Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vaatejätti H&M:lle tekstiilikuitua sellusta valmistava laitos nousee Jyväskylän Eteläporttiin

Sellusta tekstiilikuitua valmistava tehdas työllistää suoraan "kymmeniä" ihmisiä, yrityksestä kerrotaan.

Spinnovan tehtaan havainnekuva.
Havainnekuva Jyväskylän Eteläporttiin rakennettavasta tehtaasta, jonka on määrä valmistua syksyllä 2022. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tekstiilikuitua sellusta valmistavan Spinnova-yhtiön tulevan tehtaan sijainti Jyväskylässä on varmistunut. Tehtaan rakennustyöt alkavat kesällä Eteläportin teollisuusalueella, ja valmista pitäisi olla syksyllä 2022.

Tehdasta pyörittää Woodspin, joka on jyväskyläläisen Spinnovan ja maailman suurimman selluntuottajan, brasilialaisen Suzanon yhteisyritys. Samalle tontille Eteläporttiin sijoittuvat kuitulaitos, Suzanon operoima selluloosan jauhatuslaitos ja Spinnovan tuotekehitystoiminnot.

Tehtaassa valmistetaan spinnova-kuitua, joka on yhtiön mukaan ekologinen, ilman liuottamista tai haitallisia kemikaaleja valmistettu luonnollinen materiaali. Raaka-aineena on brasilialainen sellu. Valmiista kuidusta teetetään ulkomaisilla alihankkijoilla kangasta, josta ommellaan vaatteita.

Ison investoinnin taustalla ovat lupaavat näkymät yhteistyöstä ruotsalaisen vaatejätti H&M:n kanssa. H&M on sitoutunut käyttämään tehtaalla tuotettua kuitua vaatteissaan, ja Spinnovassa odotetaan, että ensimmäiset tuotteet saadaan myymälöihin jo vuoden 2022 ja 2023 taitteessa.

Spinnova ei toistaiseksi anna tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon ihmisiä tehdas tulee työllistämään suoraan, mutta toimitusjohtaja Janne Porasen mukaan suuruusluokka on muutamia kymmeniä. Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston mukaan välillinen työllistävä vaikutus on huomattavasti suurempi.

– Tehdashankkeen rakentamisen aikainen työllisyysvaikutus on merkittävä, jopa yli 400 henkilötyövuotta. Toiminnan aikaiset työllisyysvaikutukset ja välilliset työpaikat mukaan laskettaessa hanke tuo työtä jatkossa jopa 550 henkilötyövuotta. Jyväskylään kannattaa sijoittaa ja sijoittua, toteaa puolestaan Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiedotteessa.

Tehtaan rakennuskustannukset ovat arviolta 22 miljoonaa euroa.

Suosittelemme