Hyppää sisältöön

Pakistanissa yli 50 miljoonaa oppilasta ja opiskelijaa joutui kotiin koronan vuoksi – kirjastokameli tuo apua lukuhimoon

Balochistanin köyhässä provinssissa lukutaitoprosentti on maan alhaisin.

Roshan-kameli suorittaa tärkeää tehtävää koronan keskellä
Roshan-kameli suorittaa tärkeää tehtävää koronan keskellä
Saana Uosukainen

Korona sulki koulut ja yliopistot viime vuoden maaliskuussa Pakistanissa. Yli 50 miljoonaa oppilasta ja opiskelijaa on joutunut opiskelemaan kotona.

Köyhässä Balochistanin provinssissa kiertelee nyt kameli, joka kantaa kirjoja oppilaille kyliin.

– Kun kameli tulee, keräämme kirjat. Ensin yritän lukea itse, mutta jos en ymmärrä jotain, kysyn opettajalta apua, kertoo 11-vuotias Maryam Naveed uutistoimisto Reutersille.

Balochistanin maakunnassa lukutaitoprosentti on alhaisin koko Pakistanissa. Koronan vuoksi lasten elinympäristö on kutistunut.

– Koulut ovat olleet kiinni kahdeksasta yhdeksään kuukautta. Aloimme miettiä, mitä voisimme tehdä lasten hyväksi, aktivoida heitä jollain tavalla, joka samalla hyödyttäisi heitä, kertoo projektinjohtaja Raheema Jalal.

Kirjastokameli-projekti on aloitettu eri lukemista ja oppimista edistävien järjestöjen avulla. Kamelin ylläpito vie suuren osan projektin rahoituksesta, joka on 117 dollaria kuukaudessa.

Roshan-kameli kantoi omistajan mukaan ennen puita torille myytäväksi, mutta nyt se vie kirjoja ainakin neljään eri kylään. Omistaja Murad Ali oli aluksi epäileväinen, mutta kertoo nyt olevansa iloinen uudesta työstään.

Osa kyläkouluista on jo avattu jälleen, mutta viranomaiset ovat saaneet pyyntöjä jatkaa toimintaa.

Projektia johtava Jalal toivoo, että kameli voisi viedä kirjoja jopa kymmeniin kyliin.

– Tällä hetkellä kameli työskentelee Mandin alueella, mutta yritämme laajentaa toimintaa. Ihmiset arvostavat toimintaamme ja lapset ovat iloisia, kertoo Jalal.

Suosittelemme sinulle