Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kokkola ja Heikki Kossi saivat osansa Oscar-palkinnoista – Sound of Metal -elokuvan äänisuunnittelu palkittiin

Heikki Kossia tai Suomea ei Oscar-gaalassa mainittu, mutta foley-äänet ovat olennainen osa elokuvan äänimaailmaa.

Heikki Kossi.
Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolalainen Heikki Kossi sai osansa elokuva-alan Oscar-palkinnoista, sillä Sound of Metal -elokuvan äänisuunnittelutiimi palkittiin Oscarilla. Heikki Kossi tiimeineen on tehnyt elokuvaan foley- äänet eli jälkiäänitteiset tehosteäänet.

Kuulonsa menettävästä rockrumpalista kertovan Sound of Metalin äänisuunnittelusta palkittiin Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés ja Phillip Bladh.

Foley-artisteja ei mainita sen paremmin ehdokkaiden kuin palkittujen joukossa, mutta äänillä on erittäin suuri merkitys. Kossin tiimiin kuuluvat foley-leikkaaja Pietu Korhonen ja äänittäjä Kari Vähäkuopus.

Best Sound -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa.

Heikki Kossi on iloinen, että elokuvaäänet ovat nousseet viime aikoina arvoonsa.

– Tuntuu, että kotimaassa ja kansainvälisesti keskustelussa ovat viime aikoina nousseet keskiöön äänikerronnan mahdollisuudet.

Sound of Metal -elokuvan foley-ääniä tehtiin Kokkolassa äänitaiteilija Heikki Kossin studiolla.

Kossin mielestä paras palkinto on kuitenkin aina se, kun kuulee valmiin elokuvan. Tässä tapauksessa äänet tehtiin pienellä budjetilla ja suurella rakkaudella tarinaan.

Heikki Kossi tiimeineen on palkittu monesti aiemminkin. Huhtikuussa Sound of Metalin äänitöille brittiläinen Bafta-palkinto tuli äänistä ja editoinnista sekä Cinema Audio Societyn palkinto parhaasta äänisuunnittelusta ja miksauksesta.

Foley-äänistä keskusteltiin Ylen Kulttuuricocktail-ohjelmassa 21. huhtikuuta myös Heikki Kossin kanssa.

Äänisuunnittelun Oscar-palkinnosta saattaa tulla siivu Suomeen – foley-taiteilija Heikki Kossi käytti kuuron maailman kuvaamiseen stetoskooppia ja koko kehoaan

Brad Pittin tähdittämän Ad Astran foley-äänet syntyivät Suomessa – erityisen haastavaa on luoda ääniä asioille, joita ei vielä ole

Suosittelemme