä.

– En tiedä, kuinka monessa pelissä Honka on jäänyt noin vähille pisteille. Me kyllä laitoimme kaiken likoon puolustuksessa. Puolustus voitti tänään meille tämän pelin.

Päivitys kello 17.07: Lisätty Poundsin kommentit

Päivitys kello 17.46: Lisätty Lehtorannan kommentit

Lue myös:

Taru Tuukkanen teki triplatuplan ja pilasi PeKan mestaruusjuhlat – Honka kavensi otteluvoitot finaalisarjassa: "Saimme ketsuppipullon auki"

Edellisessä finaalissa jyrän alle jäänyt Honka haastoi, mutta PeKa punnersi viime hetkillä voittoon – "Vaikeimman kautta meni"

Forssan Alku kaappasi pronssimitalin naisten Korisliigassa

"Jouduin opettelemaan kävelemisen ja juoksemisen uudestaan" – karmivat vammat pilasivat Linda-Lotta Lehtorannan urasta yli kaksi vuotta, nyt hän häikäisee Korisliigassa

Suosittelemme