Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronakustannukset uhkaavat olympialaisten harjoitusleirejä

Monet Japanin kunnat ovat vetäytyneet ohjelmasta, jossa olympiatunnelmaa pyrittiin levittämään maan eri osiin.

Tokion olympialaiset
Olympialaisiin valmistavia leirejä piti järjestää myös Tokion ulkopuolella, mutta nyt monet leirikaupungit ovat vetäytyneet hankkeesta. Kuva: Getty Images
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapandemia uhkaa Tokion kesäolympialaisten leiritysjärjestelyitä. Yli 500 kuntaa on luvannut järjestää kisavieraille leiritys- ja majoituspalveluita, mutta monella paikkakunnalla asiaa harkitaan nyt uudestaan kustannuksia kasvattavien koronamääräysten takia.

Japanin pääsaaren, Honshūn, länsiosissa sijaitseva Okuizumo ilmoitti alkuviikosta, ettei se näillä näkymin pysty vastaanottamaan Intian maahockeyjoukkuetta. Kaupunki on käyttänyt yli neljä miljoonaa euroa liikuntapaikkojen kunnostukseen, mutta urheilijoille pitäisi järjestää myös kallis turvakupla.

Kisavieraita isännöiviä paikkakuntia vaaditaan eristämään kisavieraat muusta väestöstä. Lisäksi joukkueille täytyy järjestää säännölliset koronatestit ja myös muut terveyspalvelut.

– Halusimme, että yksi maailman parhaista joukkueista vierailisi kaupungissamme ja esittäisi samalla taitojaan paikkakunnan lapsille. Nyt tämä näyttää mahdottomalta järjestää, kaupungin johdossa työskentelevä virkamies Katsumi Nagase kertoi AFP:lle.

Kunnille vain kustannukset ilman yleisötapahtumia

Tokion kesäolympialaisten järjestäjät halusivat alun alkaen, että kisajoukkueita tulisi myös muualle kuin tapahtuman isäntäkaupunkiin. Nyt osa kunnista on kuitenkin haudannut suunnitelmat ulkomaisten joukkueiden vierailuista.

Jotkin kunnat jatkavat ohjelmassa, mutta nekin ovat joutuneet luopumaan suunnitelmista järjestää yleisön ja joukkueiden tapaamisia. Monella paikkakunnalla oli tarkoitus järjestää urheilijoiden kouluvierailuita ja harjoitustapahtumia, joihin yleisöllä olisi ollut vapaa pääsy.

Etelä-Afrikan maahockeyjoukkueen piti valmistautua kisoihin Honshūn pohjoisosissa sijaitsevassa Miyagin prefektuurissa, mutta myös Kuriharan kaupunki on päättänyt vetäytyä ohjelmasta.

– Hanke rahoitettaisiin verovaroin, mutta nykyoloissa se rajoittuisi pelkäksi harjoitusleiriksi ilman minkäänlaista kanssakäymistä paikallisväestön kanssa. Siitä ei olisi asukkaillemme mitään iloa, alueen kouluhallituksen jäsen Hidenori Sasaki taustoitti kaupungin ratkaisua.

Myös joukkueet peruvat leirejään

Myös jotkut ulkomaiset joukkueet ovat muuttaneet suunnitelmiaan. Esimerkiksi Australian uintijoukkue on perunut harjoitusleirinsä. Nagaokan kaupunginjohtaja ilmoitti peruutuksesta maaliskuussa.

Naganon prefektuurissa sijaitseva Okayan kaupunki kertoi AFP:lle, ettei Kanadan pöytätennisjoukkue järjestäkään leiriään alueella.

Tsuruokan kaupunki Yamagatan prefektuurissa aikoo sopeutua koronamääräyksiin. Se on edelleen valmis vastaanottamaan olympia- ja paralympiavieraita Moldovasta ja Saksasta.

- Uskomme edelleen ohjelmaamme, sillä koronaturvallisuuden puolesta voi tehdä paljon myös ratkaisuja, jotka eivät aiheuta suuria kustannuksia, alueen kouluhallituksessa ohjelmaan osallistuva Takayuki Ito huomautti.

Määräykset ovat kuitenkin kaikkialla tiukat. Kisavieraat pitää majoittaa erillään paikallisväestöstä, kuljetukset järjestetään vain hyväksytyillä reiteillä ja liikkuminen on rajoitettu majoituksen ja harjoituspaikkojen välille.

Hotelleissa joukkueille pitää varata omat kerrokset, jonne liikutaan vain henkilökunnan hisseillä. Lisäksi kisavieraiden pitää välttää liikkumista hotellien auloissa ja pääsisäänkäynnin alueella. Ihmiskontaktit pitää rajoittaa välttämättömiin.

Lue myös:

Sata pakettia kahvia, 20 polkupyörää ja kylmävesiallas – tällainen on Suomen olympiajoukkueen rahti, joka lähti kohti Tokiota kolme kuukautta ennen kisoja

Sata päivää Tokion kesäkisoihin – ja koronatartunnat leviävät

Vahvistus: Tokion olympialaisiin ei pääse ulkomaalaisia katsojia

Suosittelemme sinulle