Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Nato-maat alkavat vetää sotilaitaan Afganistanista – Tilastot kertovat 20 vuotta kestäneen sodan inhimillisen hinnan

Eniten pitkässä sodassa on kärsinyt Afganistanin siviiliväestö. Yli kaksi tuhatta amerikkalaisotilasta on kaatunut sodassa, joka on maksanut Yhdysvalloille tuhat miljardia dollaria.

Räjähtänyt bussi.
Linja-autosta jäi jäljelle raunioitunut runko, kun terroristit räjäyttivät Kabulissa pommin sen vieressä. Bussi kuljetti afganistanilaisia virkamiehiä. Kuva: Amid Hedayatullah / EPA
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain johtama liittouma aloittaa nyt kuun vaihteessa vetäytymisen Afganistanista. Viimeiset sotilaat on tarkoitus kotiuttaa syyskuun 11. päivään mennessä – tuolloin tulee kuluneeksi 20 vuotta tuhoisista terrori-iskuista Yhdysvaltain maaperällä.

Presidentti Joe Biden päätti asiasta huhtikuun puolessa välissä.

Al-Qaidan terrori-iskut antoivat sykäyksen Yhdysvaltain johtamalle terrorisminvastaiselle sodalle. Noin kuukausi terrori-iskujen jälkeen Yhdysvaltain johtamat joukot aloittivat sodan Afganistanissa.

Operaatioiden päämäärä oli kukistaa Taliban-liike sekä tuhota terroristien suoja-alueet ja terroristiverkostot.

Myös Suomi on osallistunut Afganistan-operaatioihin Nato-joukkojen rinnalla.

Yhdysvaltain historian pisin sota on jättänyt jälkeensä paljon kuolleita sotilaita ja siviilejä.

Sotimisen hinta on ollut rahassa mitattuna valtava. Yhdysvallat on käyttänyt taisteluihin yhteensä noin tuhat miljardia dollaria.

Näin joukkojen määrä on muuttunut

Siviilejä kuollut paljon sotilaita enemmän

20 sodan vuotta on jättänyt jälkeensä paljon kuolleita sotilaita ja siviilejä.

Valtaosa surmansa saaneista sotilaista on ollut yhdysvaltalaisia sotilaita. Operaatioiden aikana on kuollut myös kaksi suomalaista rauhanturvaajaa.

Miestappioiden vuoksi taistelut vieraalla maalla ovat olleet epäsuosittuja Yhdysvalloissa. Sodan aloittaneen presidentti George W. Bushin seuraajat ovat halunneet kotiuttaa joukkoja ja päättää Yhdysvaltain läsnäolon Afganistanissa.

Afganistanin sodan siviiliuhrien järjestelmällinen rekisteröinti alkoi vasta vuonna 2009. YK:n tilastojen mukaan yli 110 000 afganistanilaista siviiliä on sen jälkeen joko kuollut tai haavoittunut.

Miljoonat paenneet sotaa

Jihadistisen Taliban-liikkeen terrori ja jatkuva sodankäynti on tehnyt elämän isossa osassa Afganistania äärimmäisen vaikeaksi, jopa mahdottomaksi.

Miljoonat ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodistaan. Osa heistä on pakolaisina kotimaassaan ja osa on suunnannut rauhallisemman elämän toivossa ulkomaille.

Terrorismi ja sota ovat myös suuresti halvaannuttaneet Afganistanin kehitystä, muun muassa kouluolot ja terveydenhuolto ovat monin paikoin retuperällä.

Köyhä maa ja siksi jäi

Afganistan oli hyvin köyhä maa jo ennen viimeisintä sotaa. Epävakaus ja turvattomuus on estänyt maan kehityksen.

Humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrä kasvoi esimerkiksi vuonna 2019 reilusta kuudesta miljoonasta henkilöstä lähes yhdeksään ja puoleen miljoonaan afganistanilaiseen.

LUE LISÄÄ:

Nato aloitti joukkojensa vetämisen Afganistanista – "Kaikkiin Talebanin hyökkäyksiin vetäytymisen aikana vastataan voimakkaasti"

Yhdysvallat kitki terrorismia Afganistanissa 20 vuotta – jälkeen jää Talibanin valta ja mahdollinen kaaos

Biden ilmoitti vetävänsä USA:n joukot Afganistanista: "On aika lopettaa Amerikan pisin sota" – katso puheen tallenne

Suosittelemme sinulle