Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa Biden haluaa kiristää roimasti rikkaiden verotusta, mutta vastustajia löytyy myös demokraateista

Presidentti Joe Bidenin on määrä tänään esitellä yksityiskohtia verosuunnitelmistaan. Tarkoitus on kiristää varakkaimpien verotusta ja lisätä verontarkastuksia.

Presidentti Joe Biden esitteli huhtikuun alussa infrastruktuurihankettaan, johon kerätään 2,3 biljoonaa dollaria (1,9 biljoonaa euroa) yritysveroja kiristämällä. Kuva: Leigh Vogel / EPA
Minna Pärssinen

Yhdysvaltain presidentillä Joe Bidenilla on suomalaisillekin tuttu ongelma.

Rahaa pitäisi saada lisää koronapandemiasta kärsivien yritysten ja kansalaisten tukeen, joihin Biden on kaavaillut käyttävänsä tulevina vuosina tuhansia miljardeja dollareita.

Mutta suosittuja tapoja kerätä rahaa liittovaltion kirstuun ei ole.

Biden haluaa nostaa varakkaimpien verotusta. (siirryt toiseen palveluun) Hallinnon tavoite on lähes kaksinkertaistaa yli miljoonan dollarin tuloluokassa olevien luovutusvoitto- ja osinkoverot sekä nostaa korkein tulovero 39,6 prosenttiin. Nyt se on 37 prosenttia (siirryt toiseen palveluun), jos tulot ovat vuodessa yli 523 600 dollaria (noin 433 tuhatta euroa).

Jo aiemmin tässä kuussa Biden ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) nostavansa yritysverotusta 21 prosentista 28:aan kerätäkseen rahaa yli kahden tuhannen miljardin dollarin infrastruktuuri-investointeihin. Biden ajaa myös kansainvälistä, 21 prosentin minimiyritysverotusta.

Lisää verotarkastuksia

Strategiaan kuuluu myös verotarkastusten tehostaminen (siirryt toiseen palveluun). Veroviranomaiselle annetaan lisää valtuuksia sekä 80 miljardia dollaria (66 miljardia euroa) lisää resursseja seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tavoitteena on saada 700 miljardia dollaria (579 miljardia euroa) lisää verotuloja.

Tarkoitus on tehdä pistotarkastuksia aiempaa enemmän erityisesti korkeimpien tuloluokkien kansalaisille sekä muiden kuin osakeyhtiömuotoisten yritysten omistajille. Tällä hetkellä varakkaimmissa tuloluokissa vain muutama prosentti veroilmoituksista johtaa tarkempiin tarkastuksiin.

Yhdysvaltain veroviranomaisen eli IRS:n johtaja, Charles P. Rettig. Kuva: Toni L. Sandys / EPA

Veroviranomaista on syytetty jo pitkään tehottomaksi.

Viraston johtaja Charles Rettig kertoi senaatin valiokunnalle (siirryt toiseen palveluun) pari viikkoa sitten, että veronkierron takia liittovaltiolta jää saamatta jopa tuhat miljardia dollaria (827 miljardia euroa) vuodessa. Vertailun vuoksi: tämän vuoden liittovaltion budjetissa (siirryt toiseen palveluun)kaikki verotulot arvioidaan 3 500 miljardiksi dollariksi.

Verotuksen kiristäminen herättää myös vastustusta

Perinteisesti erityisesti republikaanit ovat vastustaneet liittovaltion roolin kasvattamista ja kireää verotusta. Edellisen demokraattipresidentin Barack Obaman yritys nostaa rikkaimpien veroastetta kymmenen vuotta sitten kilpistyi republikaanienemmistöiseen kongressin edustajainhuoneeseen.

Mutta verotuksen kiristämiselle löytyy vastustusta myös demokraattien riveistä. Moni edustaa hyvätuloisia vaalipiirejä.

– Demokraatit ovat tukeutuneet melko varakkaaseen kannattajakuntaan. Liian pitkälle menevä verotuksen kiristäminen voi altistaa heidät poliittisille hyökkäyksille ja vieraannuttaa noita äänestäjiä, arvioi demokraattien entinen kongressiavustaja ja lobbausyritys Lincoln Policy Groupin varajohtaja Mac Campbell Financial Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain veroviraston rakennus Washingtonissa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Erityisesti demokraattien verokapinalliset ovat vaatineet Trumpin vuonna 2017 asettaman vähennyskaton purkamista.

Aiemmin taloudet saattoivat vähentää paikalliset (siirryt toiseen palveluun) ja osavaltioiden perimät verot – kiinteistöveron sekä liikevaihto- tai tuloveron – liittovaltiolle maksettavasta tuloverosta. Presidentti Donald Trump asetti vähennyksille vuoden 2017 verouudistuksessaan kymmenen tuhannen dollarin (8 300 euron) katon.

Se kirpaisi eniten kalliimman kiinteistöveron osavaltioissa, kuten New Jerseyn, New Yorkin ja Kalifornian osavaltioissa.

Verovähennyskaton poistolle toki on myös vastustajia demokraattien vasemmistosiivessä. Siellä rikkaiden verovähennysten lisäämistä pidetään tekopyhänä vetona hallinnolta, joka on luvannut auttaa vähäosaisia.

Vähennysten arvioidaan hyödyttävän ennen kaikkea (siirryt toiseen palveluun) rikkainta prosenttia amerikkalaisista, joka saisi verohyödystä jopa 57 prosenttia.

Verokapinaa varsinkin kiinteistöveroista

Kiinteistövero on Yhdysvalloissa tärkeä paikallishallinnon tulonlähde ja se on keskimäärin kaksi tuhatta euroa (siirryt toiseen palveluun) vuodessa. Summa kuitenkin vaihtelee suuresti alueittain ja osavaltioittain.

Vähiten kiinteistöveroa maksetaan Alabamassa (keskimäärin 572 dollaria eli 473 euroa, keskimäärin 0,42 prosenttia kiinteistön arvosta), suurin se on New Jerseyssä (keskimäärin 8 108 dollaria eli 6 707 euroa, keskimäärin 2,47 prosenttia sikäläisistä kiinteistöjen arvoista).

Nainen katseli kiinteistönvälittäjän mainoksia New Yorkissa vuonna 2013. Osavaltiossa on korkeiden asuntojen hintojen vuoksi Yhdysvaltain neljänneksi korkeimmat kiinteistöverot. Kuva: Andrew Gombert / EPA

Trumpin arvosteltiin verovähennyskatolla rokottavan demokraatteja äänestäviä osavaltioita, kalliimman kiinteistöveron osavaltiot kun ovat pääsäätöisesti niitä. Hänen tukijansa puolustivat, että Trumpin veropakettiin kuuluvat verojen alennukset piti kompensoida nostamalla joitain veroja.

Lopputulos kumminkin oli, että vähennyskaton ansiosta liittovaltio sai esimerkiksi vuonna 2019 kongressin verovaliokunnan arvion mukaan noin 77 miljardia dollaria (64 miljardia euroa) enemmän verotuloja.

Biden saattaa joutua luopumaan puolueensa verokapinallisten takia vähennyskatosta – demokraateilla on kongressissa hyvin niukka enemmistö, ja kaikki demokraatit tarvitaan verouudistuksen taakse.

Silloin tuolle 77 miljardillekin pitäisi löytyä korvaava tulolähde.

Lue lisää:

Suuryritysten verokikkailu on vaikeutumassa – Yhdysvallat haluaa kaikki maat mukaan varmistamaan, että yritykset maksavat riittävästi veroja

Biden julkisti 2,3 biljoonan dollarin infrastruktuuriohjelmansa, joka lupaa miljoonia työpaikkoja ja Kiinan päihittämisen taloudessa

Suosittelemme sinulle