Hyppää sisältöön

Arhinmäki A-studiossa puoliväliriihestä: "Nähdäkseni kaikki palaset ratkaisuun on pöydällä"

Venähtänyt puoliväliriihi jatkuu huomenna ja ratkaisua etsitään kuumeisesti.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kommentoi A-studiossa hallituksen kehysriihen tilannetta.
Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) kommentoi koronakriisin aiheuttamaa hoito- ja oppimisvelkaa.
Aino Vasankari,
Päivi Suikkanen

Hallituksen puoliväliriihen neuvotteluita ei saatu vieläkään maaliin, ja neuvottelut jatkuvat huomenna seitsemättä päivää. Alkujaan kaksipäiväisiksi kaavaillut neuvottelut ovat venyneet ennätyksellisen pitkiksi.

Keskustan toimintaa on moitittu arvaamattomaksi ja puoliväliriihi on tuonut esille hallituspuolueiden eroavaisuudet. Lisäksi koronakriisin jälkihoito on hankaloittanut neuvotteluita. Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko totesi tänään neuvotteluiden päätteeksi, että yhteistä tulevaisuuden näkymää on hankala löytää.

Illan A-studiossa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat suhtautuivat neuvotteluihin kuitenkin toiveikkaasti. Vihreiden Emma Karin mukaan ratkaisu kyllä löydetään, jos se halutaan löytää. Samoilla linjoilla oli vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

– Mun nähdäkseni kaikki palaset on pöydällä ja niistä voidaan rakentamaan yhteinen sopu. Nyt pitää vain löytää se oikea suhde niiden välillä, totesi Arhinmäki.

Kiistakapulana paluu kehykseen

Neuvotteluita on hidastanut kiista vuoden 2023 menoista. Puolueiden välillä on erimielisyyksiä siitä, millä aikataululla tulisi palata yhdessä sovittuun menokehykseen, sillä erityisesti keskusta ajaa muita tiukempaa linjaa. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä kaikkien puolueiden pitäisi nyt tulla neuvottelupöytään halukkaina löytämään ratkaisuja. Koronakriisin selättämiseksi ja talouskriisin välttämiseksi tarvitaan Lindtmanin mukaan taloutta tukevia toimia liian tiukan talouskurin sijaan.

–Vaikka näkemyseroja on, niin ne on syytä sovittaa yhteen. Koronan jälkeen tarvitaan kasvua tukevaa talouspolitiikkaa. Meidän tulee edetä hallitusti, jotta saadaan ennen pitkään julkinen talous tasapainotettua.

Näkemyserot koskevat Lindtmanin mukaan vain muutamia satoja miljoonia euroja, eikä kyse ole suuresta ristiriidasta. Keskusta on valmis ylittämään kehyksen vuonna 2023, mutta huomattavasti hillitymmin kuin muut puolueet.

Keskustan eduskuntaryhmä kokousti lähetyksen aikana, minkä vuoksi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen perui tulonsa illan lähetykseen.

Veronkorotuksia vai leikkauksia?

Neuvotteluissa etsitään kompromisseja leikkausten ja veronkorotusten välillä. Vasemmistoliiton ja vihreiden linja leikkauksista on hyvin samanlainen. Molemmat puolueet vastustavat erityisesti koulutuksen leikkaamista.

– Kun mitä tahansa päätöksiä tehdään vero- tai sopeutuspuolella, niin ne on tehtävä siten, että ihmisten hyvinvoinnista pidetään huolta ja koulutukseen ei kajota, painotti Kari.

Myös sopivista leikkauskohteista ollaan melko yksimielisiä.

– Puolustusmenoissa on mahdollisuuksia myöhäistää hankintoja. Lisäksi on käyty läpi yritysten tukia. Sieltä pitää pystyä karsimaan niitä, jotka ovat ympäristölle ja kilpailulle haitallisia, summasi Arhinmäki.

Kaatuuko hallitus puoliväliriiheen?

Pitkittyneet neuvottelut ovat herättäneet kysymyksiä hallituksen toimintakunnosta ja on uumoiltu hallituskriisiä. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan kyseessä on pääministeri Sanna Marinin (sdp.) hallituksen vakavin tilanne.

– Kehysriihiin liittyy aina poliittisia jännitteitä ja paineita, mutta kyllä niissä yleensä on edetty aikataulussa. Se, että nyt on mennyt näin kauan kertoo kyllä siitä, että siellä on tavallista isompia kysymyksiä.

Taustalla ovat Jokisipilän mukaan hallituspuolueiden hyvin erilaiset pohjaideologiat ja erilaiset näkemykset monista perustavanlaatuisista kysymyksistä, kuten julkisen velan kasvattamisesta.

– Lisäksi korona on sotkenut pelin, ja vuonna 2019 kirjoitettu hallitusohjelma on osittain vanhentunut käsiin.

Kiistoista huolimatta Jokisipilä uskoo, että hallituspuolueiden olevan motivoituneita etsimään ratkaisuja yhdessä hallituksen kaatamisen sijaan. Myös Arhinmäki totesi, että vaikka tiukoista neuvotteluista voi jäädä arpia, ei hallitus hajoa.

– Tässä tilanteessa on kaikkien suomalaisten etu, että hallitus pystyy jatkamaan ja viemään loppuun koronakriisin hoidon, Arhinmäki painotti.

Kehysriihen neuvottelutilannetta ja hallituksen sisäisiä linjaeroja. Katso koko A-studio tästä!

Lue lisää:

Marin: Neuvottelut päättyneet tältä päivältä, maaliin ei vielä päästy – riihi jatkuu tiistaina kello 12

Analyysi: Hallituksessa on ilmiriita, mutta sunnuntaina oli yritys päällä

Keskustan Saarikko: Hallitus, joka ei pysty päättämään taloudesta, ei pysty huolehtimaan muistakaan tehtävistään

Suosittelemme sinulle