Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Forssa kokeilee uutta keinoa saada asukkaat innostumaan miljoonien eurojen monitoimitalosta: sen rakentamista voi seurata netissä

Forssalaiset voivat katsella nettikamerasta, kun kaupunki rakentaa historiansa suurinta julkista rakennusta. Rakentamista voi seurata lähes reaaliajassa. Tavoiteena on, että alusta asti tutuksi tullut rakennus on helppo ottaa omakseen.

Forssan monikylän rakennustyömaa.
Uusi monitoimikeskus maksaa yli 24 miljoonaa euroa. Kuva: Dani Branthin / Yle
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Forssalaiset voivat seurata yli 24 miljoonaa euroa maksavan monitoimikeskuksen rakentamista netissä. Kamera ottaa rakennustyömaasta kuvia kerran tunnissa.

Uusi monitoimikeskus on Forssan historian suurin julkinen rakennus, ja sen on tarkoitus valmistua syksyllä 2022. Monitoimikeskus on jo saanut forssalaisten puheessa nimen Monikylä. Saman katon alle sijoitetaan päiväkotilapsia, eskarilaisia, peruskoululaisia, kirjasto ja esimerkiksi erilaisia liikunta- sekä harrastusryhmiä.

Forssan monikylän rakennustyömaa.
Myös muut kunnat ovat kiinnostuneita Monikylästä. Kuva: Dani Branthin / Yle

Forssassa on ajateltu, että rakennuskuvien välittäminen kaikkien katsottavaksi on hyvä keino osallistaa kuntalaisia hankkeeseen. Näin luodaan forssalaisille ajatus, että Monikylä on kaikkien rakennus.

Asukkaat ottavat uudet rakennukset paremmin omikseen, kun he saavat katsella alusta pitäen, miten seinät nousevat, ajattelee Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

– Pidän äärimmäisen tärkeänä, että kaikki voivat seurata, mitä täällä tehdään ja voivat siten osallistua.

Forssan päättäjät ovat saaneet paljon yhteydenottoja muista kunnista ympäri Suomea.

– Monesta kunnasta halutaan tulla tutustumaan konseptiin, jossa rakentamista on näytetty kuntalaisille. Teemme tätä ylpeänä, sanoo Jari Kesäniemi.

Tuli hätä, kun rakennuskamera oli pari päivää kiinni

Forssan kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä sanoo, että kamerakuvia katsellessaan ihmiset ovat yllättyneet rakennushankkeen laajuudesta.

– Kokonaisuus yllättää. Ihmiset ovat hämmästyneitä siitä, että Monikylä on niin iso. Rakennuskamera oli muutaman päivän poissa käytössä, kun jouduimme siirtämään sen paikkaa. Saimme aika paljon kyselyitä, milloin se tulee takaisin, sanoo Perälä.

Rakennusmiehiä Forssan monitoimitalon rakennustyömaalla.
Työmaainsinööri Lauri Myllyntausta, kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä, kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja Tammelan Tasorakennuksen hallituksen puheenjohtaja Mika Pakarinen olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Kuva: Dani Branthin / Yle

Rakentamista seuraavat forssalaiset näkevät pian, millaisen urakan vaatii, että rakennuksesta tulee terve. Lähes koko 10 000 neliömetrin kokoinen rakennus huputetaan säältä suojaan.

– Runkovaiheen jälkeen rakennus huputetaan, kun sisävalmistelutyöt alkavat. Ylimääräisen kosteuden pääsy työmaalle pyritään estämään. Tällä hetkellä työmaalla on vielä kosteutta, koska runkovaihe on vasta käynnissä.

Monikylästä kertovaan näyttelyyn on jätetty paljon hymynaamoja

Forssalaisia on yritetty perehdyttää uuden monitoimikeskuksen salaisuuksiin myös näyttelyllä. Kaupunginkirjaston näyttelyyn on tuotu katsottavaksi Monikylän havainnekuvia ja rakennuspiirustuksia. Ihmisillä on lisäksi mahdollisuus antaa palautetta näkemästään ja koko monitoimikeskuksesta.

Havainnekuva Forssan Monikylästä
Monikylään sijoitetaan lapsia ja nuoria useista päiväkodeista ja kouluista. Kuva: Parviainen arkkitehdit

Forssan kirjastonjohtaja Maarit Järveläinen kertoo, että palautetta on tullut puolesta ja vastaan.

– Ihmiset ovat jättäneet toivomuksia skeittiparkista ja pickleball-kentästä. On kannettu huolta rahojen riittämisestä. Jonkun mielestä rakennus ei ole kaunis, toinen taas on haltioitunut sisätiloista.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Voit keskustella aiheesta perjantai-iltaan klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle