Perustuslakivaliokunnan odotettu lausunto EU:n elvytyspaketista valmistui tänään. Lausunto ei ollut yksimielinen.
Asia ratkesi äänestyksen pohjalta äärimmäisen täpärästi äänin 9-8. Lausuntoon sisältyy myös eriävä mielipide, jonka ovat allekirjoittaneet kaikkien hallituspuolueiden valiokuntaryhmät keskustaa lukuunottamatta.
Perustuslakivaliokunnan mukaan 750 miljardin euron elvytyspakettiin osallistuminen vaatii eduskunnan täysistunnossa taakseen kahden kolmasosan enemmistön. Valiokunta katsoo, että kyseessä olisi merkittävä toimivallan siirto Euroopan unionille.
Tukea tarvitaan siis myös oppositiosta. Oppositiosta kriittisimmin elvytyspakettiin suhtautuvat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit, joten kokoomus nousee ratkaisijan rooliin.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä koolla tänään
Kokoomuksella on pitkä linja EU-myönteisenä puolueena, mutta toisaalta sen kansanedustajat ovat arvostelleet elvytyspakettia.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut puolueen ratkaisevan kantansa elvytyspakettiin perustuslakivaliokunnan lausunnon valmistuttua.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä käsittelee tilannetta vielä tänään.
– Tämä on Suomelle vaikea tilanne, johon hallitus on Suomen ajanut, Mykkänen sanoi Ylelle, kun tiedot perustuslakivaliokunnan ratkaisusta alkoivat levitä.
Vanhanen: Paketin kaatuminen aiheuttaisi valtavan särön
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on ollut epävirallisessa yhteydessä kokoomuksen suuntaan.
Vanhanen uskoo, että vuosikymmenten ajan tiivistä Eurooppa-yhteistyötä tehneessä kokoomuksessa tiedetään perusteet eurooppalaiselle yhteiselle päätöksenteolle.
– En aio olla minkäänlaisena oppimestarina sinnepäin. Meidän täytyy kaikkien mieltää se, että kun tällainen ratkaisu neuvotellaan eduskunnan antaman mandaatin mukaan, ja jos loppusuoralla vedettäisiin matto alta kaikilta Euroopan mailta, se aiheuttaisi valtavan särön ja arvovaltatappion Suomelle joka olisi koko EU-historiamme ylivoimaisesti suurin, Vanhanen sanoo.
Vanhanen vaatii rivien suoristamista myös hallituspuolueilta ja selkeää ilmaisua siitä, että pakettia tuetaan. Sama koskee myös Vanhasen omaa puoluetta keskustaa.
– Vaikka keskuudessamme on ollut paljon kritiikkiä pakettia kohtaan, niin tämä on neuvoteltu meidän järjestelmämme mukaisesti ja se pitää hyväksyä, Vanhanen sanoo.
Rinne: Tämä on vakava asia
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoo, että valtaosa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista tuki sitä, että enemmistöpäätös riittäisi päätöksen tekemiseen eduskunnassa. Valiokunnan enemmistö päätti kuitenkin yhden äänen erolla toisin.
Rinne oli allekirjoittamassa eriävää mielipidettä. Hänen mukaansa paketin mahdollisella kaatumisella olisi laajoja vaikutuksia koko Euroopassa.
– Tämä on vakava asia siinä mielessä, että Suomi voi yksin kaataa koko tämän elpymispaketin, Rinne arvioi.
– Tiedot komissiosta kertovat, että minkäänlaista vaihtoehtoista suunnitelmaa ei ole olemassa.
Keskustalaiset olivat ratkaisijan roolissa
Äänestyksessä kannat jakautuivat hallituspuolueiden ja oppositioiden välillä niin, että suurin osa hallituspuolueiden edustajista äänesti kahden kolmasosan enemmistövaatimusta vastaan. Perustuslakivaliokunnan keskustalaisten jäsenien asettuminen oppositiopuolueiden edustajien kanssa samalle kannalle ratkaisi lopputuloksen.
Perustuslakivaliokunnan keskustalaisen jäsenen Mikko Kinnusen mukaan kyse oli puhtaasti oikeudellisesta arviosta eivätkä valiokunnan kolme keskustalaista jäsentä saaneet ohjeistusta puolueelta.
– Jokainen teki sitä kokonaisuudesta oman arvionsa, Kinnunen sanoo Ylelle.
Perustuslakivaliokunta antaa lausunnon valtiovarainvaliokunnalle, joka tekee mietinnön eduskunnan täysistunnon äänestykseen.
EU pääsi elvytyspaketista sopuun viime kesänä. Suomi saisi paketista nopealla aikataululla 2,9 miljardia euroa, ja maksaisi vuoteen 2058 mennessä 6,6 miljardia euroa.
Elvytystä ei voida aloittaa, ennen kuin paketti on hyväksytty kaikissa jäsenmaissa.
* Juttua päivitetty klo 16.45: Lisätty valtiovarainministeri Vanhasen kommentit.
Lisää aiheesta: