Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Filippiiniläinen journalisti Maria Ressa saa Unescon lehdistönvapauspalkinnon

Rappler-uutissivuston perustaja Maria Ressa on ollut presidentti Rodrigo Duterten hallinnon hampaissa arvosteltuaan Duterten brutaalia huumesotaa. Kolumbialaisen Guillermo Canon mukaan nimetty lehdistönvapauspalkinto jaetaan vuosittain.

Maria Ressa istuu tuolissa. Hänellä on lyhyet mustat hiukset ja silmälasit. yllään punainen takki ja musta paita.
Filiippiiniläinen toimittaja Maria Ressa saa tämän vuoden Unescon journalistipalkinnon. Kuva: PBS /Everett Collection / AOP
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Filippiiniläinen toimittaja Maria Ressa saa tämänvuotisen YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon lehdistönvapauspalkinnon.

Vuosittain jaettava palkinto on nimetty vuonna 1986 murhatun kolumbialaisen journalistin Guillermo Cano Isazan mukaan.

25 000 dollarin eli noin 21 000 euron suuruista palkintoa rahoittavat Guillermo Cano Isazan säätiö, Helsingin Sanomain säätiö ja Namibia Media Trust.

Rappler-uutissivuston perustaja Maria Ressa on ollut työnsä takia Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten hallinnon ja kannattajien hampaissa. Hän on ollut lukuisten oikeusjuttujen ja verkkovihan kylvämisen kohteena.

Ressa on aiemmin toiminut johtavana tutkivana toimittajana yhdysvaltalaisen CNN-.uutiskanavan palveluksessa ja paikallisen ABS-CBC:n uutisten kotimaan verkoston päällikkönä.

Nykyisin hän johtaa Rappler-uutissivustoa, jonka uutisointi on raivostuttanut presidentti Dutertea. Ressaa vastaan käyty viha- ja häirintäkampanjaa verkossa, ja hänet on pidätetty useaan otteeseen.

– Maria Ressan erehtymätön taistelu ilmaisunvapauden puolesta on esimerkki monille journalisteille eri puolilla maailmaa, palkintolautakunnan puheenjohtaja Marilù Mastrogiovanni ilmoitti julkilausumassa.

57-vuotias Ressa oli kiisti viime kuussa oikeudessa syytteet veronkierrosta.

Ressa sanoo, että häntä vastaan nostetut lakijutut ovat kosto presidentin politiikan arvostelusta. Duterten huumeidenvastaisessa sodassa on kuollut tuhansia ihmisiä.

Aiheesta aiemmin:

Sananvapautta puolustava toimittaja Maria Ressa tuomittiin Filippiineillä kunnianloukkauksesta – presidentin arvostelijalle on tehtailtu jo kahdeksan syytettä 15.6.2020

Tällaista on toimittajan arki Filippiineillä ja Venäjällä – tekaistuja syytteitä ja lavastettuja huumerikoksia3.9.2019

Maailmankuulu ihmisoikeusjuristi Amal Clooney edustamaan palkittua ja vainottua filippiiniläistoimittajaa 9.7.2019

"Toimittajamme näkivät joka yö keikoillaan keskimäärin kahdeksan ruumista" – Palkittu journalisti ei vaikene Filippiinien huumesodasta 8.3.2019

Suosittelemme