Hyppää sisältöön

Seinäjoen Energian uusi lämpölaitos ei enää rakennu turpeelle

Seinäjoen Kapernaumiin nousee ensi vuodeksi uusi lämpölaitos, joka tuottaa kaukolämpöä biopolttoaineista.

Seinäjoen Energia on muutoksen kourissa, kuten koko energia-ala. Seinäjoki on käyttänyt runsaasti turvetta kaukolämmöntuotannossa. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Seinäjoen Energian Kapernaumin uusi lämpökeskus alkaa nousta tänä vuonna. Viimeisen vuoden ajan on työstetty uutta polttoaineen käsittelyjärjestelmää ja varsinainen kattilarakennus saa pian perustukset. Rakentaminen alkaa syksyllä.

Kattilassa tullaan polttamaan puuainesta. Seinäjoen Energian kaukolämpöyksikön johtaja Mikko Mursula uskoo, että mm. haketta riittää lähialueella, eikä tuontiin tarvitse turvautua.

– Turvetta ei enää aiota polttaa. Tällä hetkellä se ei kannata. Lisäksi yhtiö on päättänyt olla hiilineutraali (2030 mennessä), sanoo Mursula.

Seinäjoen kaupunginvaltuusto myönsi maanantaina takauksen 16 miljoonan euron lainalle, joka on saatu Kuntarahoitukselta. Kyseessä on yhteensä 30 miljoonan euron hanke.

Kapernaumin voimalaitoksen on määrä valmistua vuoden kuluttua syksyllä. Sen teho tulee olemaan noin 50 megawattia. Kyrkösjärven rannalla seisova Seinäjoen voimalaitos on huomattavasti suurempi ja myös sen käyttöikä lähenee loppuaan.

Seinäjoen Energia testaa myös uudenlaisia energian ja lämmön lähteitä. Pari vuotta sitten otettiin käyttöön ensimmäinen hukkalämpökohde, joka liitettiin kaukolämpöverkkoon. Botnia Freezen pakastehallin jäähdytysjärjestelmästä saadaan lämpöä vuodessa noin sadan omakotitalon verran.

Lue myös: Turpeen energiakäyttö vähenee huimaa vauhtia – onko kehitys jo liian nopea? Keskustan mielestä kyllä, vihreiden mielestä ei

Moni koti lämpiää edelleen turpeella, mutta tänä vuonna siihen tulee iso muutos – Suomen tilanne on pantu merkille itänaapurissa: "Syksyllä kokeillaan, miten heidän logistiikkansa toimii"

Seinäjoen Energian on tehtävä pian päätös, mitä Sevon voimalaitoksessa poltetaan vai poltetaanko mitään?

Suosittelemme sinulle