Hyppää sisältöön

Turkistarhojen koronaseuranta tiivistyy Euroopassa – Suomessa on otettu jo 2 600 näytettä ja ne ovat kaikki negatiivisia

Turkistarhat lähettävät näytteitä tutkittaviksi tällä hetkellä kolmen viikon välein. Jatkossa näytepussi lähtee Ruokavirastoon todennäköisesti joka toinen viikko.

Korona on tarttunut minkkeihin, muihin näätäeläimiin ja supikoiriin eurooppalaisilla tarhoilla, mutta Suomessa eläinten koronatestit ovat olleet negatiivisia. Kuva: Yle

Eläinten koronatestaukset lisääntyvät eurooppalaisilla turkistarhoilla.

Ruokavirasto selvittää parhaillaan, mitä Euroopan komission päätös tarkoittaa suomalaisille minkki- ja supikoiratarhoille. Kettutarhoille koronan ei tiedetä levinneen.

Eläinten teveyden ja hyvinvoinnin osaston johtaja Terhi Laaksonen arvioi, että seuranta tiivistyy ja jatkossa tarhat joutuvat lähettämään Ruokavirastolle näytteitä joka toinen viikko, kun aikaväli on nyt kolme viikkoa.

– Tutkimme parhaillaan komission päätöstä ja pohdimme, millaisia muutoksia se tuo meidän seurantaohjelmaamme. Komission päätös ei ole yksinkertaisin mahdollinen päätös, vaan se sisältää paljon vaihtoehtoja ja poikkeuksia.

Näytteitä kuolleista eläimistä tai elävien nieluista

Turkistarhat ovat lähettäneet Ruokavirastolle kolmen viikon välein tutkittavaksi kolme kuollutta tai heikkokuntoisena lopetettua eläintä. Jos kuolleita ei ole ollut, tarhan eläviltä eläimiltä on otettu nielunäytteitä.

– Komission päätös tietää joka tapauksessa seurannan tiivistymistä, mutta lähetettävien näytteiden määrä on vielä avoin, Terhi Laaksonen toteaa.

Komission päätöstä sovelletaan tarhoille, joilla on yli 500 jalostuseläintä. Terhi Laaksonen arvioi, että Suomen turkistarhoista kolme neljäsosaa on tämän kokoluokan tarhoja. Tätä pienemmillä tarhoilla seurannan voi päättää kansallisesti.

– Epäilytilanteissa, jos esimerkiksi työntekijällä on korona, komission päätös koskee kaikenkokoisia tarhoja. Vain rutiiniseurannassa pienempien tarhojen näytteenotosta voi päättää kansallisesti.

"Tarhoilla on tehty hyvää työtä"

Muualla Euroopassa koronaa on todettu ainakin hollantilaisilla, tanskalaisilla ja ruotsalaisilla turkistarhoilla. Suomessa on tutkittu tähän mennessä reilut 2 600 näytettä yli 200 turkistarhalta, ja kaikki näytteet ovat olleet negatiivisia.

Terhi Laaksonen sanoo, että Suomen puhtaat tulokset ovat tarhoilla tehdyn työn ansiota.

– Turkistarhoilla on noudatettu tautisuojausohjeita. Tarhoille ei ole menty töihin, jos on sairauden oireita tai epäily altistumisesta. Tarhoilla käytetään myös suojavaatteita ja hengityssuojaimia.

Vaikka testitulokset ovat olleet negatiivisia, Terhi Laaksonen myöntää jännittävänsä edelleen uusien näytteiden valmistumista.

– Ihminen on turkiseläimille pahin koronatartunnan uhka. Ehkä jännitys vähenee, kun ihmisten koronatilanne ja kansalaisten rokotukset ovat menossa parempaan suuntaan.

Eläimillekin rokote?

Ruokavirasto käy parhaillaan läpi myös Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton Fifurin jättämää minkkirokotteen käyttölupahakemusta.

– Pyrimme käsittelemään hakemuksen mahdollisimman pian. Käyttöluvalle on vähemmän vaatimuksia kuin myyntiluvalle, mutta laatu-, turvallisuus- ja tehokkuusvaatimuksia tietysti on olemassa. Lopputuloksesta en osaa tässä vaiheessa sanoa, Terhi Laaksonen toteaa.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 28. huhtikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Turkistarhoilla odotetaan nyt kahdenlaisia koronarokotteita: sekä työntekijöille että eläimille

Minkeille ja supikoirille on kehitteillä koronavirusrokote – "Rokote poistaisi tarhaajilta ison huolen alan tulevaisuudesta"

Suosittelemme sinulle