Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kokkolan Energia neuvottelee yritysten kanssa – Jos kiinnostusta löytyy, kaasuterminaali rakentuu ensi vuonna Port Towerin tienoille

Kokkolan Energia aikoo tarjota Kokkolan suurteollisuusalueen yrityksille mahdollisuutta vaihtaa polttoöljy nestemäiseen maakaasuun tai esimerkiksi biokaasuun. Energiayhtiö rakentaa kaasun vastaanotolle ja jakelulle aseman, jos kiinnostusta löytyy.

Kaasuautoa tankataan
Kokkolaan saatetaan myös rakentaa biokaasun tankkausasema autoille. Kokkolan Energia tutkii, olisiko asema kannattavaa rakentaa. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolan suurteollisuusalueen tuntumaan saattaa ensi vuonna rakentua terminaali ja jakeluputkisto kaasulle, ensiksi se tarkoittaisi nesteytettyä maakaasua LNG:tä.

Kokkolan Energian rakentaman vastaanottoaseman kautta kaasu siirtyisi suurteollisuusalueen teollisuusyrityksille. Kokkolan Energian osuus on rakentaa vastaanotolle ja jakelulle infrastruktuuri.

Kaasu hankitaan maakaasun toimittajilta ja kuljetetaan Kokkolaan rekoilla.

Laitos rakentuu Port Towerin lähettyville jo ensi vuonna, jos sopimukset yritysten kanssa saadaan solmittua, kerrotaan Kokkolan Energiasta. Investointi maksaa runsaat viisi miljoonaa euroa.

Yrityksiä on alkanut kiinnostaa vihreys

– Sopimusneuvotteluista ei juuri voi kertoa etukäteen, mutta yleisesti voi sanoa, että yritykset ovat hyvin kiinnostuneita kestävästä kehityksestä ja mahdollisuudesta alentaa hiilidioksidipäästöjä, kertoo Kokkolan Energian ja Energiaverkkojen toimitusjohtaja Mikko Rintamäki.

Terminaalin kautta voidaan välittää myös maakaasua vihreämpää biokaasua tai uusiutuvasta ylijäämäsähköstä tuotettua synteettistä kaasua.

Kokkolan Energia on tähänkin mennessä toimittanut suurteollisuusalueelle ja kokkolalaisille energiaa. Kaasu on kuitenkin uusi aluevaltaus, jota on mietitty yhtiössä pari vuotta. Nyt iso kuva energia-alalla on muuttunut.

– Aikaisemmin maakaasulle ei ole Suomessa ollut kunnollisia markkinoita eikä tuontimahdollisuutta. Nyt alalla on muitakin kuin yksi toimija. On myös tuontiterminaali sekä maakaasumarkkinalaki. Nyt investointi on mahdollinen. Iso juttu on se, että yritykset etsivät nyt aktiivisesti polttoöljylle korvaajaa muun muassa ympäristösyistä, valottaa Rintamäki.

Kaasuautoille tankkauspaikka?

Kokkolan Energia on saanut Energiavirastolta 140 000 euron verran tukea myös biokaasuautojen tankkausaseman rakentamiseen. Toimitusjohtaja Mikko Rintamäki kertoo, että nyt selvitetään, olisiko aseman rakentaminen kannattavaa.

Kokkolan kaupunginhallitus hyväksyi tällä viikolla Hopeakivenlahdentien eteläosan eli terminaalin rakentamispaikan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen.

Kokkolan Energia suunnittelee nesteytetyn maakaasun jakelua suurteollisuusalueelle

Suosittelemme