Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

EU-parlamentti hyväksyi EU:n ja Britannian kauppasopimuksen

Sopimus hyväksyttiiin äänin 660–5. Pohjois-Irlannin kysymys ja kalastusoikeudet aiheuttavat yhä kitkaa unionin ja Britannian suhteisiin.

EU-parlamentin istuntosali. Vain muutamalla harvalla paikalla istuu edustajia.
EU-parlamentin istuntosali 26. huhtikuuta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan parlamentti vahvistaa Britannian ja EU:n kauppasopimuksen.

Parlamentti hyväksyi sopimuksen odotetusti äänin 660–5 eilen tiistaina. 32 europarlamentaarikkoa pidättäytyi äänestämästä. Koronan aiheuttamien rajoitusten takia äänestyksen tulos voitiin ilmoittaa vasta tänään.

Britannian parlamentti on jo aiemmin ratifioinut sopimuksen, ja sopimus oli jo voimassa ehdollisesti EU-parlamentin äänestystä odotettaessa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kirjoitti Twitter-viestissään, että sopimus luo perustan vahvalle ja läheiselle suhteelle Britanniaan. Hän korosti, että on oleellista noudattaa sopimusta uskollisesti.

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui äänestystulosta pitkän matkan viimeiseksi askeleeksi. Johnson sanoi sopmuksen ratifioinnin tuovan vakautta Britannian ja E:n suhteisiin.

Suhteissa on silti yhä jännitteitä. Käytännössä EU:n sisämarkkinoiden osaksi jäävän Pohjois-Irlannin asema ei ole yksinkertainen, ja Ranska kiistelee Britannian kanssa kalastusoikeuksista.

Viimeisessä kauppasopimuksesta käydyssä väittelyssä parlamentissa von der Leyen vakuutti europarlamentaarikoille, että sopimus ei ole hampaaton, jos Britannia yrittää poiketa siitä.

– Sallikaa minun sanoa selvästi: Me emme halua käyttää näitä välineitä, mutta emme epäröi käyttää niitä, jos se on tarpeen, von der Leyen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Britannia päätyi eroamaan EU:sta vuonna 2016 pidetyn kansanäänestyksen perusteella.

Miksi britit halusivat eroon EU:sta? Katso selitysvideo aiheesta.

Aihepiiristä aiemmin:

Britannian ja EU:n kauppa elpyi helmikuussa osittain alkuvuoden isosta notkahduksesta 13.4.2021

Miksi Pohjois-Irlannissa on kahakoitu joka yö jo viikon ajan? Viisi kysymystä ja vastausta nopeasti leimahtaneista nuorten yhteenotoista 9.4.2021

EU syyttää Britanniaa brexit-sopimuksen rikkomisesta – taustalla Pohjois-Irlannin rajaa koskevat järjestelyt 15.3.2021

Suosittelemme sinulle